Golfregels - Ligging

Golfregels en etiquette

Beeld: Getty Images
Golf is een sport waarbij je je eigen scheidsrechter bent. Goede kennis van de belangrijkste golfregels is daarom belangrijk. De etiquette is ook belangrijk want dit betreft voorschriften die gaan over de veiligheid, het tempo in de baan en hoe je met de baan moet omgaan.

De regels

De regels in de golfsport zijn per 1 januari 2019 gemoderniseerd. Er zijn nu minder regels en ze zijn eenvoudiger. Maar er zijn nog steeds veel regels omdat er heel veel situaties voorkomen in golf. De regels vertellen je hoe je het spel kunt voortzetten. 

Er zijn situaties waar je niks aan kunt doen. De regels zijn er om je dan weer op een eerlijke manier op weg te helpen. Bijvoorbeeld als je bal tegen een bankje, bunkerhark of in een konijnenhol ligt. In dit geval mag je de bal zonder strafslag droppen op een plek waar je er geen last meer van hebt. Als je bal bijvoorbeeld onspeelbaar ligt of in het water, mag je de bal droppen met één strafslag. Als je de regels ‘bewust’ overtreedt, krijg je twee strafslagen en kun je in een wedstrijd zelfs gediskwalificeerd worden. 

Tip: zorg er voor dat je een regelboekje in je tas hebt zodat je snel een situatie kunt opzoeken. Je kunt de regels ook op je smart phone lezen.

De belangrijkste regels met uitleg vind je op golf.nl/regels2019.

Het golfregelexamen

Het golfregelexamen doet een beginnende golfer vóór of na het behalen van Golfbaanpermissie. De meeste clubs bieden je de mogelijkheid om regelavonden op een club te volgen. Ook met de golfprofessional kun je de golfregels doornemen.

Bovendien kun je je op het examen voorbereiden via de website ngfgolfregelexamen.nl en via oefenmateriaal zoals de boeken ‘Golfregels voor startende golfers’ en ‘Oefenvragenboek voor het Golfregelexamen’. Deze boeken zijn via een golfbaan/-club/-professional te krijgen of te bestellen via golfboeken.nl. Ook bestaat er een dvd waar de regelsituaties wordt behandeld: ‘Golfregels in de praktijk’.

Lees hier meer over het golfregelexamenTest je regelkennis met deze quiz.

Etiquette

Een belangrijk onderdeel van de golfregels zijn de gedragsregels in de baan, oftewel de etiquette. Deze voorschriften gaan over veiligheid, tempo in de baan en hoe je je moet omgaan met een golfbaan. Lees hier meer over etiquette en Ready Golf.

> Ga naar de hoofdpagina 'Beginnen met golf'.

  • Auteur Redactie GOLF.NL