Bron: GOLF.NL

Vier leiders na ronde 77 van Johnson

17 juni 2018 Redactie GOLF.NL
Na een ronde 77 op dag drie van het US Open deelt de Amerikaan Dustin Johnson de eerste plaats met drie landgenoten. Justin Rose staat één slag achter het viertal.

Het was een roerige zaterdag van het US Open. Phil Mickelson maakte met opzet een controversiële regelfout op de baan van Shinnecock Hills GC op Long Island. De baan speelde net als op dag één weer heel moeilijk door snelle en uitgedroogde greens in combinatie met wind en moeilijke pinposities. En Dustin Johnson verspeelde de voorsprong van vier slagen die hij halverwege de major had.

Phil Mickelson, die zaterdag jarig was, sloeg een bal die nog in beweging was en die van een van de snelle en moeilijke greens afrolde. Bekijk hier een video van het regelincident en lees een analyse. Hij kreeg twee strafslagen, maakte een 10 op de hole en is na 54 holes gedeeld 64ste. Mickelson leek met zijn bewuste controversiële regelfout een statement te maken dat de USGA de baan te moeilijk geprepareerd is door organisator USGA. Op zaterdag waren er maar drie spelers die een score onder par inleverden.

Dustin Johnson had het heel moeilijk in de derde ronde. Op de eerste negen maakte hij een dubbele bogey en vier bogeys (video onder). Aan het eind van de dag leverde hij een scorekaart met 77 slagen in.

Loading the player...

Door de 77 is het totaal van Johnson op drie boven par gekomen. Hij deelt nu de eerste plaats met Brooks Koepka (72 op zaterdag), Daniel Berger (66) en Tony Finau (66). Een betere score dan 66 slagen is er deze week nog niet gemaakt.

Justin Rose is nog volop in de race: de Engelsman die het US Open in 2013 won, is na een ronde 73 vijfde met vier boven par. 'Het was erg moeilijk', zei Rose over de derde ronde. 'Het was een klassieke US Open dag waarin de baan een gevecht was.'

De Zweed Henrik Stenson, oud-winnaar van het Brits Open, staat na een ronde 72 maar twee slagen achter op de vier leiders. Onder anderen de Amerikaan Patrick Reed is gedeeld zevende met +6. De Engelsman Ian Poulter, +7, is gedeeld tiende. 'Het was wreed moeilijk', zei Poulter over de baan die de spelers zaterdag aantroffen. 'Sommige putts waren onmogelijk. Met sommige pinposities was het onmogelijk om jezelf in een positie te brengen dat je een uphill putt van 8 meter overhoudt.'

Bij het US Open van 2004 was er ook veel kritiek op hoe Shinnecock geprepareerd was door de USGA. De zevende green kreeg toen in de slotronde water om de green minder snel te maken. Het hoofd van de USGA zei na het Open van 2004 dat de organisatie een les had geleerd, maar veel spelers vinden dat de USGA het nog steeds niet goed doet. Henrik Stenson reageerde nuchter: 'Het is af en toe een loterij en een beetje belachelijk maar we weten dat. Het lijkt het doel van de USGA, anders zouden ze het niet doen. Maar ik sta er goed voor.'

Leaderboard. Video's van het US Open. Tv: live vanaf 17.30 uur op Ziggo Golf.

De controversiële regeovertreding van Mickelson:

Loading the player...

Lees meer over

European Tour PGA Tour