Driving range Waterlandse Golfclub

15 meest gestelde vragen

Beeld: Ronald Speijer
Lees hier de antwoorden op de vragen die je jezelf stelt als je (weer) wilt beginnen met golf of de sport eens wilt uitproberen.

1. Mag ik zonder golfervaring/GVB op een baan spelen?

Nee, op de meeste banen niet. Je hebt een handicap-54-registratie nodig (het oude Golfvaardigheidsbewijs) als bewijs dat je de golfregels en -etiquette kent en de basis van het golfspel enigszins beheerst.

Er zijn echter banen met kortere holes die die eis niet stellen. Voorbeelden hiervan zijn de par-3-banen van:
Golf4all Harderwijk (Harderwijk, GLD)
Dorhout Mees (Biddinghuizen, Fl)
Golfclub Ooghduyne (Julianadorp aan Zee, NH)
Best Golf (Best, NB)
Golfclub Efteling (Kaatsheuvel, NB)
Golfclub Midden-Brabant (Esbeek, NB)
Golf Club Prise d’Eau (Tilburg, NB)
Rhoon Golfcenter / Oude Maas (Rhoon, ZH)
Golfclub Amstelborgh (Amsterdam, NH)
Golfcentrum Amsteldijk (Amstelveen, NH)
Golfclub De Breuninkhof (Bussloo, GLD)
Golfpark Exloo (Exloo, Dr)
BurgGolf Middelburg (Middelburg, Ze)
Golf Club BurgGolf St. Nicolaasga (Legemeer, Fr)
Golfclub Ookmeer (Amsterdam, NH)
Golf Resort de Purmer (Purmerend, NH)
Golfbaan Velden (Velden, L)
Golfbaan De Vlietlanden (Wervershoof, NH)

Op Pitch&Putt-banen heb je ook geen handicap-54-registratie nodig. Dit zijn korte banen met holes tussen de 30 en 90 meter. Klik hier voor meer info.

2. Mag ik zonder golfervaring/GVB op een drivingrange ballen slaan?

Ja. En je hoeft nergens lid te zijn. Vaak is het gebruik van de drivingrange gratis, maar je moet wel voor de ballen betalen. Sommige banen hebben een ballenmachine waar je euromunten in moet gooien, andere banen verkopen munten voor de ballenmachine aan de bar of bij de receptie of je hebt een ‘sleutel’ nodig waarop je een tegoed kunt laten zetten. 20 ballen kosten tussen 1 en 2 euro.

3. Moet ik lid zijn van een golfclub om lessen te kunnen volgen?

Nee. Je kunt lessen volgen zonder clublidmaatschap.

zoek golf lessen bij een professional

4. Wat moet ik doen voor een handicap-54-registratie (het oude GVB)?

Kies een club uit waar je je handicap wilt laten registeren. Dit kan een club zijn met een baan of een zogenoemde virtuele club zonder baan zoals ANWB Golf of GVN. Vervolgens neem je les en als de golfleraar vindt dat je er klaar voor bent, mag je het regelexamen doen en vraagt hij/zij baanpermissie voor je aan. Vanaf nu mag je op de baan waar je les hebt (oefen)ronden spelen, zonder begeleiding. Lukt het je om gemiddeld niet meer dan 3 extra slagen over een hole te doen, dan bewijs je over het niveau van handicap 54 te beschikken. Laat de scorekaart ondertekenen door je marker (medespeler met minimaal handicap 54) en lever die in bij je club. Je kunt ook je eerste scorekaart via de GOLF.NL-app (klik hier voor meer info) invoeren. Je club vraagt een handicap-pasje aan bij de NGF en vanaf nu kun je ook op andere golfbanen spelen.

5. Hoe lang duurt het voordat ik het oude GVB (nu: handicap 54) heb?

Er zijn golfscholen die dit proces in een weekend of zelfs een dag aanbieden. Voordeel is dat je dan snel op allerlei banen kunt golfen, nadeel is dat je de basistechniek mist en waarschijnlijk niet het niveau van handicap 54 hebt. Om dat niveau wel te bereiken heb je gemiddeld zo’n tien lessen nodig en 30 oefenuren.

6. Hoe duur is een handicap-54-registratie?

Een registratielidmaatschap bij een (virtuele) club kost een paar tientjes per jaar, variërend van 25 tot 70 euro. Dit zijn jaarlijks terugkerende kosten. Vaak brengen clubs daarnaast eenmalige inschrijfkosten in rekening. Bij bijvoorbeeld GVN bedragen die inschrijfkosten 10 euro.

7. Hoe duur is het om het niveau van handicap 54 te halen?

De meeste golfscholen bieden pakketten aan waarin ze je begeleiden naar handicap 54. Sommige doen dat in een weekend vanaf 150 euro all-in. Andere bieden een langer en degelijker traject aan van meestal 10 lessen in een klein groepje. Richtprijs hiervoor is 250 euro.

8. Is het golfregelexamen moeilijk?

Niet echt. Het golfregelexamen bestaat uit 30 multiplechoicevragen (10 etiquettevragen, 19 regelvragen en 1 stablefordvraag) waar je maximaal 60 minuten over mag doen. Je bent geslaagd als je 23 vragen goed hebt. Als je deze vragen grotendeels goed weet te beantwoorden, haal je het regelexamen.

9. Welk golfmateriaal heb ik nodig als ik voor het eerst ga golfen?

Geen, als je gaat golfen onder begeleiding van een golfleraar. Hij/zij heeft altijd golfclubs te leen. Als je op eigen houtje gaat oefenen, kun je meestal een golfset huren bij de receptie of in de golfshop. Dit kost gemiddeld tussen 10 en 25 euro. Het is verstandig om pas tot aanschaf van eigen clubs over te gaan als je een aantal lessen hebt gevolgd en advies hebt ingewonnen bij bijvoorbeeld je golfleraar over de keuze van clubs.

10. Wat moet ik aan met golf?

Kleding die lekker zit en waarin je goed kunt draaien. Op sommige banen worden kapotte spijkerbroeken en te korte rokken niet op prijs gesteld en kraagjes gewaardeerd maar op veel banen gelden geen strikte kledingvoorschriften meer. Je kunt de site van de baan of club checken hiervoor. Sportieve schoenen of gymschoenen voldoen in het begin, ga je vaker de baan in, dan zijn golfschoenen wenselijk en soms zelfs verplicht.

11. Welke golfspullen heb ik minimaal nodig als ik verder wil met golf?

Een halve set clubs (ijzer-5, -7, -9, pitchingwedge, sandwedge, putter en een hout of hybride), tas en golfschoenen. Golfsets kun je zo duur maken als je zelf wilt maar bij bijvoorbeeld Decathlon is er al een beginnersset met 7 clubs voor 100 euro. En een tas voor 50 euro. Golfschoenen heb je tussen de 40 euro en 240 euro (en meer).

12. Waar kan ik golfspullen kopen?

Er zijn twee grote ketens met megastores, Golfplaza (6 winkels) en Jumbo Golf (8 winkels). Decathlon heeft ook golfmateriaal in het assortiment en op veel clubs zijn golfshops te vinden. Vraag advies aan je golfleraar over welke clubs het beste bij je passen. Klik hier voor een lijst met golfshops in Nederland.

13. Ik heb lang geleden mijn GVB gehaald en steeds de jaarlijkse NGF-bijdrage betaald zonder te hebben gegolfd. Als ik nu weer wil beginnen, mag dat?

Ja. En je speelt vanaf de handicap die op je NGF-pasje staat.

14. Ik heb lang geleden mijn GVB gehaald en op een gegeven moment niet meer de jaarlijkse NGF-bijdrage betaald. Moet ik nu opnieuw examen doen?

Nee. Je moet je wel aanmelden bij een nieuwe (virtuele) club met je oude NGF-nummer. Heb je dat niet meer, dan kun je het opvragen bij de NGF (golfsport@ngf.nl of 0800 – 0248888). Vervolgens lever je een qualifying kaart in om je handicap opnieuw te bepalen. Alleen handicap 54 blijft vijf jaar gelden; heb je handicap 54 en ben je méér dan vijf jaar niet geregistreerd geweest, dan moet je een qualifying kaart inleveren die bewijst dat je handicap 54 hebt. Het regelexamen blijft altijd gelden.

15. Op welke leeftijd kan een kind beginnen met golf?

Met 5 à 6 jaar kunnen kinderen goed met golf beginnen. Het hangt ook af van het lesaanbod van de clubs; sommige golfscholen bieden al een soort peutergym met golfinvalshoek aan voor kinderen van 3 jaar. Klik hier voor meer informatie over golf(equipment) & kids.


> Ga terug naar de hoofdpagina 'Beginnen met golf'.

  • Auteur Redactie GOLF.NL