NGF

Meer maatregelen: ook in golfsport?

Het kabinet heeft op maandag 28 september de maatregelen om een een tweede coronagolf in te dammen aangescherpt. Per 6 oktober heeft NGF ook een wijziging voor de Najaarscompetitie en Jeugdcompetitie. Wat houden de nieuwe maatregelen in voor de golfsport?

Premier Rutte en minister Hugo de Jonge kondigden maandag 28 september nieuwe en aangescherpte maatregelen aan, nu een tweede coronagolf zich heeft aangediend. Wat houden deze maatregelen in voor de golfsport?

NGF Najaars- en Jeugdcompetitie week later

Sinds vrijdag 2 oktober heeft een aantal clubs/teams zich teruggetrokken voor de NGF Najaarscompetitie en Jeugdcompetitie in verband met het toenemende aantal coronabesmettingen. Vanzelfsprekend respecteert en begrijpt de NGF deze zorgen. Echter, golf was en is nog steeds een veilige sport en wordt grotendeels zeer regionaal georganiseerd en, niet onbelangrijk, door onze regering ook toegestaan. Sporten en bewegen wordt zelfs aangemoedigd.

Door het terugtrekken van een zeventigtal teams (er blijft nog voldoende over) is een competitieschema ontstaan met veel ‘gaten’. Daarom is op 5 oktober besloten om de eerste speelronde te annuleren. Dit houdt in dat de geplande wedstrijden op woensdag 7 oktober (NGF Najaarscompetitie, woensdagpoules) en zondag 11 oktober (NGF Jeugdcompetitie en NGF Najaarscompetitie zondag poules) niet doorgaan.

De komende dagen zal er een nieuwe indeling gemaakt worden, met als uitgangspunt dat de geplande ontvangstdagen vanaf speelweek 2 zo minimaal als mogelijk veranderen en dat de reisafstanden niet significant groter worden. Indien mogelijk worden de wedstrijden die gepland stonden op woensdag 7 oktober en zondag 11 oktober ingedeeld na de laatst geplande speeldag in het huidige schema.

De competitie gaat dus vooralsnog door. De NGF stuurt de clubs uiterlijk vrijdagmiddag 9 oktober een vernieuwde indeling toe. Deze wordt op golf.nl/ngfcompetitie gepubliceerd. 

Om de nieuwe indeling mogelijk te maken kunnen teams die alsnog besluiten niet deel te nemen aan de jeugd-en najaarscompetitie, zich uitschrijven tot uiterlijk woensdag 7 oktober 16.00 uur. Hierna worden wijzigingen niet meer goed verwerkt en worden teams die wel wensen deel te nemen benadeeld. Als teams zich wensen terug te trekken, dan respecteert de NGF die keuze, maar het is noodzakelijk dat dit tijdig wordt doorgegeven

Beperkingen op en rond de golfbaan

De maatregelen hebben ook betrekking tot de sport en de golfsport. Golfen wordt weliswaar niet aan banden gelegd, maar op de golfbaan moeten golfers wel rekening houden met meer beperkingen en nieuwe maatregelen. ‘Gelukkig kunnen we nog steeds golfen, maar dat wil niet zeggen dat we op de golfbaan niet waakzaam moeten zijn’, aldus Jeroen Stevens, directeur van de Koninklijke Nederlandse Golf Federatie. ‘Van iedereen in Nederland wordt eigen verantwoordelijkheid gevraagd. Wij golfers mochten na de eerste lockdown weer als een van de eersten onze sport beoefenen en hebben laten zien daar goed mee om te kunnen gaan. Dat moeten we vasthouden.’

Horeca

De aangescherpte maatregelen hebben met name betrekking op de horeca op de golfbanen. Inmiddels is duidelijk dat circa 64% van de golfbanen de horeca geopend mag houden. Dit verschilt per gemeente. Voor golfers is dus het advies om vooraf bij de golfbaan te informeren welke beperkingen de horeca daar is opgelegd.

Mondkapje

Het kan ook voorkomen dat eigenaren van golfshops en het restaurant bezoekers vragen om een mondkapje te dragen. Daarnaast zijn er weer maatregelen met betrekking tot wedstrijden genomen.

Voor alle actuele coronamaatregelen die betrekking hebben op de golfsport en een completer overzicht van alle maatregelen, verwijzen we je naar dit artikel op ngf.nl.

Lees meer over
NGF