Deze week: het WK (Ierland) en het Nationaal Open (Hoge Kleij)
Beeld: Golfsupport.nl / NGF

Oranje in top-30 na dag 1 WK

5 september 2018 Redactie GOLF.NL
Na de eerste dag van het WK in Ierland staat Nederland met een teamscore van -2 gedeeld 27ste. De eerste dag van het Nationaal Open op De Hoge Kleij stond in het teken van regen. Alle dames en een groot deel van de heren moeten donderdagochtend hun eerste ronde afronden.

Eisenhower Trophy (WK Amateurs)

Nederland begon woensdagochtend vroeg (07.45 uur) in de eerste flight op de O'Meara Course aan het WK. Het Nederlandse team, bestaande uit Jerry Ji, Nordin van Tilburg en Stan Kraai, bracht op de eerste dag een teamscore binnen van -2, waarmee ze gedeeld 27ste staan. 

Ji noteerde een 70 (-3) terwijl Kraai tekende voor een 74 (+1). De 75 (+2) van Van Tilburg kon worden weggestreept voor de teamscore. 

'De jongens waren geduldig en gedisciplineerd', zei coach Taco Remkes over de eerste dag van het drietal. 'De ballen naar de green eindigden alleen niet dicht genoeg bij de vlag om nog meer birdies te maken. Dat moet morgen scherper', aldus Remkes, die naast coach Hayo Bensdorp en captain Myrte Eikenaar het team begeleidt.

In het individuele klassement staat Ji gedeeld 19de, Kraai gedeeld 88ste en Van Tilburg gedeeld 111de. Nederland speelt morgen op de Montgomerie Course.

Rayhan John Thomas uit India noteerde met een 64 (-9 op de O'Meara Course) de beste ronde van de dag  Denemarken gaat in het teamklassement aan de leiding met -12.

Team Leaderboard

Individueel Leaderboard

Over het WK

Er doen dit jaar 72 landen mee aan het WK. De teams bestaan uit drie spelers die ieder vier dagen 18 holes strokeplay spelen, twee ronden op de Montgomerie Course en twee op de O’Meara Course van Carton House. Iedere dag mag de slechtste score van de drie worden geschrapt. In 2006 leverde Nederland met Joost Luiten, Wil Besseling en Tim Sluiter een historische prestatie door het WK dat in Zuid-Afrika werd gespeeld te winnen (zie onder voor de beelden). 

Het WK, georganiseerd door de International Golf Federation, wordt om de twee jaar gespeeld, afwisselend in drie geografische zones: Azië-Pacific, Amerika of Europa-Afrika.. In 2016 in Mexico eindigde Nederland met Lars van Meijel, Vince van Veen en Rowin Caron op de gedeelde 29ste plaats. Klik hier voor een uitgebreide voorbeschouwing: Oranje met jong team in WK.

Afgelopen week eindigde Nederland in het WK voor vrouwen op Carton House op de gedeelde 23ste plaats (klik hier). 

ELTK Senioren

Op Diamond Country Club in Oostenrijk wordt het ELTK voor Heren Senioren gespeeld en op Golf du Mont Garni in België het ELTK voor Dames Senioren. De dames hebben zich geplaatst voor Flight A en spelen donderdag tegen Spanje. De heren zitten in Flight C en spelen vrijdag pas.

Leaderboard heren / leaderboard dames.

Nationaal Open op De Hoge Kleij

Het Nationaal Open 2018, gespeeld op De Hoge Kleij, begon woensdag met flink wat regen. Het leverde een vertraging op van drie uur. Pas om 11 uur konden de eerste spelers in Leusden van start. De eerste dames zijn pas om 16 uur gestart en konden slechts negen holes. Veel heren moeten donderdagochtend terugkomen. Ronde 1 zal worden hervat om 07:30 uur. Ronde 2 zal donderdag vanaf 09:30 starten.

Anne-Sterre den Dunnen en Lizzy Peeters gaan bij de dames met level par na 9 holes aan de leiding.

Bij de heren heeft Evanildo Silva Dos Santos met een 68 (-4) de beste score binnengebracht. Thom Hoetmer, Philip Bootsma en Koen Kouwenaar delen de tweede plaats in het clubhuis dankzij een ronde 70 (-2).

Leaderboard dames
Leaderboard heren