Maria Verchenova
Beeld: LET
Jevgeni Kafelnikov
Beeld: Golfsupport.nl
Nina Pegova
Beeld: LET
Maria Verchenova
Beeld: LET

In topgolf is Rusland geen grootmacht

28 juni 2018 Redactie GOLF.NL
Met het WK voetbal zijn alle ogen gericht op Rusland. Vorige week namen we beste Russische golfbanen onder de loep, deze week aandacht voor de beste Russische golfers en golfsters.

Rusland is nog maar een klein golfland, de sport wordt er nog maar dertig jaar gespeeld. De eerste banen zijn pas na de communistische tijd aangelegd en de Russische Golf Associatie telt maar enkele duizenden geregistreerde golfers, de meeste spelers registreren zich niet. Volgens de associatie zijn er ongeveer 17.000 golfers in Rusland die minstens drie keer per jaar spelen. En het seizoen in Rusland is kort; in Moskou bijvoorbeeld kan maar zes maanden per jaar gespeeld worden. Dat verklaart waarom er maar weinig Russische topspelers zijn.

In elk geval niet onder de mannen. Op de wereldranglijst van 25 juni is Vladimir Osipov de beste man, hij is nummer 1703 in de world golf rankings. Daarmee is hij ongeveer even goed als de Nederlander Maarten Bosch die nummer 1608 van de wereld is. Osipov speelt net als Bosch op de ProGolf Tour, een divisie onder de Challenge Tour. De Rus eindigde vorig seizoen als nummer 50 op de jaarranglijst van de ProGolf Tour.

Osipov is niet bekend. Er is maar één bekende Russische golfer en dat is een oud-tennisser die golfer is geworden: Jevgeni Kafelnikov. De voormalige nummer 1 in tennis is in golf nummer 2017 van de wereld. Dat klinkt nog redelijk goed maar nummer 2017 wil zeggen dat je gedeeld laatste bent op de wereldranglijst... Er staan naast Kafelnikov nog zes Russische golfers op de 2017de plaats.

Na zijn loopbaan als tennisser legde Kafelnikov zich in 2005 toe op golf met als droom mee te doen aan golf op de Olympische Spelen van 2016. Dat is niet gelukt, hij is nooit zo goed in golf geworden als hij in tennis was. Kafelnikov, nu 44 jaar oud, kreeg de afgelopen 13 jaar geregeld invitaties voor toernooien van de Challenge Tour en European Tour maar heeft in al zijn 27 starts nog nooit de cut gehaald. Ook in twee toernooien op de ProGolf Tour haalde de Rus niet de slotronden. 

De voormalige nummer 1 in tennis won wel eenmaal het Russisch nationaal kampioenschap, in 2011, maar in dat jaar werden twee favorieten, de leiders na twee ronden, gediskwalificeerd omdat ze bij een slag een afstandspaaltje (obstakel) hadden verwijderd wat niet mocht. Kafelnikov won met een totaal van 15 boven par. De voormalige tennisser prijkt ondanks zijn magere resultaten als topgolfer nog steeds op de wereldranglijst en dat is simpelweg omdat hij geregistreerd staat. 

Vrouwen 

Russische golfvrouwen komen dichter bij de wereldtop dan de mannen. De eerste Russische golfster die doorbrak was Svetlana Gounkina. Ze combineerde in Amerika een studie met golf en kwam later uit in de divisie die nu de Symetra Tour heet (dat is het circuit onder de LPGA Tour waarin Anne van Dam speelt). 

Maria Verchenova is de bekendste Russische speelster. Verchenova (ze kwam eerst uit onder de naam van haar echtgenoot Balikoeva) was de eerste Russische speelster die speelrechten op de Ladies European Tour (LET) veroverde. Ze heeft ook deel van haar roem vergaard door haar uiterlijk: Verchenova komt voor in elk lijstje van sexy golfers en golfbabes.

De 32-jarige Verchenova eindigde vijf keer in de top 10 van een toernooi van de LET. Een van die keren was in Nederland; in het Deloitte Ladies Open van 2014 werd ze gedeeld negende. Verchenova's hoogtepunt was in de Olympische Spelen van 2016. In de slotronde maakte ze mede dankzij een hole-in-one 62 (-9) en dat was een baanrecord. Ze eindigde in Rio op de 16de plaats.

De Russische is na 2016 (vooralsnog) gestopt en staat nu op plaats 1078 van de wereldranglijst. Er staan in totaal maar twee Russische speelsters in de Women's World Golf Rankings en de andere is Nina Pegova. Deze 24-jarige Russische is nu nummer 584 van de wereld. Ze speelt op de LET Access Tour en Ladies European Tour.  

Een golftip van Verchenova:


Een verslag van het Russische kampioenschap van 2011 met als winnaars Maria Verchenova en Yevgeny Kafelnikov:


Lees ook: Golf in Rusland: de beste banen en golftoerisme.