Regels in 2019: aanraken losse natuurlijke voorwerpen in hindernissen

Nieuwe regels in 2019 #5

24 oktober 2018 Redactie GOLF.NL
Per 1 januari 2019 gaan we spelen volgens nieuwe golfregels. De komende maanden nemen we elke week een nieuwe regel onder de loep.

Deze week aandacht voor gevallen waarbij een bal in een hindernis ligt.

Vorige week in aflevering #4 hebben we al verteld dat waterhindernissen - gemarkeerd met rode of gele paaltjes - in de nieuwe regels hindernissen gaan heten (penalty area's in het Engels).

Vanaf 1 januari 2019 geldt het volgende. Als je je bal vindt in een hindernis en vanaf daar wilt spelen, dan gelden dezelfde regels als wanneer je de bal speelt vanaf de fairway of vanuit de rough. Dus voordat je gaat slaan mag je losse natuurlijke voorwerpen in de hindernis verplaatsen. Je mag ook oefenswings maken waarbij de grond of het water in de hindernis geraakt wordt. Je mag de stok ook grounden bij de bal als je bal in een hindernis ligt.

Maar ... als je bij het weghalen van losse natuurlijke voorwerpen de bal beweegt krijg je daar wel één strafslag voor. 

Bekijk de video bovenaan dit bericht, daarin wordt de nieuwe regel duidelijk uitgelegd. In aflevering #2 van deze reeks is al verteld dat je na 2018 ook in een bunker losse natuurlijke voorwerpen mag verwijderen. Voorbeelden van losse natuurlijke voorwerpen zijn: blaadjes, dennenappels, takken.

De regels nu

Op dit moment mag je geen losse natuurlijke voorwerpen uit waterhindernissen verwijderen. Je mag nu ook nog niet de grond of het water in een waterhindernis aanraken met je club.

Reacties

Wat vind je van deze en andere nieuwe regels? Laat het weten: redactie@golf.nl, Twitter, Facebook.

Boekje, app, quiz

  • De nieuwe regels zijn al in het Engelstalig te raadplegen op de website van de R&A: randa.org
  • Een Nederlandse vertaling van het nieuwe regelboekje (de 'Spelerseditie' met de nieuwe golfregels per 2019) is begin 2019 verkrijgbaar op Nederlandse golfbanen en bij golfboeken.nl. Deze editie voor golfers is een uitgebreide samenvatting, in goed leesbare taal en met veel plaatjes, van het volledige regelboekje.
  • Er is ook een app ontwikkeld waarop de nieuwe golfregels per 1 januari 2019 te vinden zijn. De app Rules 2019 heeft vooralsnog een Engelstalige en Spaanstalige versie en kan hier gedownload worden. In een latere fase komt er een Nederlandstalige versie van de app.
  • Er is ook een Engelstalige quizpagina waar je je kennis van de nieuwe regels kunt toetsen: klik hier.

Lees ook: 
Nieuwe regels in 2019 #1: het identificeren van je golfbal. 
Nieuwe regels in 2019 #2: losse natuurlijke voorwerpen in een bunker.
Nieuwe regels in 2019 #3: droppen vanaf kniehoogte.
Nieuwe regels in 2019 #4: hindernissen.

Volgende week aandacht voor een andere nieuwe regel. Kijk ook op GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regels2019.

putten met vlag in de hole regelmodernisering golf
De regels per 1 januari 2019

Lees meer over

Golfregels