Hole 18 van de Plantation Course
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 1

1 januari 2019 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

3 – 6 januari PGA Tour, Sentry Tournament of Champions, Plantantion Course, Kapalua Resort, Maui, Hawaii. Prijzengeld $ 6.500.000 

Vorig jaar begon het Sentry Tournament of Champions op 4 januari, dit jaar gaan we zelfs nog een dagje eerder van start met het vervolg van de PGA Tour. Vervolg, want er zijn in 2018 al acht toernooien gespeeld voor het seizoen 2018-2019. De winnaars van die acht toernooien mogen deze week ook meespelen want alle spelers die in het kalenderjaar 2018 een toernooi op de PGA Tour hebben gewonnen kwalificeren zich voor dit ‘toernooi der kampioenen’.

34 van 37

37 verschillende spelers wonnen het afgelopen jaar ten minste één toernooi, Bryson DeChambeau boekte de meeste zeges: vier. Van de 37 spelers die zich hebben gekwalificeerd, komen er 34 aan de start. Tiger Woods, afgelopen zondag 43 jaar geworden, won in september op prachtige wijze het Tour Championship en is dus speelgerechtigd. Tot afgelopen vrijdag was er hoop dat Woods deze week voor het eerst sinds 2005 weer zou starten op het Kapalua Resort maar de tweevoudig winnaar (1997 en 2000) ziet er toch vanaf. Aangenomen wordt dat Woods eind van de maand wel in actie zal komen in het Farmers Insurance Open.

Mooie mix

De andere twee afzeggers zijn Phil Mickelson en Justin Rose. Ook zonder dat drietal is het deelnemersveld een mooie mix met de drie majorkampioenen van 2018 (Patrick Reed, Brooks Koepka en Francesco Molinari), ‘first-time winners’ zoals de spectaculaire longhitter Cameron Champ en sterke routiniers die na jaren van droogte in 2018 weer eens wisten te winnen op de PGA Tour zoals Charles Howell III en Matt Kuchar. Uit de top-10 van de wereld ontbreekt naast Rose ook de nummer 9 Tony Finau. De 29-jarige Amerikaan grossiert in top-10 noteringen maar heeft nog steeds slechts één overwinning achter zijn naam staan, het weinig prestigieuze Puerto Rico Open in 2016.

Debuut Rory

Rory McIlroy maakt zijn debuut in het Tournament of Champions. De 29-jarige Noord-Ier had zich zes keer eerder gekwalificeerd maar koos er steeds voor het seizoen te beginnen met de Desert Swing op de European Tour. McIlroy blijft in 2019 lid van de European Tour, maar focust zich dit jaar nog meer op de PGA Tour. De Noord-Ier kan deze week zeker tot de favorieten worden gerekend. Longhitters voelen zich namelijk goed thuis op de Plantation Course, een prachtig langs de zee gelegen baan aan de voet van de West Maui Mountains. Er zijn flinke hoogteverschillen en de fairways zijn over het algemeen redelijk vergevingsgezind want vrij breed. Vorig jaar won Dustin Johnson met een score van -24 op de par-73 baan. Het Tournament of Champions wordt sinds 1953 gespeeld en dit jaar voor de 21ste opeenvolgende keer op Kapalua.

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 00:00–04:00 za 20:00 - 24:00 zo 22:00 - 02:00

Leaderboard 

Om vast in de stemming te komen de vijf mooiste slagen van vorig jaar met op nummer 1 de bijna ace op een par-4 van Dustin Johnson. 

3-6 januari, Junior Orange Bowl, Biltmore Golf Course, Miami, VS

Met Danielle Modder en Benjamin Reuter. Vorig jaar won Jerry Ji het prestigieuze jeugdtoernooi in Florida.

Leaderboard.

Ontvang het laatste golfnieuws, de beste golftips en instructievideo's en meer met de GOLF.NL nieuwsbrief. Schrijf je hier in.  

European Tour 

De European Tour gaat pas op 16 januari weer verder met het Abu Dhabi HSBC Championship dat voor het eerst een Rolex Series toernooi is met een prijzengeld van zeven miljoen dollar. Joost Luiten is dan van de partij en hij kan zijn borst nat maken want het deelnemersveld is ijzersterk met mannen als Brooks Koepka, Dustin Johnson, Tommy Fleetwood en Henrik Stenson. Luiten speelt vervolgens ook in Dubai en een week later in het nieuwe Saudi International. Zoals Luiten aangaf in zijn nieuwsbrief hangt het vervolg van zijn schema af van zijn prestaties in die eerste toernooien van 2019.

Kalender European Tour.

Omdat het zo mooi was nog even nagenieten van de Ryder Cup. 


LPGA Tour/Anne van Dam 

Het eerstvolgende toernooi voor Anne van Dam is het Fatima Bint Mubarak Ladies Open in Abu Dhabi, een toernooi van de Ladies European Tour dat op 10 januari begint. De 23-jarige Arnhemse speelt in 2019 voornamelijk op de LPGA Tour waar een recordprijzengeld te verdienen valt. Na Abu Dhabi gaat Van Dam naar Australië voor twee toernooien van de LPGA Tour, het Vic Open (4-7 februari) en het Australian Open (14-17 februari).

Kalender LPGA Tour.

Challenge Tour/Ladies European Tour

Het is nog altijd wachten op het schema van de Challenge Tour maar de Ladies European Tour heeft het speelschema al wel gepubliceerd. Inclusief de Solheim Cup staan er vooralsnog achttien toernooien op de kalender. 

NGF-wedstrijdkalender

De NGF had de wedstrijdkalender 2019 al eerder bekend gemaakt. De finale van de Hoofdklasse Competitie wordt in 2019 gespeeld op Stippelberg (25-26 mei). Het Nationaal Open wordt gespeeld op de Hilversumsche (4-7 september). 

Wedstrijdkalender NGF 2019