Nieuws

'Wanneer komen de wintergreens?'

Tweewekelijks komen hier de beste en leukste golfvragen aan bod! Deze keer beantwoorden we een vraag over afstandmeters, het waarom van wintergreens en een regelvraag. Heb je een vraag? Stuur een mail naar redactie@golf.nl of stuur ons een bericht via social media (Twitter, Facebook, Instagram).

'Het heeft toch niet echt gevroren maar hier bij mij op de golfbaan zijn er al wintergreens. Hoe zit dat en wanneer komen er wintergreens?' - Jessica via redactie@golf.nl

'Wintergreens zijn tijdelijke greens ('temporary greens') ter vervanging van de echte greens. In het najaar - als er nachtvorst is, als het sneeuwt of langdurig vriest - begint de periode dat vlaggen soms op de wintergreens gezet moeten worden. De 'zomergreens' (de gewone greens) zijn met name in de overgang van vorst naar dooi uiterst kwetsbaar. Om ze te beschermen worden de greens gesloten en verhuizen de vlaggen naar de wintergreens. 

Bij nachtvorst is er meestal maar enkele uren sprake van wintergreens. Zodra de vorst uit de grond is, meestal om een uur of elf in de ochtend, verhuizen de vlaggen weer van de wintergreens naar de gewone greens. Bij sneeuw op de baan kunnen de greens pas heropend worden als de sneeuw gesmolten is en de vorst uit de grond is.

Het verschilt per baan hoe er wordt omgegaan met wintergreens. Ik zeg altijd: kwaliteit is een keuze. Elke baan is vrij om te kiezen of men overgaat op wintergreens en wanneer dat gebeurt. Dit besluit komt tot stand in overleg tussen de hoofdgreenkeeper, de exploitant en de vereniging. Er zijn banen die het hele jaar 'open' blijven en geen wintergreens hebben. Dat kan gevolgen hebben voor de kwaliteit in het hoogseizoen, maar het voordeel is wel dat de golfers het hele jaar op de greens kunnen spelen.  Er zijn ook banen die het heel belangrijk vinden om in het hoogseizoen de allerbeste greens te hebben. Dan is het goed om in de winterperiode de greens te beschermen en golfers te laten uitwijken naar de wintergreens. Dat kan ook in periodes dat het niet vriest, maar bijvoorbeeld wel heel erg nat is geweest.'

Niels Dokkuma, Agronoom NGF

In onderstaande video legt Niels Dokkuma uit waarom er wintergreens zijn:

Dat niet alle golfers even blij zijn met wintergreens wordt duidelijk in de onderstaande Tee Talk:

'Waarom wordt er nog steeds niet op profniveau de afstandslaser gebruikt voor afstand, slope etc.? Het bevordert de snelheid naar mijn mening in de huidige tours.' - Paul van der Aa via redactie@golf.nl

'In 2017 heeft de PGA Tour een test gedaan op drie (kleinere) tours, maar wijzigingen in het beleid zijn er niet gekomen: afstandmeters zijn nog steeds niet toegestaan op de grote tours. Natuurlijk hopen fabrikanten van laserapparatuur dat de afstandmeters ooit toegelaten worden. Amateurs zullen de professionals volgen als ze een rangefinder mogen gebruiken tijdens toernooirondes en er zelf ook een aanschaffen.

Justin Rose zei in 2017 het volgende over de snelheid van het spel en het gebruik van distance measuring devices: 'We spelen niet één-afstandgolf. We willen de afstand tot de achterkant van de green weten, de afstand over een bunker, de afstand tot een zekere helling. Het is dus niet zo simpel als "Ik heb 160 meter tot de vlag." Je maakt beslissingen op basis van wat er rond de vlag is', aldus de olympisch kampioen.

Rose ziet er dus niet heel veel in, en daar zijn wij het wel mee eens. Er zijn veel andere dingen die je eerst kan doen om langzaam spel in golf tegen te gaan (misschien een keer een strafslag uitdelen?). Zie ook onderstaande tweet uit 2017 van professional Brad Fritsch:

Sietse Herrema, GOLF.NL

Voor de regelvraag van deze editie van 'Vraag het aan GOLF.NL' gaan we een paar jaar terug in de tijd. De NGF stelde een tijd geleden op haar Facebook-pagina een leuke vraag naar aanleiding van deze bizarre video uit 2017, die ook recent weer de ronde lijkt te doen, maar door het commentaar in relatie tot de 'oude' regels levert dit nogal wat verwarring op

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


In de video hierboven zie je hoe Matthew Southgate in 2017 ongelofelijk veel pech heeft. Een eigenwijs blaadje brengt zijn golfbal van het pad af richting de hole. Southgate - die in het belangrijke toernooi speelde voor speelrecht op de PGA Tour - kreeg volgens de oude regels 4 strafslagen. 2 slagen voor het niet opnieuw spelen van de bal en 2 slagen voor het tekenen van een verkeerde scorekaart.  

De quizvraag: Je putt de bal maar dan komt er opeens een blaadje aanwaaien dat de bal raakt, waardoor de bal een andere koers neemt en naast de hole eindigt. Wat zeggen de regels?

A. Je moet de bal terugplaatsen en opnieuw putten, zonder straf.
B. Je moet de bal spelen waar hij ligt, zonder straf.

Toen dit gebeurde, in 2017, was het goede antwoord A. Met de nieuwe regels is het goede antwoord B. Het blaadje is namelijk een 'outside influence'. Voor meer informatie over deze situatie, zie Regel 11.1: Bal in beweging raakt per ongeluk een persoon, dier of voorwerp.

Omdat 'outside influences' niet bij uitzondering 2 genoemd worden hoeft en mag de bal niet opnieuw gespeeld worden. Als de bal een dier (inclusief insecten), persoon of een los obstakel (bijvoorbeeld als iemand een handdoek laat vallen) tegenkomt op weg naar de hole dan moet de bal wel opnieuw gespeeld worden volgens uitzondering 2 bij Regel 11.1b.'

Jan Visser, voorzitter Handicap & Regelcommissie NGF