je eigen golfbaan in huis, een simulator

Bereid je voor op de lente!

Je eigen golfbaan in huis
De meeste golfers kunnen niet wachten tot het mooiere weer aanbreekt maar er zijn echt wel manieren om de wintermaanden te benutten. Hier vind je negen tips om goed beslagen ten ijs te komen in de lente.

Wat kan je, naast gewoon doorspelen en lessen, doen om scherp aan het nieuwe seizoen te beginnen? Het kan een flinke uitdaging zijn om beter uit de winterperiode te komen dan je erin ging. Met deze tips haal je het meest uit de winterperiode.

1. Putt, overal waar je kan

Een groen kunststof matje met een echte hole – oftewel een indoorgreen – is natuurlijk het beste om het gevoel van een echte green te geven, maar er zijn genoeg andere manieren om aan je putten te werken. Leg bijvoorbeeld een mok op de grond (of gebruik de PuttOut). Er zit misschien geen slope of break in de 'green' in je huis of kantoor, maar probeer er maar eens zes achter elkaar te holen. Goed voor het vertrouwen!

2. Ga de simulator in

Het wordt steeds populairder maar er zijn nog steeds veel golfers die nog nooit in een golfsimulator hebben gestaan. Zonde, want wat is er leuker dan binnen op de mooiste banen spelen terwijl het buiten vriest? De wind in je gezicht en de geur van het gras ontbreekt, maar de meetapparatuur die vastlegt wat je bal doet, is flink verbeterd en heel erg realistisch, dus je leert ook nog wat! Nog een voordeel: een ronde van 18 holes ging nog nooit zo snel!

Voor meer informatie: Indoor golf in NederlandDoe het zelf: golfsimulator en Vier keer golfgek: golfsimulator in huis

3. Maak 100 swings zonder bal

Het is het stokpaardje van Hank Haney, de ex-coach van Tiger Woods: maak 100 swings per dag zonder bal. Volgens de coach gaat het aanleren van een swing veel sneller als je niet bezig bent met waar de bal heen gaat. Dus pak die club (of iets anders) en swing erop los in je woonkamer of ergens anders waar het plafond hoog genoeg is.

4. Ga de sportschool in

In 2017 las je in dit bericht dat Joost Luiten in de koude maanden vooral werk verricht in de sportschool. En er is geen enkele reden waarom jij dat ook niet zou moeten doen. Dat is niet alleen goed voor je golf, maar voor alle andere fysieke activiteiten die je doet. Ooit weleens aan yoga gedacht? Is goed voor lichaam én geest. Als je op zoek bent naar een personal trainer met verstand van golf, dan is het slim om even langs je PGA Professional te gaan voor advies.

5. Probeer nieuwe clubs uit

Stap op een donkere dag eens de Jumbo Golfwereld, Golfplaza of een andere golfshop binnen. Altijd al een keer die nieuwe driver willen proberen of die putter waar je vriend alles mee holet? Misschien ben je wel toe aan een hele nieuwe set omdat je swing is veranderd, of gebruik je nog steeds de clubs van je oma? Zorg er in ieder geval voor dat je het nieuwe seizoen begint met materiaal dat bij je past. Dat kan ook betekenen dat je alleen je grips vervangt, of dat je door een clubfitter laat controleren of de lofts en lies van je clubs nog goed zijn.

6. Bekijk instructievideo's

Het aanbod van golf instructie video's wordt groter en groter. Die van Joost Luiten en de broertjes De Vries heb je misschien al gezien, maar ook de wat oudere instructievideo's kunnen veel doen voor je basistechniek. Geen zin in instructie, maar wel in golfvideo’s? Er staan talloze klassiekers – en complete rondes – op YouTube, denk dan aan Jack Nicklaus in 1986 op Augusta of Tiger Woods in 1997. Als dat geen inspiratie geeft...

7. Lees een golfboek

Er zijn talloze boeken (en artikelen) waar je iets van kunt opsteken. Bekijk eens deze lijst. Misschien staat er wel iets tussen wat je interesseert of waar je iets aan hebt voor je eigen spel. Denk dan aan boeken met mooie foto’s van golfbanen ter inspiratie, boeken over het mentale aspect van het spel, instructie of gewoon een goed verhaal.  

8. Stel doelen

Ga er eens voor zitten en zet op papier wat je dit jaar wilt bereiken. Wil je een keer onder de 90 of 80 scoren? Meer putts holen of vaker op de fairway liggen na je afslag? Deel deze doelen met je PGA Professional en maak samen een plan. 

9. Boek met je vrienden een golftrip

Als je echt even genoeg hebt van het winterse weer (en je alle bovenstaande tips ter harte hebt genomen) kan je altijd nog naar het buitenland vluchten. Elke golfer heeft wel een mapje met golffoto’s en herinneringen uit het buitenland waar je naar terug verlangt. Gebruik ze om je vrienden over te halen voor een short-break in Spanje, Portugal of Marokko. Doe inspiratie op op de pagina Golfreizen.

Ga naar de hoofdpagina Praktische golftips.

  • Auteur Redactie GOLF.NL
Golfclinics in het buitenland
Clinicreizen: golfles in het buitenland