wat kost het

Wat kost het?

Wat kost het nou om met golf te starten? Hoeveel kosten golflessen? Aan welk bedrag moet je denken bij het aanschaffen van een beginners golfset?

De golfles

Iedere golfclub beschikt over een lespakket voor beginners. Er zijn verschillende tarieven voor het volgen van golflessen. Voor een kennismakings(groeps)les ben je ongeveer 20 euro kwijt. De tarieven van reguliere lessen liggen rond de 50 euro per 50 minuten op individuele basis. Veel pro’s geven de mogelijkheid om met twee of meer mensen tegelijk te lessen, waarbij het tarief per persoon natuurlijk lager ligt. Bij individuele lessen is een lesduur van ongeveer 50 minuten optimaal. Daarna wordt het moeilijk om nog nieuwe informatie op te nemen. Bij groepslessen geldt dit minder, omdat je dan tussen de instructies door steeds even kunt oefenen. Wanneer je naar de kosten informeert, vraag dan ook of het tarief inclusief oefenballen en gebruik van materiaal is. In de eerste stappen is het leuker en leerzamer om golflessen te volgen in groepsverband.

Het materiaal

Op veel golfbanen kun je als startende golfer jouw clubs huren of lenen. Tijdens de lessen is dit veelal gratis, wil je bijvoorbeeld de baan in of op de drivingrange oefenen dan kost dat hooguit een paar tientjes (afhankelijk van het aantal clubs, wel of geen trolley). Sommige banen bieden een huurovereenkomst voor langere periode aan, zodat je beter kunt ontdekken of de betreffende clubs daadwerkelijk bij je passen.

De aanschaf van een beginnersset kost (afhankelijk van het merk, het materiaal en het aantal clubs) hooguit een paar honderd euro. De prijs van een volledige set golfclubs voor ervaren spelers kan echter oplopen tot (ruim) boven de duizend euro. Het kopen van golfclubs is daarom een investering voor de lange termijn. Bovendien is het belangrijk om alleen de clubs aan te schaffen die passen bij jouw golfspel. Laat je clubs daarom bij voorkeur 'fitten' bij een erkende golfshop.

Het kopen van golfclubs is een investering voor de lange termijn.

Bij bijkomende materiaalkosten moet je denken aan de aanschaf van ballen, een golftas en een (eventueel elektrische) trolley als je jouw tas niet wilt dragen. Al deze producten zijn er in verschillende soorten, kwaliteiten, merken en dus ook voor uiteenlopende prijzen. Heb je een krap budget, overweeg dan eventueel de aanschaf van gebruikt materiaal, zoals bijvoorbeeld de gebruikte golfballen (lakeballs) die je veel online, maar ook in reguliere golfshops aantreft.

Verder is de aanschaf van een zakje tees (hier leg je je bal op bij de afslag) en een pitchfork (repareren van pitchmarks) geen overbodige luxe.

De kleding

Als beginner, maar ook als ervaren speler is het niet beslist noodzakelijk om een uitgebreide garderobe met golfkleding aan te schaffen. Het belangrijkste is, dat je comfortabele (regen)kleding draagt waarin je je goed kunt bewegen en die goed past bij de weersomstandigheden (temperatuur, zon, regen, wind). Wel raden we je aan om een goed paar golfschoenen te kopen (kosten vanaf circa 90 euro); dat zorgt voor een stabiele houding tijdens de slagen en dus voor een betere techniek.

Daarnaast is het dragen van een golfhandschoen (vanaf circa 15 euro) een aanrader in verband met een betere grip en het eventueel voorkomen van blaren.

Overige accessoires die je in de golfshop kunt tegenkomen, zijn o.a. caps, zonnebrillen, afstandsmeters, paraplu's, handdoekjes (schoonpoetsen van de clubs), regenhoezen, travelbags, et cetera. 

De greenfee

Om als gast op een golfbaan te mogen spelen, zul je in de meeste gevallen een greenfee moeten betalen. Greenfees en lidmaatschapsgelden zorgen er namelijk voor dat het noodzakelijke onderhoud aan de baan kan worden betaald. De hoogte van de greenfee is afhankelijk van het aantal holes, het soort/type baan en de exclusiviteit van de golfbaan.

De goedkoopste vorm van golf vind je bij de pitch & putt-banen. Hier kun je al vanaf circa 15 euro (vaak inclusief materiaalhuur) een hele leuke golfdag beleven. Greenfees voor 9-holesbanen (of het spelen van 9 holes op 18-holesbanen) starten bij een tarief van circa 25 euro. De greenfee voor 18 holes begint bij ongeveer 40 euro, kan oplopen tot (ver) boven de 100 euro, maar bedraagt gemiddeld zo'n 55 euro per persoon. In de regel betaal je in het weekend iets meer dan tijdens werkdagen.

De goedkoopste vorm van golf vind je bij de pitch & putt-banen. Hier kun je al vanaf circa 15 euro (vaak inclusief materiaalhuur) een hele leuke golfdag beleven.

Handige tip: Steeds meer golfbanen bieden kortingen op de greenfees, bijvoorbeeld tijdens 'incourante' uren, in het naseizoen, of bij aanschaf van meerdere greenfees in één keer. Check daarom altijd de betreffende website voor meer info over kortingen en speciale acties voor bezoekers.

Het lidmaatschap

Lid zijn van een club heeft vele voordelen: spelen wanneer je wilt, meedoen aan clubtoernooien, een eigen sportief ‘thuis’, het sociale aspect en mogelijkheden om je spel te verbeteren. Om te bepalen of een lidmaatschap (financieel) bij je past, zul je je onder andere moeten afvragen hoe vaak je per jaar golft en of je eventueel van plan bent om meer te gaan spelen.

Het is moeilijk aan te geven hoeveel een lidmaatschap kost, omdat die kosten sterk uiteenlopen. Sommige clubs werken met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, andere clubs doen dat weer niet. Bovendien kan de jaarlijkse contributie variëren van enkele honderden tot vele duizenden euro's.

Gelukkig bieden steeds meer clubs een flexibel lidmaatschap aan, dat met een flexibele contributie precies is afgestemd op de specifieke wensen van verschillende doelgroepen.

Via deze pagina kun je in ieder geval op zoek naar clubs bij jou in de regio waar je lid kunt worden.

  • Paginadatum 25 juli 2016
  • Auteur Redactie GOLF.NL