Nieuws

FAQ: coronapandemie & golf in Nederland

De maatregelen van de overheid in de strijd tegen het coronavirus hebben veel impact op de golfsport en roepen veel vragen op. Hier geven we antwoord op de meeste gestelde.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

FAQ - Veelgestelde vragen

Laatste update: 8 maart 2021 20.00 uur.

Hoe werkt het op dit moment, een rondje golf?

De coronaregels veranderen snel. Informeer daarom altijd goed bij je club of baan wat wel en niet mag. Kijk voor de laatste ontwikkelingen ook op ngf.nl/coronafaq waar de clubs en banen op de hoogte worden gehouden. Daar lees je ook het laatste nieuws over de coronaregels voor horeca op golfbanen. 

Anderhalve meter afstand houden blijft de norm. Wie klachten heeft, moet thuis blijven en zich laten testen.

Dit zijn de belangrijkste coronaregels waar golfers mee te maken hebben:

  • Golf mag gespeeld blijven worden met inachtneming van anderhalve meter afstand.
  • Alle horeca op golfbanen is gesloten. Er zijn geen uitzonderingen. Een afhaalbalie is wel toegestaan. 
  • De douches en kleedkamers zijn gesloten, toiletten zijn toegankelijk.
  • Voor personen vanaf 13 jaar is het verplicht een mondkapje te dragen in publieke binnenruimtes. 
  • Voor iedereen geldt: reis zo min mogelijk, beperk het aantal uitstapjes en vermijd drukte. 

Hoeveel personen mogen er in één flight spelen?

De keuze hoeveel personen er in één flight mogen spelen, is aan de clubs. De nationale regels zijn als volgt.

Tot 16 maart 2021 mogen er maar twee personen van 27 jaar en ouder in één flight spelen, tenzij een baan toestemming voor vierballen heeft van de gemeente. Vanaf 16 maart mogen er weer vier personen van 27 jaar en ouder in een flight spelen. Daarbij moeten golfers wel onderling 1,5 meter afstand houden. Jongeren tot en met 26 jaar mogen nu al met meer dan twee personen samen in één flight spelen. 

Moet ik een starttijd reserveren?

Het dringende advies aan clubs en banen is om te werken met reserveringen, onder meer om zo de toestroom van grote groepen beperkt en in de hand te houden. Voor clubs en banen is het handig als spelers zo veel mogelijk van tevoren online reserveren, maar je mag ook reserveren bij de receptie op de baan. Via het starttijdenplatform GOLFGO kun je op de meeste golfbanen een teetime boeken. GOLFGO is te vinden op golf.nl/golfgo maar ook in de app GOLF.NL. Kun je niet reserveren via GOLFGO, informeer dan bij je club of vaste baan. 

Kan ik op de drivingrange en oefengreens oefenen?

Dat is volgens het golfprotocol toegestaan maar elke club en baan heeft een eigen regeling, omdat de oefenfaciliteiten en de ruimte per club verschillen. Voor elke range en oefengreen gelden richtlijnen in verband met de anderhalve meter afstand die we tot anderen moeten houden. Verder moeten bijvoorbeeld ballenmandjes na gebruik schoongemaakt worden. Op de oefengreens zijn de vlaggetjes verwijderd en er geldt een maximaal aantal mensen dat tegelijk mag oefenen. Bij sommige banen dien je vooraf te reserveren. Informeer bij jouw baan of club wat de richtlijnen voor het oefenen zijn. 

Zijn lessen toegestaan?

Ja, maar onder voorwaarden en altijd op anderhalve meter afstand van elkaar. Tot 16 maart is het maximum aantal personen in een groepsles twee personen, exclusief de pro. Vanaf 16 maart is het maximum vier personen, exclusief de pro. (Jongeren tot en met 26 jaar mogen met meer dan twee personen samen buiten lessen.) In sommige situaties is afstand houden niet mogelijk en mag de anderhalvemeterregel tijdelijk worden losgelaten, bijvoorbeeld bij een persoon met een fysieke beperking.

Kan ik qualifying ronden spelen?

Ja, maar vanwege corona - om golfers en anderen te beschermen tegen het virus - zijn enkele golfregels van de R&A aangepast. Hierover lees je meer in het artikel ngf.nl/coronaregels.

Lees voor een qualifying ronde altijd de local rules die gelden op de baan die je gaat spelen. Golfbanen mogen de harken vanaf 17 juni terugplaatsen in de bunkers. Als een baan of club hiertoe besluit, dan is het van belang dat spelers hun handen na afloop van het harken direct desinfecteren met zelf meegenomen gel of doekjes. De NGF adviseert echter om de harken nog niet terug te plaatsen en om een tijdelijke plaatselijke regel in te voeren die het plaatsen van een bal in de bunker toestaat. De local rule in het kort: "Als de bal van een speler in een bunker ligt, mag de speler éénmaal een bal plaatsen op een plek naar keuze in de bunker binnen de lengte van een scorekaart of 15 cm van de oorspronkelijke ligging van de bal, niet dichter bij de hole." Als je gaat spelen op een baan, vraag dan wat de regels in de bunkers op die baan zijn.

Zijn golfshops geopend?

Niet-essentiële winkels -ook golfshops - mogen open zijn voor winkelen op afspraak. Hiervoor gelden wel strenge voorwaarden. Neem contact op met je golfshop om de details te bespreken.

Waarom is de horeca op golfbanen gesloten?

Het doel is om de sport door te laten gaan, maar te voorkomen dat grote groepen mensen bij elkaar komen. Daarom is de keuze gemaakt om de sporthoreca te sluiten. Veel locaties faciliteren wel ‘to go’. Het is niet de bedoeling om versnaperingen mee te nemen en/of te kopen bij het afhaalpunt en die in groepen te consumeren op/rondom de golfbaan. De richtlijnen zijn erop gericht groepsvorming te voorkomen en hierop wordt gehandhaafd. Mogelijk gevolg is sluiting van de golfbaan als men zich niet aan deze richtlijnen kan houden.

Mag ik met openbaar vervoer naar de golfbaan?

Ja, maar de overheid roept iedereen op om bewegingen te beperken en zo min mogelijk te reizen. In het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Je wordt opgeroepen om de spits te mijden.

Wat geldt voor autovervoer?

Het advies is om een mondkapje te dragen. Lees meer op rijksoverheid.nl.  

Kan ik golf spelen in het buitenland?

De overheid adviseert om niet naar het buitenland te reizen tot en met 16 april 2021.Lees meer op rijksoverheid.nl.

Door het coronavirus ben ik (een groot deel van) mijn inkomsten verloren en kan ik de sportcontributie van mijn kinderen niet meer betalen. Kan ik hier financiële ondersteuning voor aanvragen?

Ja, dat is mogelijk. Het Jeugdfonds Sport & Cultuur betaalt de contributie of het lesgeld voor kinderen en jongeren tussen de 0 en 18 jaar die om financiële redenen niet kunnen sporten of geen lessen kunnen volgen bij bijvoorbeeld een theaterclub, dansschool of muziekschool. Ga voor meer informatie naar de ouderpagina van het Jeugdfonds Sport & Cultuur

Hoe kan ik als golfer voorkomen dat ik besmet raak of dat ik anderen besmet?

Het is belangrijk om de adviezen op rivm.nl op te volgen.