Peter Crafoord, voorzitter van de Zweedse Golfvereniging in Nederland
De Prins Bertil-bokaal
Ooit gehoord van de Svenska Golfklubben i Nederländerna? Het is de oudste virtuele golfvereniging van Nederland geassocieerd met de NGF. Voor iedereen met een Zweedse link.

Peter Crafoord is de trotse voorzitter in het jubileumjaar van de Svenska Golfklubben i Nederländerna. De vereniging bestaat 50 jaar en is daarmee veel ouder dan de grote virtuele clubs in Nederland (GolfVereniging Nederland stamt uit 1999 en ANWB Golf uit 2004) en ook ouder dan tientallen clubs met een vaste baan (in 1966 waren er in Nederland nog geen twintig golfclubs). 

Het jubileum is een goede reden voor een verhaal maar we willen van de voorzitter ook horen waarom die Zweden zo goed kunnen golfen (denk aan Henrik Stenson, Annika Sörenstam of Jesper Parnevik).

Eerst vertelt Crafoord – in het Nederlands – over de historie van zijn club. “Onze vereniging is door Zweedse zakenmensen opgericht”, zegt de voorzitter. “Voor de Zweedse expat community. Sommigen van hen waren lid van Nederlandse clubs zoals de Eindhovensche en Toxandria en er werd vooral gespeeld op die fraaie oude banen.”

Je moet Zweeds spreken, want dat is onze voertaal en ook de enige taal die je leest op onze website

Nu bestaat de club niet meer louter uit zakenmensen. “We zijn een echt Zweedse vereniging. Je bent Zweeds, getrouwd met een Zweed of je spreekt Zweeds. Je moet Zweeds spreken, want dat is onze voertaal en ook de enige taal die je leest op onze website.”

Het doel van de vereniging? “Golf en plezier hebben met elkaar en in het Zweeds met elkaar praten. We organiseren ongeveer tien keer per jaar een wedstrijd, van maart tot december, en we spelen tegenwoordig op allerlei banen, van De Hoge Dijk en Bentwoud in het noorden tot Prise d’Eau en De Turfvaert in het zuiden. We doen een borrel met een prijsuitreiking en heel af en toe wordt er ook gegeten. Eén keer per seizoen houden we clubkampioenschappen en aan het eind van het jaar spelen we op Nunspeet; die baan is prettig droog en lijkt ook een beetje op de banen in Zweden.”

Prins Bertil

De vereniging strijdt ook eens per jaar om de Prins Bertil-beker, een bokaal die in 1969 door de Zweedse prins werd geschonken. De prins was sportief en golfde ook graag vertelt Crafoord. Hij laat een knipsel zien uit 1936 uit het Leidsch Dagblad waarin de krant meldt dat de prins “op de banen der Noordwijksche Golfclub een partij over 18 holes heeft gespeeld.” “De beker staat bijna vol met de namen van winnaars, dus we hebben het koninklijk huis om een nieuwe bokaal gevraagd”, vertelt Crafoord. “We wachten nog op antwoord.”

In Zweden is golf een volkssport (ongeveer 6 procent van de bevolking speelt de sport). Vandaar het bestaan van de Svenska Golfklubben i Nederländerna. “In Engeland, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland heb je ook Zweedse golfverenigingen zoals de onze.” Maar het aantal leden van de de Zweedse Golfvereniging in Nederland is laag: “Ongeveer 65. De Zweedse gemeenschap in Nederland is niet zo groot, ongeveer 5.000 – en niet iedereen van hen speelt golf. Er is bovendien veel verloop omdat sommige leden teruggaan naar Zweden.”

Premier Rutte heeft ook een Saab weet Crafoord

Ongeveer 80 procent van de Svenska Golfklubben woont in de Randstad. Crafoord zelf ook, hij woont nu in Den Haag en verblijft al sinds 1988 in Nederland. “Ik ben nu zelfstandig ondernemer, consultant, maar werkte toen voor een Zweeds bedrijf en werd van Engeland naar Nederland overgeplaatst.” Hij heeft een Nederlandse vrouw en fiets, waarmee hij naar onze afspraak is gekomen, maar thuis staat natuurlijk een auto van Zweedse makelij (een Saab). Premier Rutte heeft er ook eentje weet Crafoord, die nu meer Nederlands dan Zweeds spreekt. Zijn moedertaal beheerst hij nog uitstekend, maar zijn Zweeds is volgens landgenoten intussen wel een beetje formeel en archaïsch geworden. “Dat geldt ook voor sommige andere Zweden die hier lang wonen. We maakten onlangs een bericht voor de website en zochten een goed woord voor het Nederlandse borrelen. We konden er zo snel niet op komen dus hebben maar gewoon het woord borrel gebruikt, dat begrijpt iedere Zweed in Nederland” (“Vi avslutade med en trevlig borrel i klubbhusets restaurant Roest op Bentwoud”).

Borrelen vinden veel Zweedse golfers leuk. Wat vinden ze nog meer leuk aan Nederland en wat missen ze hier? We legden de voorzitter van de Svenska Golfklubben i Nederländerna een aantal vragen voor.


Wat vinden Zweden van Nederland?

“Het is een heel open samenleving en het is gemakkelijk om te integreren omdat iedereen Engels spreekt. Met onze vereniging proberen we de leden wat meer van de Nederlandse cultuur en mentaliteit bij te brengen. Wij hebben gelukkig onder meer dankzij Ikea, Volvo en Scania ook een goed imago in Nederland!”

In Zweden zijn de greenfees veel lager dan hier, in het algemeen zo’n 35 euro

Wat zijn de grootste verschillen tussen golf in Nederland en Zweden?

“In Zweden is golf veel meer een volkssport dan hier. Je ziet daar ook veel families golfen. Mensen met kleine kinderen die al heel goed zijn en ver slaan. Ook is het normaal om een hond mee te nemen, aan de riem. Ik zag zelfs een keer een golfer met zo’n chihuahua, zo’n hele kleine hond, op een kussen onderin zijn trolley.”

Is golf in Nederland duur?

“In Zweden zijn de greenfees veel lager dan hier, in het algemeen zo’n 35 euro. In de avond zijn de tarieven nog gunstiger. Er zijn ruim 400 banen in ons land en de concurrentie is groot. Het seizoen is kort, van mei tot oktober, en in die maanden moet geld verdiend worden.”

Gaat het dan wel goed met golf in Zweden?

“De groei is gestabiliseerd en je ziet nu dat veel clubs gaan samenwerken. Ben je lid van één club, dan ben je dat ook van een aantal partnerclubs.”

Mijn persoonlijke visie is dat Zweedse golfers heel toegewijd zijn, heel gefocust. De Nederlandse mentaliteit is anders, vrijblijvender 

Zweden telt zo’n 475.000 geregistreerde golfers, wij 400.000. Maar het barst van de Zweden op de grote Tour. Waarom zijn jullie veel beter dan Nederland?

“Ik denk dat het onder meer te maken heeft met de grote financiële steun van de overheid en lokale overheden voor sport in Zweden. De jeugd komt in aanraking met alle sporten en de Zweedse sportfederatie stopt ook veel geld in golf; jeugd betaalt bijna niets. Ons seizoen is kort maar in de winter wordt de jeugd ook opgevangen met indoor golftrainingen. Verder is mijn persoonlijke visie dat Zweedse golfers heel toegewijd zijn, heel gefocust. De Nederlandse mentaliteit is anders, vrijblijvender. Ik ben een groot fan van Joost Luiten en heb vanochtend nog naar hem op televisie gekeken. Hij is steengoed, maar hij is zo onrustig … Dat zie ik veel in Nederland. De Zweden hebben iets wat de Finnen en Denen ook hebben, een bepaalde bedeesdheid en rust, dat is onderdeel van ons karakter en bij golf ben je gebaat bij deze focus. De Zweedse sportfederaties besteden ook al heel lang aandacht aan mentale training.”

Kun je Nederlanders een golfvakantie in Zweden aanraden?

“Absoluut. Er zijn in Zweden 420 banen en de zomers zijn heerlijk met heel lang licht. De banen liggen op mooie locaties en de kwaliteit van het onderhoud is in het algemeen heel erg goed. Meer dan de helft van Zweden is bedekt met bos en we hebben dus veel bosbanen. Hier is de fauna op elke bosbaan bijna hetzelfde, maar in Zweden heb je enorm veel verschillende soorten bomen en dus ook verschillende bosbanen. In de zomer kom je ook herten en elanden tegen. En de rust is ongekend. Je hoort op Zweedse banen zelden een auto, in Nederland is het moeilijk om een baan zonder autogeluid te vinden. ”

Wat moeten we nog meer weten van golf in Zweden?

“In oktober sluiten de banen weer, niet zozeer vanwege sneeuw maar omdat dan de vorst alweer begint. En in Zweden is je geboortedatum verwerkt in het registratienummer bij de golfbond. Dus je komt er heel snel achter hoe oud iemand is!”

Interesse? Kijk op svgk.nl of Facebook.com/svenskagolfklubben.

logo


  • Paginadatum 12 mei 2016
  • Auteur GOLF.NL
}