Eerste stappen in golf

De eerste stappen in golf

Golf is vrij toegankelijk voor iedereen. Als je wilt leren golfen, dan ben je welkom op heel veel golfbanen. Voor het slaan van een paar ballen op de oefenbaan (drivingrange) of voor het nemen van een kennismakingsles. Het enige dat je nodig hebt zijn schoenen met een vlakke zool, sportief zittende kleding en een beetje vrije tijd.

Introductieles of golfclinic

Voordat je een golflidmaatschap en -materiaal gaat aanschaffen, wil je uiteraard eerst kennismaken met golf en ervaren of het iets voor jou is. Een introductieles of golfclinic vormt daarvoor de perfecte start. Alle onderdelen van het spel komen aan bod en je maakt kennis met andere golfers, de golfleraar (ook wel ‘golfprofessional’ genoemd) en natuurlijk de baan. In de les ga je aan de slag met onderdelen als afslaan, chippen en putten. 

De meeste golfbanen bieden regelmatig introductielessen aan. Klik hier voor een baan bij jou in de buurt waar je kunt kennismaken met golf.

Tijd: Een introductieles duurt meestal één tot anderhalf uur. 

Golfbaanpermissie

Na je je eerste kennismaking met golf wil je vast verder ... ‘Golfbaanpermissie’ is dan de volgende stap. Je leert in een aantal lessen hoe je veilig kunt golfen, door te werken aan je golftechniek. Daarnaast leer je alles over de etiquette op een golfbaan. Dit doe je onder begeleiding van een golfprofessional die je mee in de baan neemt om praktijkervaring op te doen. 

De golfprofessional beslist wanneer je vaardig genoeg bent om golfbaanpermissie te krijgen en vraagt dan een baanpermissiepasje voor je aan. De golfbaanpermissie is in elk geval geldig op de golfbaan waar je op dat moment speelt en soms ook op andere banen. Golfbaanpermissie geeft je de mogelijkheid om je vaardigheden verder te ontwikkelen naar de volgende stap: handicap 54.

Tijd: Golfbaanpermissie haal je gemiddeld na zo’n zes lessen.

Handicap 54 (oude GVB)

Na je golfbaanpermissie is de volgende stap het behalen van je handicap 54. Handicap 54 is een soort instapniveau waarmee je mag golfen op de meeste banen in Nederland.
Maar hoe haal je dan die handicap 54? Allereerst door te slagen voor het golfregelexamen. De golfregels leer je via regellessen op je club of door zelfstudie. Als je de regels voldoende onder de knie hebt, doe je daarvoor examen op je club.

Daarnaast speel je vanaf het moment dat je je golfbaanpermissie hebt ook rondjes. Iedere keer dat je de baan in gaat houd je een scorekaart bij. Na iedere hole vul je hierop het aantal slagen in dat je over de hole hebt gedaan en zo kom je tot een totaalscore. Lukt het je om gemiddeld niet meer dan 3 extra slagen over een hole te doen, dan laat je je scorekaart controleren door een meer ervaren speler en lever je hem in op je club. 

Om het je makkelijker te maken je handicap 54 te behalen, kan je ook je eerste scorekaart via de GOLF.NL-app invoeren. Zodra je het niveau van handicap 54 (of lager) een keer hebt gespeeld, kan je via je club waar je de kaart hebt ingeleverd, een handicap-pasje aanvragen bij de NGF.

Tijd: Handicap 54 haal je gemiddeld na zo’n tien lessen en ongeveer 30 uur oefenen.

> Ga naar de hoofdpagina 'Beginnen met golf'.

  • Auteur Redactie GOLF.NL