Topgolf

Wie kronen zich tot landskampioen?

Voor het tweede jaar op rij was het in 2021 niet mogelijk een Voorjaarscompetitie te organiseren. Om dit jaar toch landskampioenen te kunnen kronen organiseert de NGF één lang finaleweekend, vanaf aanstaande vrijdag. Dit zal anders verlopen dan iedereen gewend is, dus hierbij een korte uitleg.

In Nederland doen jaarlijks ongeveer 17.500 golfers mee aan de NGF Competitie in het voorjaar. De meesten van hen zullen helaas nog even tot de najaarscompetitie moeten wachten tot ze weer los mogen met hun clubteam; dit finaleweekend richt zich alleen op de hoogste divisies in ons land. Met kortere wedstrijden komen zij in drie dagen tot een landskampioen. Bij de heren wist de Rosendaelsche twee jaar terug de eerste landstitel sinds 1982 te veroveren door Houtrak af te troeven, terwijl de dames van Noordwijk in de foursomes meteen wegliepen bij de Noord-Nederlandse. Wie mogen zondag de kampioensduik nemen?

Spelformats

Voor zowel de heren (Nijmeegse baan) als de dames (Groesbeekse baan) zal het dit weekend allemaal moeten gebeuren op Het Rijk van Nijmegen. Dertien herenteams maken hier hun opwachting, terwijl bij de dames elf teams meedingen naar de titel. Het format is voor hen hetzelfde. Op vrijdag wordt door iedereen eerst gekwalificeerd met 18 holes Open Stableford tegen Par. Alle scores tellen mee voor het teamresultaat en de beste acht teams kwalificeren zich voor de kwartfinales. Op zaterdag worden die afgewerkt in matchplay-vorm, met één foursome en vier singles. Elke overwinning levert voor het team één punt op; wie drie punten behaalt, is door naar de halve finales. Deze worden op dezelfde manier beslist, waarna vanaf zondagochtend de ontknoping volgt. Die wordt dan weer als een ‘normale’ competitiewedstrijd gespeeld: ’s ochtends drie foursomes, gevolgd door zes singles in de middag.

Gelijke stand

Indien de stand in de kwartfinale of de halve finale na alle partijen gelijk is, zal de uitslag van de greensome/foursome doorslaggevend zijn. Als deze gelijk is, dan zal de uitslag van single 1 doorslaggevend zijn. Is dit ook gelijk dan de uitslag van single 2, enzovoorts. Ten slotte beslist het lot. Indien de stand in de finale om het Landskampioenschap na alle partijen gelijk is, zal er een sudden death play-off gespeeld worden door 3 spelers. Deze spelers worden door de captain aangewezen.

Senioren

Ook de senioren mogen dit weekend aan de bak. Op het Rijk van Sybrook zal de Dames 50+ 27-holes-ploeg van de Koninklijke Haagsche haar titel op het spel zetten, bij de Heren gaat De Pan op Het Rijk van Nunspeet voor nieuw succes. Ook voor hen staat de vrijdag in het teken van individuele kwalificatie Open Stableford tegen Par, waarna de beste acht teams doorgaan naar de matchplay-fase in de kruisfinales. Zij spelen op zaterdagochtend vier singles en een greensome, waarin 'm dus het verschil zit met de hierboven beschreven categorieën. Dit wordt in de halve finales nog eens herhaald, waarna met drie 9-holes greensomes in de ochtend en zes 18-holes singles in de middag op zondag een winnaar wordt gekroond.

Klik hier voor uitslagen en live-scoring of kijk op golf.nl/ngfwedstrijden.

Lees meer over
Topgolf Competitie NGF