Luiten in krankzinnig slot door in België

18 mei 2018 Redactie GOLF.NL
Van de vier Nederlanders is alleen Joost Luiten doorgedrongen tot de knockoutfase van de Belgian Knockout op Rinkven International. Dankzij een tweede ronde in 68 (-3) slagen - inclusief een bizarre chip-in voor eagle op 17 - deed de Nederlander genoeg om in het nieuwe toernooi aanwezig te zijn in het weekend. Gastheer Thomas Pieters herstelde zich knap met een 67 (-4) op dag twee.

De beste golfer van Nederland, die sowieso onder par moest gaan om kans te maken, begon voortvarend aan zijn tweede ronde in België. Luiten noteerde birdies op 2 en 5 om in de top-64 te komen en kans te houden op plaatsing in het matchplayschema in het weekend.

Op 9 ging het echter flink mis met een double hit net naast de green. Het leverde uiteindelijk een dubbel bogey op en zijn kansen leken verkeken. Na een bijna hole-in-one op 13 was er weer even hoop, al was dat van korte duur want op 14 sloeg de Nederlander zijn drive in het water en moest hij tevreden zijn met een bogey. 

Op de laatste drie holes viel het dan toch nog de kant op van de nummer 76 van de wereld. Na een goede drive op de korte par-4 16de - gevolgd door een zeer matige eerste putt - volgde alsnog een birdie vanaf vijf meter. Het echte wonder volgde een hole later, op de par-5 17de, waar Luiten zijn derde slag na een matige approach uitholede voor een eagle-3.

Luiten tekende na een par op 18 voor een ronde in 68 slagen - voor een totaal van level par - en een gedeeld 39ste plaats na 36 holes.   

Luiten: 'Het heeft altijd zin om te vechten'

'Dit was een ronde waarin ik heb bewezen dat het altijd zin heeft om te vechten en dat in een of twee holes alles kan omkeren', zei Luiten vrijdagavond.

'Op hole 9 geef ik alles eigenlijk weg met een double touch', reageerde de Nederlander op zijn ongelukkige dubbel. 'Ik speelde echt heel goed de eerste acht holes, en er zat tot dat moment eigenlijk veel meer in dan -2, maar dan krijg je met die slechte chip echt een mentale klap. Er gaat van alles door je hoofd. "Lekker vrij weekend" en dan toch vrij snel "Nee, ik wil gewoon die knockout spelen en ik blijf vechten".'

Net als op donderdag had Luiten weinig vertrouwen op de greens. 'Toch moet je het er mee doen en ik heb vandaag zeker een paar goede putts geslagen', zei hij. 'Veel vielen er net niet, maar dan is het lekker dat er eentje valt op 16 en dat de chip op 17 met een gelukje voor eagle erin gaat.'

'Het mooie is dat je morgen helemaal opnieuw begint. Alles wat ik de laatste twee dagen heb gedaan maakt niet meer uit, en dat is het voordeel voor de spelers zoals ik die net de cut weten te halen. Ik kijk uit naar morgen en hoop er een mooi weekend van te maken zo dicht bij huis', aldus Luiten.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Huizing, Lafeber en Saxton naar huis

Daan Huizing begon het toernooi prima met een ronde 70 (-1), maar stelde teleur op vrijdag met een 74 (+3). De Challenge Tour-speler noteerde drie birdies maar helaas ook twee bogeys en twee dubbel bogeys voor een totaal van +2 na 36 holes, een slag te veel voor een play-off voor de laatste plekken in het weekend. Bondscoach Maarten Lafeber (+5) en Reinier Saxton (+9) kwamen niet in de buurt van +1.  

Gastheer Pieters vecht terug

Na een teleurstellende openingsronde vocht toernooigastheer Thomas Pieters zich knap terug om in eigen land  toernooi ook in het weekend in actie te komen. De 74 (+3) op dag 1 werd weggepoetst met een 67 (-4) op dag twee, en dat was ruim voldoende om de cut (+1) te halen.  

De Belgische European Tour-speler Thomas Detry plaatste zich met 67-69 (-6) gemakkelijk voor de 'knockout stage'. Landgenoot Nicolas Colsaerts deed met -3 ook ruim voldoende. 

Leaderboard. Website: belgianknockout.com. Lees Wie speelt waar voor informatie over kaartjes.

De Belgian Knockout is eerst 36 holes strokeplay, dan medal matchplay partijen tussen twee personen over negen holes (hierbij worden de slagen van de spelers over negen holes opgeteld en met elkaar vergeleken).

Bekijk boven dit bericht een impressie van GOLF.NL op Dag 1 van de Belgian Knockout. Gaat Joost Luiten in de toekomst ook zijn eigen toernooi organiseren?

Challenge Tour - Costa del Sol Match Play 9

Wil Besseling speelde een goede eerste ronde (-4) op de Challenge Tour, deze week in Spanje met een vergelijkbaar format als op de European Tour. De Nederlander had een late starttijd en moest na een vroege bogey en triple bogey vechten voor de matchplay fase in het weekend (top-64). Met een tweede ronde in 74 slagen deed de Nederlander genoeg om zaterdag matchplay te mogen spelen. 

Darius van Driel (+4), Lars van Meijel (+5) en Jurrian van der Vaart (+6) hadden vrijdag een vroege starttijd en wisten zich niet te plaatsen.

Leaderboard.

}