Justin Thomas, titelverdediger op Hawaii
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 1

2 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

4 – 7 PGA Tour, Sentry Tournament of Champions, Plantantion Course, Kapalua Resort, Maui, Hawaii. Prijzengeld $ 6.300.000 

Het is nog heel vroeg in het nieuwe jaar maar de PGA Tour gaat al weer beginnen. Althans in 2018, want in de laatste maanden van 2017 zijn er al acht toernooien gespeeld op de PGA Tour die meetellen voor de ranking in 2018. 

Het eerste toernooi van het nieuwe jaar is traditiegetrouw het toernooi voor spelers die een toernooi (of meer) op de PGA Tour op hun naam hebben geschreven in het afgelopen kalenderjaar. Alleen maar winnaars aan de start dus dat betekent per definitie een heel sterk maar ook klein veld met slechts 34 spelers. Van de top-10 van de wereld zijn er zeven spelers bij: 1. Dustin Johnson, 2. Jordan Spieth, 3. Justin Thomas, 4. Jon Rahm, 5. Hideki Matsuyama, 7. Rickie Fowler en de nummer 8 Brooks Koepka. Justin Rose, Sergio Garcia en Henrik Stenson zijn speelgerechtigd, maar zij kiezen er voor het seizoen wat later te beginnen op de European Tour. Rose en Stenson spelen in Abu Dhabi, Garcia verdedigt een week later zijn titel in Dubai.

'Hawaii dubbel’

Vorig jaar pakte Justin Thomas de ‘Hawaii dubbel’, na het Tournament of Champions won hij een week later ook het Sony Open. Natuurlijk is Thomas ook deze week een van de grote favorieten, samen met Jordan Spieth, winnaar in 2016, en Dustin Johnson die het toernooi in 2013 op zijn naam schreef. 

De Plantation Course van het Kapalua Resort ligt prachtig, direct aan zee op heuvelachtig terrein. De fairways zijn over het algemeen vrij breed en afhankelijk van de wind kan er heel laag gescoord worden. Jordan Spieth won twee jaar terug met een recordscore van -30 (!). 

Ziggo Sport Golf zendt het toernooi vier dagen live uit maar in Hawaii is het tijdens onze wintertijd elf uur vroeger en dat betekent nachtwerk. Alleen op zaterdag wordt er vroeger gestart. Gelukkig is er de volgende dag ook altijd een herhaling van de live uitzending.

Televisie: Ziggo Sport Golf do-vr 00:00–04:00 za 21:00-01:00 zo 00:00-04:00

Leaderboard

Zo won Justin Thomas in 2017

Hoe, waar en wanneer in 2018?

European Tour

Het eerstvolgende toernooi is het Zuid-Afrikaans Open dat wordt gespeeld van 11 t/m 14 januari. Een week later in Abu Dhabi wordt het echt menens met grote namen in het veld zoals Dustin Johnson, Rory McIlroy, Henrik Stenson en Tommy Fleetwood. Joost Luiten begint de 2018-campagne ook in Abu Dhabi. Van 12 t/m 14 januari wordt ook de EurAsia Cup gespeeld, twaalf Europese toppers spelen in MAleisië onder leiding van captain Tomas Björn tegen twaalf topgolfers uit Azië. 

Schema European Tour 2018

US PGA Tour

De Amerikaanse Tour trapt het jaar zoals we gewend zijn al vroeg af (4 januari) op Hawaï met het toernooi voor de spelers die in 2017 een toernooi (of meer) op hun naam schreven.

Schema US PGA Tour 2018

Ladies European Tour

Het volledige schema van de LET voor 2018 is nog niet bekend maar wel zijn de eerste toernooien van het jaar aangekondigd. De LET begint weer met de ‘Australian swing’, als eerste staat het Oates Vic Open op de kalender (1-4 februari).

LET AUSTRALIAN SWING 2018:

Oates Vic Open, 1-4 februari

ActewAGL Canberra Classic, 9-11 februari

Australian Ladies Classic, 22-25 februari

Women’s NSW Open, 1-4 maart

Challenge Tour

De kalender voor de Challenge Tour in 2018 is nog niet bekend.


Lees meer over

PGA Tour