Wat kost golf?

Wat kost golf?

Wat kost het om met golf te beginnen? Hoeveel kosten golflessen? Aan welk bedrag moet je denken bij het aanschaffen van een golfset voor beginners?

Golflessen

Elke golfclub beschikt over lespakketten voor beginners. Er zijn verschillende tarieven voor het volgen van golflessen. Voor een kennismakings(groeps)les ben je ongeveer 20 euro kwijt. De tarieven van reguliere lessen liggen rond de 50 euro per 50 minuten op individuele basis. Veel pro’s geven de mogelijkheid om met twee of meer mensen tegelijk te lessen, waarbij het tarief per persoon natuurlijk lager ligt. 

Bij individuele lessen is een lesduur van ongeveer 30 minuten optimaal. Daarna wordt het moeilijk om nog nieuwe informatie op te nemen. Bij groepslessen geldt dit minder, omdat je dan tussen de instructies door steeds even kunt oefenen. Wanneer je naar de kosten informeert, vraag dan ook of het tarief inclusief oefenballen en gebruik van materiaal is. In de eerste stappen is het leuker en leerzamer om golflessen te volgen in groepsverband.

Materiaal

Op veel golfbanen kun je als beginnende golfer clubs huren of lenen. Tijdens de lessen is dit veelal gratis, wil je bijvoorbeeld de baan in of op de drivingrange oefenen dan kost dat hooguit een paar tientjes (afhankelijk van het aantal clubs, wel of geen trolley). Sommige banen bieden een huurovereenkomst voor langere periode aan, zodat je beter kunt ontdekken of de betreffende clubs daadwerkelijk bij je passen.

De aanschaf van een beginnersset kost (afhankelijk van het merk, het materiaal en het aantal clubs) hooguit een paar honderd euro. De prijs van een volledige set golfclubs voor ervaren spelers kan echter oplopen tot (ruim) boven de duizend euro. Het kopen van golfclubs is daarom een investering voor de lange termijn. Bovendien is het belangrijk om alleen de clubs aan te schaffen die passen bij jouw golfspel. Laat je clubs daarom bij voorkeur 'fitten' (passend maken) bij een erkende golfshop.

Bij bijkomende materiaalkosten moet je denken aan de aanschaf van ballen, een golftas en een (eventueel elektrische) trolley als je jouw tas niet wilt dragen. Al deze producten zijn er in verschillende soorten, kwaliteiten, merken en dus ook voor uiteenlopende prijzen. Heb je een krap budget, overweeg dan eventueel de aanschaf van gebruikt materiaal, zoals bijvoorbeeld de gebruikte golfballen (lakeballs) die je veel online maar ook in reguliere golfshops aantreft. Verder is de aanschaf van een zakje tees (hier leg je je bal op bij de afslag) en een pitchfork (voor het repareren van pitchmarks) nodig.

Kleding

Als beginner, maar ook als ervaren speler is het niet beslist noodzakelijk om een uitgebreide garderobe met golfkleding aan te schaffen. Het belangrijkste is, dat je comfortabele (regen)kleding draagt waarin je je goed kunt bewegen en die goed past bij de weersomstandigheden (temperatuur, zon, regen, wind). Wel is het belangrijk om een goed paar golfschoenen te kopen (kosten tussen de 60 en 200 euro); dat zorgt voor een stabiele houding bij de slagen en dus voor een betere techniek.

Daarnaast is het dragen van een golfhandschoen (vanaf circa 15 euro) een aanrader in verband met een betere grip en het eventueel voorkomen van blaren.
Overige accessoires die je in de golfshop kunt tegenkomen, zijn onder meer petten, zonnebrillen, afstandsmeters, paraplu's, handdoekjes (voor het schoonpoetsen van de clubs en ballen), regenhoezen, travelbags, etcetera. 

De greenfee

Om als gast op een golfbaan te mogen spelen, zul je in de meeste gevallen een greenfee moeten betalen. Met de inkomsten van greenfees en lidmaatschapsgelden wordt het noodzakelijke onderhoud aan de baan kan worden betaald. De hoogte van de greenfee is afhankelijk van het aantal holes, het soort/type baan en de exclusiviteit van de golfbaan.

De goedkoopste vorm van golf vind je bij de pitch&putt-banen. Hier kun je al vanaf circa 15 euro (vaak inclusief materiaalhuur) een hele leuke golfdag beleven. Greenfees voor 9-holes banen (of het spelen van negen holes op 18-holes banen) beginnen bij een tarief van circa 25 euro. De greenfee voor 18 holes begint bij ongeveer 40 euro, kan oplopen tot (ver) boven de 100 euro, maar bedraagt gemiddeld zo'n 55 euro per persoon. Op veel banen, maar niet overal, betaal je in het weekend iets meer dan op werkdagen.

Handige tip: Steeds meer golfbanen bieden kortingen op de greenfees, bijvoorbeeld op daluren, in het naseizoen, of bij aanschaf van meerdere greenfees in één keer. Check daarom altijd de website van een baan voor meer informatie over kortingen en speciale acties voor bezoekers.

Lidmaatschap

Er zijn clubs zonder banen, bijvoorbeeld ANWB Golf, en clubs met banen. Lid zijn van een club heeft veel voordelen: meedoen aan clubtoernooien, een eigen sportief ‘thuis’, het sociale aspect en als je beter wordt kun je meedoen aan de NGF Competitie of Najaarstour. Om te bepalen of een lidmaatschap (financieel) bij je past, zul je je onder andere moeten afvragen hoe vaak je per jaar golft en of je eventueel van plan bent om meer te gaan spelen.

Het is moeilijk aan te geven hoeveel een lidmaatschap kost, omdat die kosten sterk uiteenlopen. Sommige clubs werken nog met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs doen dat niet meer. De jaarlijkse contributie kan variëren van enkele honderden tot vele duizenden euro's.

Steeds meer clubs bieden een flexibel lidmaatschap aan, dat met een flexibele contributie precies is afgestemd op de specifieke wensen van verschillende doelgroepen.

Lees meer op de pagina Lid worden van een golfclub. Via deze pagina kun je op zoek gaan naar clubs bij jou in de regio.

> Ga naar de hoofdpagina 'Beginnen met golf'.

  • Auteur Redactie GOLF.NL