Handicap

Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over een handicap in golf, de app GOLF.NL en de GOLF.NL handicapranking.

Wat is een golfhandicap?

Handicaps maken golf uniek omdat spelers van verschillende niveaus een min of meer gelijke strijd tegen elkaar kunnen spelen. 

Een handicap van 5 houdt in dat een speler een ronde van 18 holes in vijf slagen boven par kan spelen. Op een par-72 baan betekent dat een score van 77 slagen.

Bij een handicap hoort een playing handicap. De playing handicap wordt vermeld op een handicapslagentabel op een golfbaan en geeft aan hoeveel slagen je krijgt op dez baan. De playing handicap varieert per baan, omdat niet elke baan even moeilijk of makkelijk is. Zo kan het zijn dat je met een handicap van 19,3 op de ene baan 20 slagen krijgt en op de andere baan 22 slagen.

Hoe krijg je een handicap?

Hoe word je een golfer met een handicap? Als startende golfer begin je met lessen bij de golfprofessional. Zodra de golfpro je vaardig genoeg vindt, krijg je van de golfbaan een NGF-golfbaanpermissiepas. Op deze pas komt je naam, de golfbaan en Golfbaanpermissie te staan. De golfregels leer je via regellessen op de club, de golfprofessional en zelfstudie. Voor of na het halen van je NGF-Golfbaanpermissie kun je het golfregelexamen doen op de club. Deze heb je nodig voordat je je handicap 54 kan halen. 

Na het golfregelexamen en de NGF-Golfbaanpermissie kun je op de banen waar je baanpermissie hebt een geregistreerde qualifying kaart spelen. Je speelt dan van handicap 54 en je speelt met een marker die minimaal handicap 54 heeft. Bij het behalen van 36 punten of meer krijg je handicap 54 of lager. Je krijgt een pas waar handicap 54 op staat. Als je vervolgens meer qualifying kaarten speelt, kan je je handicap verlagen.

App GOLF.NL

Je kunt ook qualifying kaarten spelen met de app GOLF.NL. Met de gratis app speel je een digitale scorekaart en wordt je handicap direct aangepast. Met de app registreer je qualifying ronden, houd je al je golfprestaties bij en deel je ze met vrienden. 

De gratis app GOLF.NL kan worden gebruikt door alle golfers die bij de NGF zijn geregistreerd. Kijk voor meer informatie op golf.nl/app. De applicatie is te downloaden voor alle smarthones (Apple en Android). Je kunt de app na het downloaden en eenmalig invullen van het NGF-nummer meteen gebruiken. 

Download direct: iPhone/Android. Geen telefoon bij de hand? Geen probleem! Maak een account aan en log direct in via mijn.golf.nl.

De nationale handicapranking

Voorheen kon je op deze pagina je handicapranking opvragen. Je handicapranking is nu real-time op te vragen via de app GOLF.NL.