Lies

Golfregels en etiquette

Beeld: Getty Images
Golf is een sport waarbij je je eigen scheidsrechter bent. Goede kennis van de belangrijkste golfregels is daarom belangrijk. De etiquette is ook belangrijk want dit betreft voorschriften die gaan over de veiligheid, het tempo in de baan en hoe je met de baan moet omgaan.

De regels

Het regelboek van de golfsport is dik omdat er heel veel situaties voorkomen in golf. De regels vertellen je hoe je het spel kunt voortzetten.
Er zijn situaties waar je niks aan kunt doen. De regels zijn er om je dan weer op een eerlijke manier op weg te helpen. Bijvoorbeeld als je bal tegen een bankje, bunkerhark of in een konijnenhol ligt. In dit geval mag je de bal zonder strafslag droppen op een plek waar je er geen last meer van hebt. 
Als je jezelf in de nesten hebt gewerkt, zeggen de regels dat je altijd verder kunt spelen: play it as it lies. Als je je bal kwijtraakt, bijvoorbeeld als je de bal out of bounds slaat, kun je teruggaan naar de plek waar je voor het laatst geslagen hebt. Je krijgt dan altijd één strafslag.
Als je bal onspeelbaar ligt of in het water, mag je de bal droppen met één strafslag. Als je de regels ‘bewust’ overtreedt, krijg je twee strafslagen en kun je in een wedstrijd zelfs gediskwalificeerd worden.
Tip: zorg er voor dat je een regelboekje in je tas hebt zodat je snel een situatie kunt opzoeken. Je kunt de regels natuurlijk ook op je smart phone lezen.

De regels online: hier vind je alle golfregels op een rij.

Het golfregelexamen

Het golfregelexamen doet een beginnende golfer vóór of na het behalen van Golfbaanpermissie. De meeste clubs bieden je de mogelijkheid om regelavonden op een club te volgen. Ook met de golfprofessional kun je de golfregels doornemen.
Bovendien kun je je op het examen voorbereiden via de website ngfgolfregelexamen.nl en via oefenmateriaal zoals de boeken ‘Golfregels voor startende golfers’ en ‘Oefenvragenboek voor het Golfregelexamen’. Deze boeken zijn via een golfbaan/-club/-professional te krijgen of te bestellen via golfboeken.nl. Ook bestaat er een dvd waar de regelsituaties wordt behandeld: ‘Golfregels in de praktijk’.

Lees hier meer over het golfregelexamen.
Test je regelkennis met deze quiz.

Etiquette

Het regelboek begint met enkele pagina's over etiquette: gedragsregels in de baan. Ze gaan over veiligheid, tempo in de baan en hoe je je moet omgaan met een golfbaan. Je bent namelijk zelden alleen in een baan en daarom moet je rekening houden met andere spelers. Het gaat erom dat andere spelers in de baan net zoveel kunnen genieten als jij. 

Veiligheid

Golfers zijn bijvoorbeeld streng als het gaat om de plek waar iemand staat te kijken tijdens een swing, want golfclubs kunnen erg gevaarlijk zijn. Het gebeurt helaas nog steeds dat mensen hierdoor gewond raken. Houd altijd enkele meters afstand van iemand die gaat slaan, in de baan of op de drivingrange.

Beeld: Getty Images

Golfballen die afdwalen zijn ook gevaarlijk: ze zijn hard en vliegen snel. In het KLM Open van 2014 werd golfer Fabrizio Zanotti getroffen door een bal van een medespeler. Hij verloor zijn bewustzijn en moest met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht worden. Neem daarom de volgende twee regels altijd in acht: 

  • Sla nooit als je spelers die voor je lopen, zou kunnen raken. 
  • Roep altijd hard ‘FORE’ als een bal de verkeerde kant op gaat, richting andere golfers of toeschouwers, ook als je zelf de bal niet sloeg.

Gedrag

Wees bijvoorbeeld stil wanneer een andere speler afslaat. Zet je mobiel uit of op trillen tijdens het spelen. 

Denk aan je speeltempo

Slow play is een van de grootste problemen in golf. Neem niet te veel tijd tussen de slagen door. Zorg er voor dat je klaar bent om te slaan en zet je tas aan de goede kant van de green zodat je na de hole snel naar de volgende tee kunt lopen. Laat spelers achter je altijd door als je te veel afstand verliest op de groep voor je. Kijk altijd mee naar de ballen van je medespelers. Het kan een hoop tijd schelen bij het zoeken.

Zorg voor de baan

Leg plaggen terug, hark de bunker aan en repareer pitchmarks, niet alleen die van jezelf. Het duurt namelijk weken voordat een niet gerepareerde pitchmark is hersteld. 

> Ga terug naar de hoofdpagina 'Beginnen met golf'.

  • Auteur Redactie GOLF.NL