Topgolf

Alleen Besseling boven par, Veerman leidt

Van de drie Nederlanders begint alleen Wil Besseling (+2) boven par aan dag 2 van het South African Open. Lars van Meijel staat 47ste met -3, Daan Huizing had zicht op meer maar bracht -1 binnen. Amerikaan met Nederlandse roots Johannes Veerman leverde geen slag in en leidt op -9.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

Op donderdag en vrijdag spelen alle 240 (!) deelnemers één ronde op zowel de Firethorn Course als de Bushwillow Course. Lars van Meijel en Daan Huizing begonnen hun golfjaar beiden op de 'makkelijkere' baan van de Randpark Golf Club, Bushwillow. Promovendus Van Meijel kende een goede start en stond na 12 holes op -4. Hij hoopte ook de volgende stap op het leaderboard te maken, maar mede dankzij de aantrekkende wind kon hij geen terrein meer winnen. Sterker nog, hij leverde op 18 dan toch in om te tekenen voor een 68 en -3.

Net als zijn vier jaar jongere landgenoot stond Huizing halverwege zijn openingsronde op -2. De Challenge Tour-speler uit Soest, in Johannesburg aanwezig dankzij zijn ranking afgelopen seizoen, kon niet doorpakken en kreeg het aan het einde van zijn ronde wat lastiger. Na bogey-birdie-bogey-bogey te zijn gegaan sloot Huizing af met par voor een 70. Op -1 staat hij voorlopig net binnen de top-100.

Dubbel-bogey nekt Besseling

Wil Besseling was de laatste van de Nederlanders die binnen moest komen. Op de aangrenzende Firethorn Course leek het er het gros van zijn ronde op dat hij level par binnen ging brengen, maar niets was minder waar. Na een degelijke ronde met daarin twee birdies en twee bogeys werd hij door een dubbel-bogey op de par-4 18de tientallen plaatsen teruggeworpen. Het was kortom niet de start waar Besseling, een maand geleden nog derde op Leopard Creek, op hoopte.

Veerman aan kop dankzij schitterend slot

Na dag 1 van het op één na oudste open ter wereld (eerste toernooi in 1893) prijkt de naam van Johannes Veerman bovenaan het leaderboard. Veerman, die onder Amerikaanse vlag speelt maar vanwege de afkomst van zijn vader ook in het bezit van een Nederlands paspoort, speelde met name holes 9 t/m 18 ongenaakbaar. Op liefst zeven van zijn negen afsluitende holes sloeg hij birdie. Tel daar de twee eerdere birdies bij op en je komt uit op een score van -9. Daarmee leidt hij met één slag voorsprong op Nino Bertasio en een groepje van vijf op -7.

Thuisfavorieten en top-50 spelers Louis Oosthuizen en Erik van Rooyen zijn de topspelers in het verder niet bijzonder sterk bezette South African Open, in het verleden liefst 13 keer gewonnen door golflegende Gary Player. Titelverdediger Oosthuizen hield zijn kaart schoon en kwam tot -6 op Bushwillow. Op moment van schrijven is Van Rooyen nog onderweg. Morgen speelt ieder de andere baan, waarna het weekend wordt afgewerkt op Firethorn.

Leaderboard

Lees meer over
Topgolf European Tour