Driver instructie met Anne van Dam
Anne van Dam
Beeld: LET

Wie speelt waar? Week 2

8 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

10 - 12 januari, Ladies European Tour, Fatima Bint Mubarak Ladies Open, Saadiyat Beach Golf Club, Abu Dhabi. Prijzengeld: $ 300.000 Leaderboard

10 - 13 januari PGA Tour, Sony Hawaii Open, Waialae Country Club, Honolulu, Hawaii. Prijzengeld: $ 6.400.000 Leaderboard

10 - 12 januari, Ladies European Tour Fatima Bint Mubarak Ladies Open, Saadiyat Beach Golf Club, Abu Dhabi. Prijzengeld: $ 300.000 

Het eerste toernooi van de Ladies European Tour in 2019 en Anne van Dam is er bij. Of de concurrentie daar heel blij mee is, dat valt te bezien. Van Dam won op indrukwekkende wijze de laatste twee toernooien die ze speelde op de Ladies European Tour, het Estrella Damm Open en het Andalucia Open. Kan de 23-jarige golfster, nummer 80 op de wereldranglijst, het drie uit drie maken in Abu Dhabi? Dat zal natuurlijk lastig zijn, maar wat helpt is dat het veld klein is in dit toernooi over 54 holes. Er komen 56 professionals aan de start die in een pro-am format samen spelen met een amateur. Er is een individueel en een teamklassement. 

Saadiyat Beach Golf Club is een door Gary Player ontworpen baan die doorgaans lovende recensies krijgt. De baan is in maart 2010 geopend en heeft grenzend aan de Perzische Golf een linksachtig karakter. Na Abu Dhabi speelt Van Dam twee toernooien in Australië van de LPGA Tour, het Vic Open (4-7 februari) en het Australian Open (14-17 februari).

Leaderboard

10 - 13 januari PGA Tour, Sony Hawaii Open, Waialae Country Club, Honolulu, Hawaii. Prijzengeld: $ 6.400.000 

Na de door Xander Schaufele gewonnen jaaropener op Kapalua blijft de PGA Tour nog een week in Hawaii voor het Sony Open. Jordan Spieth mocht vorige week niet meedoen aan het Sentry Tournament of Champions omdat hij in 2018 geen toernooi wist te winnen. De winnaar van drie majors is er deze week wel bij, en behoort met zijn maatje Justin Thomas, Bryson Dechambeau en Patrick reed tot de publiekstrekkers.

Thomas bewaart goede herinneringen aan dit toernooi. Hij won in 2017 met een ronde 59 op de eerste dag en een totaal van -27. Vorig jaar won Patton Kizzire met -17 na een play-off over zes holes met James Hahn. De fairways van de Waialae Country Club zijn niet al te breed en worden omzoomd door palmbomen, maar de par-70 baan speelt voor de pro’s niet lang en dus zijn er meer dan genoeg birdiekansen. Sony is sinds 1999 de trouwe sponsor van dit toernooi dat voor het eerst gespeeld werd in 1965 met Gay Brewer als winnaar.

Televisie: Ziggo Sport Golf do, vr en za  04:00–07:30 zo 03:00 - 07:30

Leaderboard

Bekijk de mooiste slagen van de play-off in 2018

European Tour/Luiten: nog een weekje wachten 

De European Tour gaat op woensdag16 januari weer verder met het Abu Dhabi HSBC Championship. Het toernooi dat in 2006 voor het eerst werd gespeeld, is dit jaar gepromoveerd tot Rolex Series toernooi met een prijzengeld van zeven miljoen dollar. Joost Luiten, afgezakt naar plek 114 op de wereldranglijst, is natuurlijk van de partij en de afgelopen maandag 33 jaar geworden golfer kan zijn borst nat maken want het deelnemersveld is ijzersterk met mannen als Brooks Koepka, Dustin Johnson, Tommy Fleetwood en Henrik Stenson. Luiten, die al in Dubai is om zich in optimale omstandigheden voor te bereiden op de eerste toernooien van 2019, speelt na Abu Dhabi ook de Dubai Desert Classic en een week later het nieuwe Saudi International. 

Entry List Abu Dhabi HSBC Championship (16-19 januari). Kalender European Tour.