terras golfclub lid worden

Lid worden van een golfclub

Lid worden van een golfclub: waaruit val te kiezen en wat kost het?

Overweeg je lid te worden van een golfclub? Wat past dan het beste bij jou? Losse greenfees kopen, een jaarkaart aanschaffen, lid worden van een virtuele club worden of lid worden van een club met een vaste baan? Wat het beste is, dat hangt vooral samen met hoe vaak je speelt. Oriënteer je op deze pagina. 

Algemeen

Een greenfee voor een rondje van negen holes als gastspeler varieert op de meeste banen tussen de 25 en 50 euro. De greenfee voor 18 holes bedraagt in Nederland gemiddeld zo'n 55 euro per persoon. 

Elke keer een losse greenfee betalen, dat kan oplopen tot een hoog bedrag. Bovendien moet je ergens je handicapregistratie regelen. Golf wordt goedkoper als je lid wordt van een van de ongeveer 270 clubs in Nederland en de clubs voeren de registratie van je handicap uit. 

Om te bepalen welk lidmaatschap (financieel) het beste bij je past, zul je je onder meer moeten afvragen hoe vaak je per jaar golft en of je eventueel van plan bent om meer te gaan spelen.

Lid worden van een 'virtuele' club

Er zijn clubs zonder een 'vaste' baan, bijvoorbeeld ANWB Golf en GVN. Deze clubs regelen de handicapregistratie van golfers en bieden kortingen aan op golflessen en op greenfees voor verschillende golfbanen. Ook organiseren de virtuele clubs toernooien, elke keer op een andere baan, waarbij je andere leden van je vereniging ontmoet. Als lid van een virtuele club kun je ook meedoen aan de NGF Competitie of de NGF Najaarstour.

Het grote voordeel van een lidmaatschap bij een 'virtuele club': een registratielidmaatschap (waarbij je handicap wordt bijgehouden) kost maar zo'n 50 euro per jaar en verder betaal je gewoon per rondje. Maar je kunt ook registratielid worden van een club die speelt op een vaste baan (zie onder). 

Lid worden van een club met een vaste baan

Als je veel speelt, of in de toekomst vaker wilt gaan spelen, dan ben je het voordeligst uit als je lid wordt van een golfclub met een vaste baan. 

Een lidmaatschap met onbeperkt speelrecht varieert tussen de 500 en 1.400 euro. Maar veel clubs bieden ook een aantrekkelijk geprijsd 'flexibel lidmaatschap' aan (bijvoorbeeld voor doordeweekse dagen, voor weekenden, voor daluren, een zomerlidmaatschap of juist een winterlidmaatschap, etc.). De flexibele contributie van een lidmaatschap op maat is precies afgestemd op de specifieke wensen van verschillende doelgroepen.

Sommige clubs werken nog steeds met inschrijfgelden, obligaties of aandelen, maar de meeste clubs doen dat niet meer. Dan betaal je dus alleen een jaarcontributie. Betalen in maandtermijnen is meestal ook mogelijk. 

Lid zijn van een club met een vaste baan heeft veel voordelen: je kunt vrijwel altijd spelen wanneer je wilt, je kunt de oefenfaciliteiten gebruiken, je kunt meedoen aan clubwedstrijden, je hebt een eigen sportief ‘thuis’, je leert snel andere golfers kennen met wie je kunt spelen en als je beter wordt kun je meedoen aan de NGF Competitie of NGF Najaarstour. En als je eens met een vriend of familielid wilt spelen die geen lid is van jouw club, dan betaalt die vriend of dat familielid een aantrekkelijk geprijsd introductietarief (meestal zo'n 35 euro voor 18 holes).

Altijd op dezelfde baan spelen, dat vinden sommige golfers saai. Maar veel clubs hebben een samenwerkingsverband met andere clubs (een 'hospitality chain') waardoor je met korting op de banen van die andere clubs mag spelen. 

Lid worden met partner (en kinderen)? Veel golfclubs bieden familielidmaatschappen aan waarbij men per persoon van het gezin veel goedkoper uit is.

Weet je nog niet zeker of een lidmaatschap bij een club met een vaste baan iets voor jou is? Vraag dan naar de mogelijkheden van een proeflidmaatschap. Bij veel clubs kun je eerst een jaar of half jaar 'proeflid' worden en kennis maken met de club en baan.

Alternatieven

Sommige banen bieden jaarkaarten en rittenkaarten aan. Bijvoorbeeld een jaarkaart met onbeperkt speelrecht van januari tot en met december of een jaarkaart (rittenkaart) die recht geeft op 20 9-holes ronden in één kalenderjaar. Je wordt dan niet lid van een vereniging maar je kunt er wel veel ronden spelen tegen een relatief laag bedrag per ronde. 

Ondernemers kunnen bij golfbanen en clubs terecht voor bedrijfslidmaatschappen, in allerlei soorten en maten. De Nederlandsche Golf Sociëteit biedt een golfabonnement aan: leden van NLGS kunnen voor een vast tarief op meerdere Nederlandse banen spelen. Het concept werkt net zoals bij een personeelsvereniging die contributie heft onder de leden en daarmee bedrijfskaarten koopt.

Klik hier om te zoeken naar een club bij jou in de buurt. Je kunt hier selecteren wat voor soort club je zoekt (lidmaatschapsvorm: volledig, beperkt, registratie) en in welke regio.

waar kan ik lid worden

> Ga naar de hoofdpagina 'Beginnen met golf'.

  • Auteur Redactie GOLF.NL