Beeld: Merlijn Doomernik
Column

Golf F.A.Q. deel 2

Beeld: Merlijn Doomernik
Aafke Romeijn groeide op in een wereld die heel ver van golf afstond. Maar zie: zo veel jaartjes verder stapt ze een nieuwe belevingswereld in. Aflevering 17: Golf F.A.Q. deel 2.

In mijn vorige column gaf ik antwoord op de meest gestelde vragen die ik krijg sinds ik begonnen ben met golfen. Terwijl ik die aan het beantwoorden was, schoten er nog talloos veel meer vragen door mijn hoofd, want mijn opgedane liefde voor de sport kan nu eenmaal rekenen op veel verbazing. Het lijkt erop dat mensen die niet golfen eindeloos veel vragen hebben waarmee ze geen kant op kunnen. Alsof golfers en niet-golfers twee strikt gescheiden bubbels vormen die niet met elkaar communiceren. Wat mij betreft prikken we die bubbels snel door, maar voor het zover is, zal ik nog een aantal veelgestelde vragen beantwoorden.

5. Is golfen niet slecht voor de natuur?

Als je een mooi onderhouden baan ziet, dan valt natuurlijk meteen op dat het gras perfect groen is, of het nou geregend heeft of niet. Toen het deze zomer maandenlang kurkdroog was, kreeg ik vaak de vraag of zo’n golfbaan niet verschrikkelijk belastend is voor de natuur. Je moet immers eindeloos sproeien om alles groen te houden, zo redeneerde men. Ik stelde deze vraag aan de eigenaar van de baan waar ik zelf speel, en die kwam met een verrassend antwoord. Hij vertelde me dat er zo min mogelijk gesproeid worden. Alleen de greens kregen wat regenwater, de rest van de baan lag rustig te verpieteren, net als de rest van Nederland. En toen ik beter keek, zag ik dat hij gelijk had. De drivingrange? Bruin. Het gras tussen tee en green? Geel.

Nou is er natuurlijk veel te zeggen over golfen en de omringende natuur, maar wie z’n theorie een beetje kent weet dat golfers ontzettend veel respect hebben voor medebewoners in de vorm van eekhoorns, konijnen en andere dieren. Op onze drivingrange loopt regelmatig een familie eenden rustig heen en weer tussen de vlaggetjes, en zodra dat gebeurt stopt iedereen onmiddellijk met afslaan. Het is altijd mooi om te zien hoe een hele rij mensen geduldig wacht tot familie eend is uitgebanjerd.

6. Moet ik per se een polo en een ruitjesbroek aan als ik de baan op ga?

Nee! Golf heeft natuurlijk het imago dat je je moet kleden als de gemiddelde corpsbal op leeftijd, met platte pet, poloshirt en een omgeknoopte sweater, maar dat is achterhaald. De meeste golfbanen hebben geen kledingvoorschriften meer, al is het wel zo dat gescheurde spijkerbroeken en hotpants niet overal gewaardeerd worden. Maar heel eerlijk: echt lekker speel je daar ook niet in. Over het algemeen geldt: trek iets aan waarin je je goed kunt bewegen, en zorg dat je je aanpast aan het weer. In de zomer kun je last hebben van het zonlicht, dus een pet of zonneklep is dan handig. Als je in de winter de baan op gaat krijg je het geheid koud, dus trek vooral een jas of bodywarmer aan. En, dit heb ik ook aan den lijve ondervonden; als je vermoedt dat het gaat regenen is het best prettig om een regenjas mee te nemen, want doorweekt een hele baan lopen is niet echt een pretje.

7. Heb je niet heel veel spullen nodig om te beginnen?

Als je op een golfbaan kijkt, zie je mensen lopen met enorme handkarren vol clubs, paraplu’s en eindeloos veel ditjes en datjes die handig kunnen zijn op de baan. Je vraagt je af of je een startkapitaal nodig hebt om te beginnen met golfen, maar dat valt alles mee. In principe heb je om te oefenen met afslaan op de drivingrange maar 1 club nodig, that’s it. En clubs kun je vaak lenen of huren op de baan waar je speelt of lessen neemt. Het is sowieso aan te raden pas een set clubs aan te schaffen wanneer je al een tijdje speelt en je een beetje weet wat je fijn vindt. Wat andere golfgadgets betreft kun je het zo gek maken als je zelf wil: van ieder golf-item is een supersonische versie te koop, maar noodzakelijk is het allemaal niet. Doe dus vooral geen investeringen voordat je begint, maar ga eerst gewoon eens spelen en kijken wat je ervan vindt!

GOLFSTART - In 6 lessen de golfbaan op of in 10 lessen handicap 54 halen

Leren golfen begint hier!

Klik hier
Lees meer over
Column
Aafke Romeijn

Aafke Romeijn zingt, schrijft en praat over politiek, feminisme, haar kat Henk en pulp-tv. En nu ook over golf, een wereld waar ze tot voor kort nóg geen weet van had.

}