Nieuws

FAQ: coronapandemie & golf in Nederland

De maatregelen van de overheid in de strijd tegen het coronavirus hebben veel impact op de golfsport en roepen veel vragen op. Hier geven we antwoord op de meeste gestelde.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

FAQ - Veelgestelde vragen

Hoe werkt het op dit moment, een rondje golf?

De coronaregels veranderen snel. Informeer daarom altijd goed bij je club of baan wat wel en niet mag. Kijk voor de laatste ontwikkelingen ook op ngf.nl/coronafaq waar de clubs en banen op de hoogte worden gehouden. Daar lees je ook het laatste nieuws over de coronaregels voor horeca op golfbanen. 

Anderhalve meter afstand houden blijft de norm. Wie klachten heeft, moet thuis blijven en zich laten testen.

Vanaf 15 december zijn dit de belangrijkste coronaregels waar golfers mee te maken hebben:

  • Golf mag gespeeld blijven worden met inachtneming van anderhalve meter afstand.
  • Golf in de baan mag alleen met maximaal tweetallen (volwassenen) in een flight worden gespeeld. Deze restrictie geldt niet voor kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. 
  • Alle horeca op golfbanen is gesloten. Er zijn geen uitzonderingen. Een afhaalbalie is wel toegestaan. 
  • De golfshop is gesloten, de receptie is (mag) nog wel open. De douches en kleedkamers zijn ook gesloten, toiletten zijn toegankelijk.
  • Vanaf 1 december is het voor personen vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. In het openbaar vervoer was dit al eerder verplicht.
  • Voor iedereen geldt: reis zo min mogelijk, beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte.

Klik hier voor de routekaart Verantwoord golfen met de maatregelen die gelden voor golf per dreigingsniveau. Vanaf 15 december zitten we op niveau 5. 

Moet ik een starttijd reserveren?

Het dringende advies aan clubs en banen is om te werken met reserveringen, onder meer om zo de toestroom van grote groepen beperkt en in de hand te houden. Voor clubs en banen is het handig als spelers zo veel mogelijk van tevoren online reserveren, maar je mag ook reserveren bij de receptie op de baan. Via het starttijdenplatform GOLFGO kun je op de meeste golfbanen een teetime boeken. GOLFGO is te vinden op golf.nl/golfgo maar ook in de app GOLF.NL. Kun je niet reserveren via GOLFGO, informeer dan bij je club of vaste baan. 

Kan ik op de drivingrange en oefengreens oefenen?

Dat is volgens het golfprotocol toegestaan maar elke club en baan heeft een eigen regeling, omdat de oefenfaciliteiten en de ruimte per club verschillen. Voor elke range en oefengreen gelden richtlijnen in verband met de anderhalve meter afstand die we tot anderen moeten houden. Verder moeten bijvoorbeeld ballenmandjes na gebruik schoongemaakt worden. Op de oefengreens zijn de vlaggetjes verwijderd en er geldt een maximaal aantal mensen dat tegelijk mag oefenen. Bij sommige banen dien je vooraf te reserveren. Informeer bij jouw baan of club wat de richtlijnen voor het oefenen zijn. 

Zijn lessen toegestaan?

Ja, maar onder voorwaarden en altijd op anderhalve meter afstand van elkaar. Vanaf dinsdag 15 december geldt dat maximaal tweetallen plus een pro zijn toegestaan. In sommige situaties is afstand houden niet mogelijk en mag de anderhalvemeterregel tijdelijk worden losgelaten, bijvoorbeeld bij een persoon met een fysieke beperking.

Kan ik qualifying ronden spelen?

Ja, maar vanwege corona - om golfers en anderen te beschermen tegen het virus - zijn enkele golfregels van de R&A aangepast. Hierover lees je meer in het artikel ngf.nl/coronaregels.

Lees voor een qualifying ronde altijd de local rules die gelden op de baan die je gaat spelen. Golfbanen mogen de harken vanaf 17 juni terugplaatsen in de bunkers. Als een baan of club hiertoe besluit, dan is het van belang dat spelers hun handen na afloop van het harken direct desinfecteren met zelf meegenomen gel of doekjes. De NGF adviseert echter om de harken nog niet terug te plaatsen en om een tijdelijke plaatselijke regel in te voeren die het plaatsen van een bal in de bunker toestaat. De local rule in het kort: "Als de bal van een speler in een bunker ligt, mag de speler éénmaal een bal plaatsen op een plek naar keuze in de bunker binnen de lengte van een scorekaart of 15 cm van de oorspronkelijke ligging van de bal, niet dichter bij de hole." Als je gaat spelen op een baan, vraag dan wat de regels in de bunkers op die baan zijn.

Zijn kleedkamers en douches geopend?

Het clubhuis en de golfshop blijven gesloten. Over toiletten is nog onduidelijkheid.

Waarom is de horeca op golfbanen gesloten?

Het doel is om de sport door te laten gaan, maar te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen. Daarom is de keuze gemaakt om de sporthoreca te sluiten. Veel locaties faciliteren wel ‘to go’. Het is niet de bedoeling om versnaperingen mee te nemen en/of te kopen bij het afhaalpunt en die in groepen te consumeren op/rondom de golfbaan. De richtlijnen zijn erop gericht groepsvorming te voorkomen en hierop wordt gehandhaafd. Mogelijk gevolg is sluiting van de golfbaan als men zich niet aan deze richtlijnen kan houden.

Mag ik met openbaar vervoer naar de golfbaan?

Ja, maar de overheid roept iedereen op om bewegingen te beperken en zo min mogelijk te reizen. In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Het is belangrijk om de spits te mijden.

Wat geldt voor autovervoer?

Het advies is om vanaf 13 jaar een mondkapje te dragen wanneer personen van buiten je huishouden in één vervoersmiddel van of naar een sportactiviteit gaan.  

Kan ik golf spelen in het buitenland?

De overheid adviseert om niet naar het buitenland te reizen tot medio maart 2021. Bekijk ook de reisadviezen van Buitenlandse Zaken

Door het coronavirus ben ik (een groot deel van) mijn inkomsten verloren en kan ik de sportcontributie van mijn kinderen niet meer betalen. Kan ik hier financiële ondersteuning voor aanvragen?

Ja, dat is mogelijk. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar die om financiële redenen niet kunnen sporten of geen lessen kunnen volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool of muziekschool. Ga voor meer informatie naar de ouderpagina van het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Hoe zit het met mijn contributiegeld? Ik kon een tijd lang niet spelen en trainen.

Helaas was golf twee maanden niet toegestaan. Voor alle lidmaatschapsvormen geldt dat we het contributiegeld in elk geval moeten betalen. Hiervoor verwijzen we naar de FAQ van NOC*NSF en naar websites als Consuwijzer. De wet bepaalt dat contributie voor het hele jaar verschuldigd is en dat leden geen recht op teruggave of compensatie hebben, tenzij de statuten anders bepalen. Maar in de golfwereld is er een heel scala aan afwijkende golflidmaatschappen. Bij sommige golfers bijvoorbeeld is de periodieke factuur opgesplitst in een bedrag voor contributie en een bedrag voor speelrecht. Weer andere golfers hebben een maand-, seizoens- of jaarkaart.

De golfsport doet een nadrukkelijk beroep op de solidariteit van alle golfers. Onafhankelijk van jouw lidmaatschapsvorm nemen we als Nederlandse sport het standpunt in dat we de kosten die we met z’n allen maken, zoveel mogelijk met z’n allen dragen. Om die reden vragen wij – NOS*NSF, de NGF en de andere sportbonden - om jouw solidariteit. Je club of baan heeft nu financiële zorgen. De kosten van clubs en banen lopen immers door, terwijl er minder inkomsten zijn van greenfeespelers, evenementen en horeca. En voor golfclubs en -banen ligt er vooralsnog geen structurele financiële overheidssteun in het verschiet. Daarom is het belangrijk om juist nu achter jouw club of baan te staan. Daarmee draag je bij aan de continuïteit van je golfaccommodatie. Heb je zelf nu grote financiële problemen? Treed dan in overleg met je club over een oplossing. 

Hoe kan ik als golfer voorkomen dat ik besmet raak of dat ik anderen besmet?

Het is belangrijk om de adviezen op rivm.nl op te volgen.