Nieuws

FAQ: het coronavirus en golfers in Nederland

De maatregelen van de overheid in de strijd tegen het coronavirus hebben veel impact op de golfsport en roepen veel vragen op. Hier geven we antwoord op de meeste gestelde. Nieuwste updates: weer extra maatregelen voor horeca, ook op golfbanen.
Beeld: Golfsupport.nl

Beeld: Golfsupport.nl

FAQ - Veelgestelde vragen

 

Hoe werkt het op dit moment, een rondje golf?

Vanaf 1 juli zijn veel coronamaatregelen versoepeld, maar vanaf 10 augustus zijn er ook weer maatregelen aangescherpt, onder meer voor de horeca. Die verscherpte maatregelen moeten de stijging van het aantal coronabesmettingen tegengaan.

Op 18 augustus zijn opnieuw aanscherpingen van de coronamaatregelen aangekondigd, zonder directe gevolgen voor de golfsport, maar wel met een dringend verzoek aan iedereen om ons aan de regels houden. Mensen houden zich niet goed aan de regels, zegt de overheid, en daarom is het aantal besmettingen sinds begin augustus toegenomen.

Als er een uitbraak plaatsvindt in een clubhuis, dan is het mogelijk dat het gebouw moet worden gesloten. Dit heeft economische gevolgen, voor de horeca maar mogelijk ook voor de club, baan en de sport, en dus ook voor jou als golfer. Het aantal contacten terugbrengen, voornamelijk in groepen, is van groot belang.

Een samenvatting van alle maatregelen is te vinden op rijksoverheid.nl (lees dit bericht en bekijk dit overzicht). Anderhalve meter afstand houden blijft de norm. Verder moeten we de handen blijven wassen, zoveel mogelijk thuis blijven werken en drukke plekken vermijden. Wie klachten heeft, moet thuis blijven en zich laten testen.

Ga je een rondje spelen? Bekijk dan deze video

Wat houden de aangescherpte maatregelen voor de horeca in?

Commerciële horeca op golfbanen mag onder voorwaarden sinds 1 juni weer open. Paracommerciële horeca - denk aan sportkantines zonder winstoogmerk - mag sinds 1 juli open. Maar vanaf 10 augustus zijn de maatregelen voor horeca aangescherpt, met als doel om de de stijging van het aantal corona-besmettingen tegen te gaan. De aangescherpte regels gelden ook voor horeca op golfbanen, zowel commerciële als para-commerciële horeca, dus ook golfers moeten er rekening mee houden.

De horeca moet, ongeacht de omvang van de horecagelegenheid, voor binnen én buiten werken op basis van reservering (van tevoren of aan de deur), een gezondheidscheck uitvoeren en een vaste zitplaats aan een tafel of aan de bar toekennen. Daarnaast moet de horeca iedereen vragen om zich te registreren. Bezoekers laten op vrijwillige basis hun naam en contactgegevens achter zodat de GGD contact kan opnemen bij een besmetting die verband houdt met de horecagelegenheid.

De horeca op de golfclub vraagt dus om je gegevens. Je bent niet verplicht om die af te geven maar om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan willen we je vragen om hier aan mee te werken. Als er een uitbraak plaatsvindt in een clubhuis, dan is het mogelijk dat het gebouw gesloten moet worden. Dit is reden temeer om te zorgen dat we ons allemaal aan de regels houden.

Op ngf.nl/coronafaq vind je onder meer het sportprotocol van NOC*NSF en het protocol voor golf en horeca.

Moet ik een starttijd reserveren?

Het advies aan clubs en banen is om te werken met reserveringen, onder meer omdat zo de toestroom van grote groepen beperkt en in de hand te houden. Voor clubs en banen is het handig als spelers zo veel mogelijk van te voren online reserveren, maar je mag vanaf 17 juni ook reserveren bij de receptie op de baan. Via het starttijdenplatform GOLFGO kun je op de meeste golfbanen een teetime boeken. GOLFGO is te vinden op golf.nl/golfgo maar ook in de app GOLF.NL. Kun je niet reserveren via GOLFGO, informeer dan bij je club of je vaste baan. 

Kan ik op de drivingrange en oefengreens oefenen?

Dat is volgens het golfprotocol toegestaan maar elke club en baan heeft een eigen regeling, omdat de oefenfaciliteiten en de ruimte per club verschillen. Voor elke range en oefengreen gelden richtlijnen in verband met de 1,5 meter afstand die we tot anderen moeten houden. Verder moeten bijvoorbeeld ballenmandjes na gebruik schoongemaakt worden. Op de oefengreens zijn de vlaggetjes verwijderd en er geldt een maximaal aantal mensen dat tegelijk mag oefenen. Bij sommige banen dien je voorafgaand te reserveren. Informeer bij jouw baan of club wat de richtlijnen voor het oefenen zijn. 

Zijn lessen weer toegestaan?

Ja, maar onder voorwaarden en op 1,5 meter afstand van elkaar. Je club of baan kan je er meer over vertellen. In sommige situaties is afstand houden niet mogelijk en mag de 1,5 meter tijdelijk worden losgelaten, bijvoorbeeld bij een persoon met een fysieke beperking.

Mogen er weer clubwedstrijden georganiseerd worden?

Vanaf 1 juli zijn wedstrijden weer officieel toegestaan maar onder voorwaarden. Je club of de wedstrijdorganisatie kan je meer vertellen over de voorwaarden.

Gaat het Familietoernooi door? 

Ja, maar de opzet voor het toernooi in 2020 is aangepast. De opbrengst van het Familietoernooi zal dit jaar naar de clubs zelf gaan. Lees hier meer.

Kan ik qualifying ronden spelen?

Ja. De banen kunnen in deze periode qualifying zijn, maar vanwege corona - om golfers en anderen te beschermen voor het virus - zijn enkele golfregels van de R&A aangepast. Hierover lees je meer in het artikel ngf.nl/coronaregels.

Lees voor je ronde de local rules. Golfbanen mogen de harken vanaf 17 juni terugplaatsen in de bunkers. Als een baan of club hiertoe besluit, dan is het van belang dat men de spelers adviseert om hun handen na afloop van het harken direct te desinfecteren met zelf meegenomen gel of doekjes. De NGF adviseert echter om de harken nog niet terug te plaatsen en om een tijdelijke plaatselijke regel in te voeren die het plaatsen van een bal in de bunker toestaat. De local rule in het kort: "Als de bal van een speler in een bunker ligt, mag de speler éénmaal een bal plaatsen op een plek naar keuze in de bunker binnen de lengte van een scorekaart of 15 cm van de oorspronkelijke ligging van de bal, niet dichter bij de hole." Als je gaat spelen op een baan, vraag dan wat de regels in de bunkers op die baan zijn.

Kan ik na afloop van een ronde douchen?

De kleedkamers zijn weer geopend. De douches op golfbanen mogen vanaf 15 juni weer gebruikt worden. Maar elke golfclub en -baan mag zelf besluiten of de douches geopend worden, het is niet verplicht.

Mag ik met openbaar vervoer naar de golfbaan?

Ja, vanaf 1 juli mag dat, maar in het openbaar vervoer is het dragen van een niet-medisch mondkapje verplicht. Het is belangrijk om de spits te mijden. 

Wat geldt voor autovervoer?

In auto's (en ander privévervoer) is de richtlijn voor ouders en verzorgers: draag een mondkapje vanaf 13 jaar en ouder wanneer personen buiten je huishouden in één vervoersmiddel van of naar een sportactiviteit gaan.

Moet ik als jeugdspeler een rondje reserveren?

Ja, ook jeugdspelers moeten een starttijd boeken. Ofwel via GOLFGO, het starttijdenplatform op de website GOLF.NL, of via de baan zelf. Clubs en banen moeten bij de herstart van golf met starttijden werken. 

Gaat de Najaarscompetitie door?

De Najaarscompetitie gaat door en is uitgebreid: lees hierover meer op golf.nl/najaarstour

Tot wanneer zijn NGF-wedstrijden afgelast?

NGF-bijeenkomsten waarbij mensen fysiek bijeenkomen waren tot 1 juli afgelast. Vanaf 1 juli worden er onder voorwaarden weer wedstrijden georganiseerd. Kijk hiervoor op ngfwedstrijden.com.

Gaan de Nederlandse toernooien van de Ladies European Tour en Challenge Tour door op de geplande data?

Nee, want evenementen met een vergunningsplicht zijn tot 1 september niet toegestaan. Het LET-toernooi zou begin juli gespeeld worden op de Rosendaelsche en de BNL Challenge Trophy eind augustus op The Dutch. De NGF heeft de intentie om de toernooien wel in 2021 te organiseren.  

Kan ik golf spelen in het buitenland?

Ook in veel andere landen zijn de golfbanen weer open. Leadingcourses houdt een overzicht bij: in welke landen zijn de banen open en wat zijn de reisbeperkingen?

Voor golfvakanties, raadpleeg deze websites: 

Wordt een digitale NGF-pas geaccepteerd in het buitenland?

De digitale pas van de NGF is geldig en wordt geaccepteerd in het buitenland. Het is dus niet nodig om voor een golfvakantie een fysieke pas aan te vragen via je club. 

De digitale pas van iedere speler verschijnt in de app GOLF.NL en is ook zichtbaar als je inlogt op mijn.golf.nl (voor golfers die de app GOLF.NL niet hebben). Er is geen internetverbinding nodig als je digitale pas in het buitenland op de app will laten zien. Bij mijn.golf.nl is wel een internetverbinding nodig. Als je de app GOLF.NL niet hebt, kun je voor vertrek naar het buitenland een screenshot maken van je digitale pas en die foto tonen op de banen in het buitenland. 

Wil je toch een fysieke pas, dan kun je jouw club verzoeken om een plastic pas aan te vragen. Golfclubs kunnen in hun clubsoftwaresysteem een fysieke pas voor een golfer aanvragen.

Hoe zit het met mijn contributiegeld? Ik kon een tijd lang niet spelen en trainen.

Helaas was golf lange niet toegestaan. Voor alle lidmaatschapsvormen geldt dat we het contributiegeld in elk geval moeten betalen. Hiervoor verwijzen we naar de FAQ van NOC*NSF en naar websites als Consuwijzer. De wet bepaalt dat contributie voor het hele jaar verschuldigd is en dat leden geen recht op teruggave of compensatie hebben, tenzij de statuten anders bepalen. Maar in de golfwereld is er een heel scala aan afwijkende golflidmaatschappen. Bij sommige golfers bijvoorbeeld is de periodieke factuur opgesplitst in een bedrag voor contributie en een bedrag voor speelrecht. Weer andere golfers hebben een maand-, seizoens- of jaarkaart.

De golfsport doet een nadrukkelijk beroep op de solidariteit van alle golfers. Onafhankelijk van jouw lidmaatschapsvorm nemen we als Nederlandse sport het standpunt in dat we de kosten die we met z’n allen maken, zoveel mogelijk met z’n allen dragen. Om die reden vragen wij – NOS*NSF, de NGF en de andere sportbonden - om jouw solidariteit. Je club of baan heeft nu financiële zorgen. De kosten van clubs en banen lopen immers door, terwijl er geen inkomsten zijn van greenfeespelers, evenementen en horeca. En voor golfclubs en -banen ligt er vooralsnog geen structurele financiële overheidssteun in het verschiet. Daarom is het belangrijk om juist nu achter jouw club of baan te staan. Daarmee draag je bij aan de continuïteit van je golfaccommodatie, zodat je straks, als de situatie het toelaat, weer kan golfen. Wellicht kan je jouw club of baan nu zelfs steunen met jouw expertise of met goede ideeën? We kunnen er met z'n allen voor zorgen dat dat clubs niet in grotere problemen komen dan de problemen die er nu al zijn. Heb je zelf nu grote financiële problemen? Treed dan in overleg met je club over een oplossing.

Onder de naam #supportervangolf is de NGF een hulpactie begonnen voor golfclubs en –banen. Het eerste initiatief gekoppeld aan de actie is de verkoop van een speciaal golfpolo van FootJoy (lees hier meer). Het tweede initiatief is een special van GOLF.NL (lees hier meer). Het derde initiatief is een polo voor jeugd (lees hier meer). De NGF hoopt dat golfers ‘hun steentje aan deze actie kunnen en willen bijdragen’, met als doel dat er genoeg aanbod blijft om iedereen van de golfsport te laten genieten.

Hoe kan ik als golfer voorkomen dat ik besmet raak of dat ik anderen besmet?

Het is belangrijk om de adviezen op rivm.nl op te volgen.