Thomas Björn, captain in de EURASIA CUP
Beeld: Golfsupport.nl

Wie speelt waar? Week 2

9 januari 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

11 - 14 European Tour, BMW South African Open, Glendower GC,  Johannesburg. Prijzengeld: € 1.112.153  Leaderboard

12 - 14 EURASIA CUP, Glenmarie G&CC, Kuala Lumpur, Maleisië. Leaderboard

11 - 14 PGA Tour, Sony Hawaii Open, Waialae Country Club, Honolulu, Hawaii. Prijzengeld: $ 6.200.000 Leaderboard

10 - 12 Amateurs, International Moroccan Girls and Boys, Samanah’s Golf,  Marrakesh. Leaderboard

9 - 12 Copa Andalucia Feminino, Atalaya Golf & Country Club, Málaga, Spanje. Leaderboard

9 - 12 Amateurs: Copa Andalucia Feminino, Atalaya Golf & Country Club, Málaga, Spanje

Romy Meekers is de enige Nederlandse in de Copa Andalucia op Atalaya in Estepona. Er doen ruim 80 internationale dames mee onder wie ongeveer 30 plus-handicappers. Over ruim twee weken doet Meekers mee aan het Portugees Amateur. Leaderboard of klik hier.

11 - 14 European Tour, BMW Zuid-Afrikaans Open, Glendower GC,  Johannesburg. Prijzengeld: € 1.112.153

Na het Joburg Open in december kende de European Tour een winterstop van precies een maand. Deze week gaat de Tour weer van start en we blijven nog een weekje in Zuid-Afrika met het BMW South-African Open. 

Vorig jaar was Rory McIlroy de grote trekpleister. Duizenden enthousiaste toeschouwers zagen de Noord-Ier verliezen in een play-off tegen Graeme Storm. Dit jaar geen spelers uit de top-10 van de wereld in dit toernooi met een rijke traditie want gespeeld sinds 1893. Alleen The Open, gespeeld sinds 1860, is ouder. Uiteraard komen er veel bekende Zuid-Afrikanen aan de start. Ernie Els hoopt in de herfst van zijn loopbaan het toernooi voor de zesde keer op zijn naam te schrijven. Ook Retief Goosen, Charl Schwartzel, Trevor Immelman, Brandon Stone (winnaar in 2016 Dean Burmester, George Coetzee, Darren Fichardt, Dylan Frittelli, Branden Grace en Haydn Porteous hopen hun nationale Open te winnen. Recordhouder is natuurlijk Gary Player die maar liefst dertien keer de sterkste was.

Joost Luiten vertrekt woensdag naar Dubai om zich voor te bereiden op zijn eerste toernooi in 2018, het HSBC Abu Dhabi Championship.

Leaderboard

Televisie: Ziggo Sport Golf: do en vr 09:00 – 11:00 en 13:00 – 16:00 za en zo 11:00 – 15:30


12 - 14 EURASIA CUP, Glenmarie G&CC, Kuala Lumpur, Maleisië.

De Eurasia Cup is een tweejaarlijks duel met een spelvorm zoals in de Ryder Cup tussen twaalf spelers uit Europa en twaalf uit Azië. Het toernooi is twee keer eerder gespeeld. Joost Luiten deed mee in 2014 toen de wedstrijd in een 10-10 gelijkspel eindigde, mede omdat Luiten een belangrijk punt veroverde in zijn singel. In 2016 waren de Europeanen oppermachtig: 18 ½ - 5 ½. 

Captain van het Europese team is dit keer Thomas Björn die dus een ideale mogelijkheid heeft om vast te oefenen als eind september het echte werk voor hem wacht als captain in de Ryder Cup. Het Aziatische team wordt geleid door Arjun Atwal. Voor Europa kwalificeerden de eerste tien spelers in het eindklassement van de Race to Dubai 2017 die speelgerechtigd waren én trek hadden deze week in Azië te spelen. Björn mocht het team complementeren met twee wildcards. Vrijdag worden er zes fourballs gespeeld, zaterdag zes foursomes en op de laatste dag de twaalf singles. Europa treedt aan met een op papier sterk team en is dan ook zwaar favoriet. 

Europa: Rafa Cabrera-Bello, Paul Casey, Paul Dunne, Ross Fisher, Matthew Fitzpatrick, Tommy Fleetwood, Tyrrell Hatton, Alex Levy, Alex Noren, Thomas Pieters, Henrik Stenson en Bernd Wiesberger.

Azië: Kiradech Aphibarnrat, SSP Chawrasia, Byung-hun An, Anirban Lahiri, Nicholas Fung, Gavin Green, Phachara Khongwatmai, Poom Saksansin, Li Haotong, Sunghoon Kang, Yuta Ikeda en Hideto Tanihara.

Ziggo Sport zendt het toernooi uitgebreid live uit (zie onder).

Leaderboard

Televisie: Ziggo Sport Extra 1: vr 01:30 – 08:00 uur, za 02.30 – 7:30, zo 01.30 – 08:00. Ziggo Sport Golf:  vr, za, zo 04:30 – 08:00


11 - 14 PGA Tour, Sony Hawaii Open, Waialae Country Club, Honolulu, Hawaii. Prijzengeld: $ 6.200.000 

Voor de tweede week op rij is de PGA Tour in Hawaii. De baan van de Waialae Country Club is wel een totaal andere dan die van de Plantation Course op Kapalua waar Dustin Johnson afgelopen week huishield. De fairways van de Waialae Country Club worden omzoomd door palmbomen en zijn vak smal dus is het zaak accuraat te zijn van de tee. Maar de toeristenbaan is voor de pro’s desondanks geen zware test. Dat was het vorig jaar zeker niet voor Justin Thomas die won met -27, inclusief een ronde 59. 

Thomas komt zijn titel verdedigen en dat doet hij met niemand minder dan Jim 'Bones' Mackay als caddie. Bones is gestopt, ook omdat de knieën niet meer echt meewerken, en is nu verslaggever bij NBC. Omdat Jimmy Johnson, de vaste caddie van Thomas aan de kant staat met een blessure, wil Bones Thomas een vriendendienst bewijzen en maakt hij een, hoogstwaarschijnlijk heel korte, comeback als caddie. Jordan Spieth blijft ook nog een week in Hawaii dus sponsor Sony zal heel blij zijn.

Leaderboard

Televisie: Ziggo Sport Golf:  vr en za 01:00 – 04:30 zo 01:00 - 04:30 (ronde 3) en 24:00 – 04:00 (ronde 4).


10 – 12 Amateurs, International Moroccan Girls and Boys, Samanah’s Golf,  Marrakesh. Leaderboard.

Voor Nederland spelen Kai Leider, Benjamin Reuter, Kiet van der Weele, Eva Nijenhuis, Lauren Holmey en Lizzy Peeters. In deze driedaagse landenwedstrijd tussen acht landen bestaan de teams uit drie jongens en drie meisjes in drie leeftijdscategorieën: twee spelers van 13-14 jaar, twee 15-16 en twee 17-18.

Leaderboard.

Zie de tweet hieronder, twee van de drie scores tellen mee.

Lees meer over

European Tour PGA Tour