wk golf in ierland nationaal open en anne van dam
Van Dam, Ji & Hoogeboom

Ji voortrekker bij Oranje op WK

6 september 2018 Redactie GOLF.NL
Het Nederlands golfteam bleef op dag 2 van het WK in Ierland in de middenmoot steken. Anne van Dam had een goede start in Frankrijk en in het Nationaal Open staat Mayka Hoogeboom voorlopig op eenzame hoogte.

Eisenhower Trophy (WK Amateurs)

Op de tweede dag van het WK voor amateurs in Ierland heeft Nederland zijn positie in de middenmoot geconsolideerd. Net als gisteren was Jerry Ji de voortrekker van Oranje. Op de Montgomerie Course van de Carton House Golf Club bracht hij net als in de eerste ronde een score onder par (-2) binnen. Nordin van Tilburg herstelde zich ten opzichte van woensdag en droeg met level par ook bij aan de totaalscore van Oranje. Stan Kraai had bepaald niet zijn dag. Zijn scorekaart met een 81 kon de prullenbak in. 

'We hadden een moeilijke start vandaag', constateerde coach Hayo Bensdorp. 'Jerry en Nordin kwam goed terug met een sterke finish, waardoor we nog in de bovenste helft van het klassement terugkeerden. Morgen starten we vroeg, om 8.30 uur, op de 11de tee van weer de Montgomerie Course.'

Met een totaalscore van -4 staat Nederland voorlopig - halverwege het WK - op een gedeelde 31ste plaats. Nieuw-Zeeland gaat met -20 aan kop, voor Ierland en Thailand, die op één slag volgen. 

In het individuele klassement staat Ji net als het team op een 31ste plaats (-5). Daarmee leverde hij ten opzichte van de eerste dag twaalf plaatsen in. De leider is de Thai Sadon Kaewkanjana met -14. Nordin van Tilburg (97ste) en Kraai (170ste) moeten voorlopig genoegen nemen met een bijrol in het individuele klassement. 

Team Leaderboard

Individueel Leaderboard

Over het WK

Er doen dit jaar 72 landen mee aan het WK. De teams bestaan uit drie spelers die ieder vier dagen 18 holes strokeplay spelen, twee ronden op de Montgomerie Course en twee op de O’Meara Course van Carton House. Elke dag mag de slechtste score van de drie worden geschrapt. In 2006 leverde Nederland met Joost Luiten, Wil Besseling en Tim Sluiter een historische prestatie door het WK dat in Zuid-Afrika werd gespeeld te winnen. 

Het WK, georganiseerd door de International Golf Federation, wordt om de twee jaar gespeeld, afwisselend in drie geografische zones: Azië-Pacific, Amerika of Europa-Afrika.. In 2016 in Mexico eindigde Nederland met Lars van Meijel, Vince van Veen en Rowin Caron op de gedeelde 29ste plaats. Klik hier voor een uitgebreide voorbeschouwing: Oranje met jong team in WKAfgelopen week eindigde Nederland in het WK voor vrouwen op Carton House op de gedeelde 23ste plaats (klik hier). 

Anne van Dam in Frankrijk

Anne van Dam heeft bij haar terugkeer op het Europese vasteland haar aspiraties om hoog te eindigen op de Order of Merit van de Ladies European Tour kracht bijgezet met een een goede eerste ronde in het Lacoste Ladies Open de France. Op Le Golf du Medoc begon ze - niet geheel los te zien van de weersomstandigheden - nog een beetje stroef met een bogey op haar tweede hole (par-5), maar ze maakte tot aan de 16de hole geen fout meer. De vier birdies die daar tegenover stonden, hielpen haar aan een plek in de top 15 (T13). De leiding is voorlopig in handen van de Zweedse Julia Engstrom.

'Het is leuk om weer in Europa te spelen', aldus Van Dam in een reactie. 'Op de eerste zes holes hadden we enorm veel regen, waardoor het even lastig was om erin te komen, maar daarna was het weer prima.'

En het spel van Van Dam ook een stuk beter. 'Van de twee was het erg solide en sloeg ik veel goede drives. Naar de green toe was het soms niet al te scherp. Daar ligt morgen de ruimte voor verbetering', aldus de nummer vier van de Order of Merit van de LET.

Leaderboard

ELTK Senioren

De Dames Senioren van de NGF verloren donderdag in België redelijk kansloos van Spanje (4-1). Die verliespartij in flight A op Golf du Mont Garni maakte Oranje ook kansloos voor een medaille op het ELTK. In de confrontatie met de Spaanse ploeg sleepten Siene Dresselhuys en Nan Croockewit er in hun partij een half puntje uit. Nederland speelt vrijdag verder om de plaatsten 5 tot en met 8. Tegenstander is dan Engeland, dat met 3-2 van Zweden verloor. 

Op Diamond Country Club in Oostenrijk wordt het ELTK voor Heren Senioren gespeeld. De heren zitten in Flight C en spelen vrijdag tegen Slowakije.

Leaderboard heren / leaderboard dames.

Nationaal Open op De Hoge Kleij

Bij de dames is Mayka Hoogeboom na twee ronden de enige speelster met een score onder par. Dankzij een knappe ronde in 69 slagen op donderdag heeft de speelster van de Noordwijkse een voorsprong van vier slagen op de eerstvolgende belager, Pasqualle Coffa. Zhen Bontan staat met een totaal van 147 na twee ronden op zes slagen van Hoogeboom. Er volgen op De Hoge Kleij nog twee ronden met de beste twaalf plus ties.

Bij de heren is het speelschema na de slagregens op de eerste dag nog niet op orde. Na twee dagen zijn er nog geen twee volle speelronden gespeeld. Wel is de stand aan kop veranderd. Vince van Veen en Philip Bootsma hebben Evanildo Silva Dos Santos (gisteren een 68, vandaag een 75) afgelost als leider. Bootsma en Van Veen hebben een tussenscore van -3 na 36 holes. Van Veen bracht met 67 slagen de voorlopig beste score van de tweede ronde binnen. Vrijdag om 7.30 uur wordt op De Hoge Kleij de tweede ronde hervat.

Leaderboard dames

Leaderboard heren

Bridgestone Challenge, Challenge Tour

Reinier Saxton is de wedstrijd op Luton Hoo Hotel, Golf & Spa begonnen met een ronde 66 (-5) en bezet daarmee de elfde plaats. De andere Nederlanders die meedoen zijn Robbie van West (-4), Jurrian van der Vaart (-3) en Lars van Meijel (-1).

Leaderboard.

Topgolf Nationaal
Sensationele drives van Aydan Verdonk