Beter putten 'dankzij' De Golf Academie

De Golf Academie is hét online golfplatform van Nederland. Beginnende en ervaren golfers kunnen er terecht voor uitgebreide statistieken en inzichten, vele video-oefeningen, en eventueel contact met hun golfprofessional. De Golf Academie is tijdens het Dutch Open met een stand aanwezig op Bernardus Golf. Kom langs! Je kunt ons vinden bij de driving range.

Als NGF-lid kun je gratis een account aanmaken op www.degolfacademie.nl. Je account wordt gekoppeld aan je actuele handicap en het platform biedt vervolgens oefeningen die precies passen bij jouw niveau. Ook vind je met de app GOLF.NL ingevoerde scorekaarten terug en bruikbare inzichten over jouw spel die daaruit voortvloeien. Zo krijg je meer kijk op je golfspel en heb je je ontwikkeling in eigen handen.

Ruim 35.000 golfers in Nederland maken inmiddels gebruik van De Golf Academie
 

Zij kwamen langs op dag 1!

Op de eerste dag van het Dutch Open spraken we Frans van Weeren op de putting green van De Golf Academie. Frans is lid van de Keppelse Golfclub en de afgelopen jaren in handicap gestegen van rond de 10 naar handicap 20, deels te wijten aan een vervelende oogblessure. “Ik ben mijn gevoel voor diepte verloren en dat heeft met name mijn chippen en putten beïnvloed. Ik ben altijd al op zoek naar manieren om mijn golfspel te verbeteren en nu ik deze blessure heb helemaal. Sinds kort ben ik begonnen met een nieuwe manier van putten en dit wil ik minstens een half jaar volhouden om te zien of het werkt.”

Frans doelt op een puttechniek, waarbij je tijdens het putten nadrukkelijk naar de hole blijft kijken in plaats van naar de bal. “Het schijnt dat je brein, zolang je naar de hole blijft kijken, tot op het laatste moment aanpassingen kan doen in richting en vaart.”

Putles DGA Dutch Open

Frans staat bij PGA-professional Dennis die hem graag helpt deze nieuwe manier van putten te analyseren. De eerste zes ballen putt Frans op wat hij de traditionele manier noemt: 'eyes on the ball'. Hij mikt ze alle zes keurig rondom de hole. Daarna is het de beurt aan zijn nieuwe puttechniek. De eerste bal rolt met een perfecte snelheid zo in de hole.

Frans, wij hebben genoeg gezien! Het werkt vast niet voor iedereen, naar de komende zes maanden is het voor jou: ‘eyes off the ball!’.

Swinganalyse DGA Dutch Open

Ook Eefke, Ilse en Rympke kwamen we tegen bij De Golf Academie. Zij gingen mee als begeleiders van hun kinderen in het GOLF RAAK!-Funpark en namen van de gelegenheid gebruik om hun swing te laten analyseren. De eerste twee hadden niet eerder gegolfd en waren eensgezind in hun conclusie. Eefke: “het is geen natuurlijke beweging” en Ilse: “Het ziet er zo makkelijk uit, maar ik moet wel echt nadenken over mijn houding.”

Op de vraag of ze na deze swinganalyse de smaak te pakken hebben zijn er antwoorden die we eerder hoorden. Eefke heeft ondanks ‘heel normale vrienden die golfen’ toch nog het idee dat golf een sport is voor de elite. Ilse twijfelt of ze golf kan combineren met een druk (gezins)leven.

Rympke golft sporadisch, en altijd met vriendinnen. Op vakantie of tijdens een dagje weg. “Ik combineer het golfen met bijkletsen met vriendinnen. Golfen hoeft zeker niet altijd over 18 holes en eindeloos te duren, je kunt ook prima 9 holes spelen en daarna bijvoorbeeld lekker lunchen.” Wellicht dat Rympke met dit soort opmerkingen de andere dames weet te overtuigen. Dat golf ook in te plannen is in een druk leven en absoluut een sport is voor iedereen. Ja Eefke: ook voor vrouwen op sokken!

Swinganalyse DGA Dutch Open

Dag 2

Iescha Hofkes (hcp 28,9) en Max van Rijn (hcp 11,3), grootmoeder en kleinzoon, zijn beiden lid van Golfclub De Hoge Kleij in Amersfoort. We spraken ze na afloop van hun puttles bij De Golf Academie op het Dutch Open. Putten het moeilijkst van het spel? Max: “Ik vind het niet het moeilijkst. Maar het is wel het onderdeel waar je de meeste slagen op kan verliezen.”

Hebben jullie vandaag iets nieuws geleerd? Iescha: “Ja, op mentaal gebied!” Max vult aan: “Dat je realistische verwachtingen moet stellen. Als je tegen jezelf zegt dat die putt er per se in moet en je mist hem, dan ben je direct teleurgesteld”. Iescha: “Dan komt er negatieve energie vrij en ga je bij je volgende putt verstijven”.

Volgen jullie hier één bepaalde (Nederlandse) speler? Max: “Nee, het gaat me niet om een specifieke speler, meer om het spel zelf.” Iescha: “En de baan! Ik kende Bernardus eigenlijk niet, maar het is hier werkelijk schitterend.”

De Golf Academie putles op het Dutch Open

Dag 3

Het online platform van De Golf Academie komt deze dagen tot leven op Bernardus Golf. Waar golfers normaal op het platform naar tips, uitleg en instructiefilmpjes kijken, krijgen ze deze nu live aangeboden bij de stand van De Golf Academie op het Dutch Open.

Ook op dag 3 hebben golfers en niet-golfers weer massaal hun weg gevonden naar deze stand, niet te missen door de grote blauwe boog achter hole 18.

De Golf Academie Dutch Open

Vlak voor de slotdag dag zetten we wat cijfers op een rijtje:

Donderdag:
10 PGA pro’s aanwezig / 130 lessen gegeven

Vrijdag:
10 PGA pro’s aanwezig / 175 lessen gegeven

Zaterdag:
10 PGA pro’s aanwezig / 264 lessen gegeven / 12 personen die met een flightmaster de baan in zijn gegaan.

Wil jij ook je voordeel doen met een lesje bij De Golf Academie? Morgen is je laatste kans! Indien je niet langs kan komen, wees niet getreurd: op www.degolfacademie.nl vind je oneindig veel oefeningen voor alle facetten van het spel.

Dag 4

Op de slotdag van het Dutch Open spreken we Dave de Wit, die net klaar is met een Trackman-sessie bij De Golf Academie.

De Golf Academie op het Dutch Open

Dave golft al bijna 11 jaar, terwijl hij nog 16 moet worden. “Mijn vader golfde al, en gaf mij voor mijn 5e verjaardag een golfsetje. Zo ben ik ook begonnen. Ik heb de eerste paar jaar gegolfd en gelest bij Golfbaan Welschap. Inmiddels speel ik bij Golfclub Riel. Mijn vader en ik spelen veel samen en doen ook vaak samen mee aan toernooien.

Dave heeft bruikbare inzichten opgedaan tijdens zijn sessie met de launchmonitor, die alles meet wat club en bal doen. Denk aan balvlucht en - hoogte, de afwijking ten opzichte van het doel, de swing- en clubrichting, de swing- en balsnelheid en exacte afstand.

“Ik heb geleerd dat ik bij mijn backswing meer moet doorzwaaien met mijn schouders. Het hielp enorm dat ik mezelf kon terugzien, nu weet ik precies waar ik aan moet werken.” Dave heeft ook al goed afgekeken bij de professionals op deze dag 4. “Ik let extra goed op hoe ze afslaan met hun driver. Zelf heb ik namelijk met mijn driver een afwijking  naar rechts waar ik maar moeilijk vanaf kom.”

Zijn die swing en slaan met de driver het enige waar je nog op kunt verbeteren? Lachend: “Nouja, ik heb vanmiddag ook een puttlesje geboekt hier!”

De Golf Academie op het Dutch Open

Alles over het Dutch Open

Lees meer over
Dutch Open