Nieuws

FAQ: het coronavirus en golfers in Nederland

De maatregelen van de overheid in de strijd tegen het coronavirus hebben veel impact op de golfsport en roepen veel vragen op. Hier geven we antwoord op de meeste gestelde. Nieuwste update: wedstrijden per 1 juli toegestaan.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

FAQ - Veelgestelde vragen

Hoe werkt het op dit moment, een rondje golf?

Bekijk daarvoor de video hieronder (versie 28 juni).

Zijn de clubhuizen en de horeca op golfbanen weer open?

Ja. de commerciële horeca op golfbanen mag onder voorwaarden per 1 juni open. Paracommerciële horeca - denk aan sportkantines zonder winstoogmerk - mogen op 1 juli open.

Moet ik een starttijd reserveren?

Clubs en banen zijn verplicht om te registreren wie er spelen. Voor clubs banen is het handig als spelers zo veel mogelijk van te voren online reserveren, maar je mag vanaf 17 juni ook reserveren bij de receptie op de baan. Via het starttijdenplatform GOLFGO kun je op de meeste golfbanen een teetime boeken. GOLFGO is te vinden op golf.nl/golfgo maar ook in de app GOLF.NL. Kun je niet reserveren via GOLFGO, informeer dan bij je club of je vaste baan. 

Kan ik op de drivingrange en oefengreens oefenen?

Dat is volgens het golfprotocol toegestaan maar elke club en baan heeft een eigen regeling, omdat de oefenfaciliteiten en de ruimte per club verschillen. Voor elke range en oefengreen gelden richtlijnen in verband met de 1,5 meter afstand die we tot anderen moeten houden. Verder moeten bijvoorbeeld ballenmandjes na gebruik schoongemaakt worden. Op de oefengreens zijn de vlaggetjes verwijderd en er geldt een maximaal aantal mensen dat tegelijk mag oefenen. Bij sommige banen dien je voorafgaand te reserveren. Informeer bij jouw baan of club wat de richtlijnen voor het oefenen zijn. 

Zijn lessen weer toegestaan?

Ja, maar onder voorwaarden en op 1,5 meter afstand van elkaar. Je club of baan kan je er meer over vertellen.

Mogen er weer clubwedstrijden georganiseerd worden?

Vanaf 1 juli zijn wedstrijden weer officieel toegestaan maar onder voorwaarden. Je club of de wedstrijdorganisatie kan je meer vertellen over de voorwaarden.

Gaat het Familietoernooi door? 

Ja, maar de opzet voor het toernooi in 2020 is aangepast. De opbrengst van het Familietoernooi zal dit jaar naar de clubs zelf gaan. Lees hier meer.

Kan ik qualifying ronden spelen?

Ja. De banen kunnen in deze periode qualifying zijn, maar vanwege corona - om golfers en anderen te beschermen voor het virus - zijn enkele golfregels van de R&A aangepast. Hierover lees je meer in het artikel ngf.nl/coronaregels.

Lees voor je ronde de local rules. Golfbanen mogen de harken vanaf 17 juni terugplaatsen in de bunkers. Als een baan of club hiertoe besluit, dan is het van belang dat men de spelers adviseert om hun handen na afloop van het harken direct te desinfecteren met zelf meegenomen gel of doekjes. De NGF adviseert echter om de harken nog niet terug te plaatsen en om een tijdelijke plaatselijke regel in te voeren die het plaatsen van een bal in de bunker toestaat. De local rule in het kort: "Als de bal van een speler in een bunker ligt, mag de speler éénmaal een bal plaatsen op een plek naar keuze in de bunker binnen de lengte van een scorekaart of 15 cm van de oorspronkelijke ligging van de bal, niet dichter bij de hole." Als je gaat spelen op een baan, vraag dan wat de regels in de bunkers op die baan zijn.

Kan ik na afloop van een ronde douchen?

De kleedkamers zijn weer geopend. De douches op golfbanen mogen vanaf 15 juni weer gebruikt worden. Maar elke golfclub en -baan mag zelf besluiten of de douches geopend worden, het is niet verplicht.

Mag ik met openbaar vervoer naar de golfbaan?

Ja, vanaf 1 juli mag dat, maar in het openbaar vervoer is het dragen van niet-medisch mondkapje verplicht. Het is belangrijk om de spits te mijden. 

Wat geldt voor autovervoer?

In auto's (en ander privévervoer) geldt vanaf 1 juli: een mondkapje wordt geadviseerd wanneer meerdere mensen in één auto reizen en zij niet tot hetzelfde huishouden behoren.

Moet ik als jeugdspeler een rondje reserveren?

Ja, ook jeugdspelers moeten een starttijd boeken. Ofwel via GOLFGO, het starttijdenplatform op de website GOLF.NL, of via de baan zelf. Clubs en banen moeten bij de herstart van golf met starttijden werken. 

Gaat de Najaarscompetitie door?

De Najaarscompetitie gaat door en is uitgebreid: lees hierover meer op golf.nl/najaarstour

Tot wanneer zijn NGF-wedstrijden afgelast?

NGF-bijeenkomsten waarbij mensen fysiek bijeenkomen zijn in elk geval tot 1 juli afgelast. Bekijk hier een overzicht van alle afgelastingen van NGF-activiteitenInformatie over workshops, cursussen en NGF-wedstrijden na 1 juli volgt binnenkort. 

Gaan de Nederlandse toernooien van de Ladies European Tour en Challenge Tour door op de geplande data?

Nee, want evenementen met een vergunningsplicht zijn tot 1 september niet toegestaan. Het LET-toernooi zou begin juli gespeeld worden op de Rosendaelsche en de BNL Challenge Trophy eind augustus op The Dutch. De NGF heeft de intentie om de toernooien wel in 2021 te organiseren.  

Kan ik golf spelen in het buitenland?

Ook in veel andere landen zijn de golfbanen weer open. Leadingcourses houdt een overzicht bij: in welke landen zijn de banen open en wat zijn de reisbeperkingen? Maar veel landen hebben de grenzen gesloten of hebben reisbeperkingen ingevoerd. Voor golfvakanties, raadpleeg deze websites: 

Wordt een digitale NGF-pas geaccepteerd in het buitenland?

De digitale pas van de NGF is geldig en wordt geaccepteerd in het buitenland. Het is dus niet nodig om voor een golfvakantie een fysieke pas aan te vragen via je club. 

De digitale pas van iedere speler verschijnt in de app GOLF.NL en is ook zichtbaar als je inlogt op mijn.golf.nl (voor golfers die de app GOLF.NL niet hebben). Er is geen internetverbinding nodig als je digitale pas in het buitenland op de app will laten zien. Bij mijn.golf.nl is wel een internetverbinding nodig. Als je de app GOLF.NL niet hebt, kun je voor vertrek naar het buitenland een screenshot maken van je digitale pas en die foto tonen op de banen in het buitenland. 

Wil je toch een fysieke pas, dan kun je jouw club verzoeken om een plastic pas aan te vragen. Golfclubs kunnen in hun clubsoftwaresysteem een fysieke pas voor een golfer aanvragen.

Hoe zit het met mijn contributiegeld? Ik kon een tijd lang niet spelen en trainen.

Helaas was golf lange niet toegestaan. Voor alle lidmaatschapsvormen geldt dat we het contributiegeld in elk geval moeten betalen. Hiervoor verwijzen we naar de FAQ van NOC*NSF en naar websites als Consuwijzer. De wet bepaalt dat contributie voor het hele jaar verschuldigd is en dat leden geen recht op teruggave of compensatie hebben, tenzij de statuten anders bepalen. Maar in de golfwereld is er een heel scala aan afwijkende golflidmaatschappen. Bij sommige golfers bijvoorbeeld is de periodieke factuur opgesplitst in een bedrag voor contributie en een bedrag voor speelrecht. Weer andere golfers hebben een maand-, seizoens- of jaarkaart.

De golfsport doet een nadrukkelijk beroep op de solidariteit van alle golfers. Onafhankelijk van jouw lidmaatschapsvorm nemen we als Nederlandse sport het standpunt in dat we de kosten die we met z’n allen maken, zoveel mogelijk met z’n allen dragen. Om die reden vragen wij – NOS*NSF, de NGF en de andere sportbonden - om jouw solidariteit. Je club of baan heeft nu financiële zorgen. De kosten van clubs en banen lopen immers door, terwijl er geen inkomsten zijn van greenfeespelers, evenementen en horeca. En voor golfclubs en -banen ligt er vooralsnog geen structurele financiële overheidssteun in het verschiet. Daarom is het belangrijk om juist nu achter jouw club of baan te staan. Daarmee draag je bij aan de continuïteit van je golfaccommodatie, zodat je straks, als de situatie het toelaat, weer kan golfen. Wellicht kan je jouw club of baan nu zelfs steunen met jouw expertise of met goede ideeën? We kunnen er met z'n allen voor zorgen dat dat clubs niet in grotere problemen komen dan de problemen die er nu al zijn. Heb je zelf nu grote financiële problemen? Treed dan in overleg met je club over een oplossing.

Onder de naam #supportervangolf is de NGF een hulpactie begonnen voor golfclubs en –banen. Het eerste initiatief gekoppeld aan de actie is de verkoop van een speciaal golfpolo van FootJoy (lees hier meer). Het tweede initiatief is een special van GOLF.NL (lees hier meer). Het derde initiatief is een polo voor jeugd (lees hier meer). De NGF hoopt dat golfers ‘hun steentje aan deze actie kunnen en willen bijdragen’, met als doel dat er genoeg aanbod blijft om iedereen van de golfsport te laten genieten.

Hoe kan ik als golfer voorkomen dat ik besmet raak of dat ik anderen besmet?

Het is belangrijk om de adviezen op rivm.nl op te volgen.