zon op golfbaan
De zon komt weer naar ons toe
Beeld: Golfsupport.nl

Yes! De dagen worden weer langer

21 december 2018 Redactie GOLF.NL
Goed nieuws voor golfers: de dagen worden weer langer!

Vandaag, 21 december 2018, is de kortste dag van het jaar. En dat betekent dat het morgen weer langer licht is. En zondag nog langer ...

Vandaag kwam de zon pas om 08:46 uur op en het is al om 16:30 uur donker. Maar het is de dag van de zogenoemde zonnewende en dat betekent dat de zon nu weer naar ons toe komt! De daglengte neemt nu heel snel toe en dat betekent dat er meer tijd is om te golfen. Begin januari is het per dag al zo'n minuut langer licht en eind januari al 4 minuten. Verschillende websites hebben tabellen die per dag aangeven hoe lang het licht is.

Winter

Goed nieuws dus maar het is nog wel even winter en het is ook nog even wintertijd... De meteorologische winter is al op 1 december begonnen maar de astronomische winter pas vandaag. En die astronomische winter eindigt pas op 20 maart (op die dag duren dag en nacht even lang). Het is als golfer beter om je te verheugen op het begin van de meteorologische lente want die begint altijd eerder, op 1 maart.

Wintertijd

Eind oktober is de wintertijd begonnen (de klok werd toen teruggezet naar de 'echte tijd'). Op de zomertijd moeten we nog ruim drie maanden wachten; die begint op 31 maart 2019. De zomertijd is een heerlijke periode voor golfers die overdag werken; je kunt dan na werk nog een aantal uurtjes de baan in. Op 31 maart kun je tot ongeveer 20:00 uur golf spelen en op de langste dag (21 juni) tot na 22:00 uur.

Hoe blijft een golfer gelukkig in de winter?

Profiteer van deze tips die we ook aan het begin van de wintertijd hebben gegeven. Wat kun je doordeweeks doen als je alleen in de avonden vrij hebt?

Spelen op een verlichte baan
Als je in de winter heel veel wil blijven spelen, dan moet je naar een baan die 's avonds verlicht is. De 9-holes par-3 baan van Amstelborgh-Borchland heeft lampen waardoor je er ook in de avond kunt spelen.

Oefenen op verlichte oefenfaciliteiten
Op veel banen zijn de oefengreens en drivingrange 's avonds verlicht. Oefenen in de winter kan dus prima want het kan ook in de avonden. Op sommige ranges, bijvoorbeeld die van Seve in Rotterdam, kun je zelfs met het swinganalysesysteem TrackMan aan de slag. De winter is ook de ideale tijd om lessen te nemen en aan een nieuwe swing te werken, in het voorjaar ben je klaar voor een nieuw seizoen.

Spelen op een golfsimulator
Een ronde op een golfsimulator spelen lijkt nog het meest op een ronde in de baan. Je kunt terecht bij een simulator in de buurt of je kunt er eentje kopen voor thuis. Lees hier meer over een golfsimulator voor huizen en wat er voor nodig is.

Bezoek een indoor golfcentrum
Er zijn in Nederland heel wat indoor golfcentra waar bijna ook altijd een simulator staat (zie boven). Je kunt er bovendien in een aangenaam warme omgeving chips en putts oefenen. Bekijk hier een lijst met indoor golfcentra

Thuis putten
Het is niet echt een vervanging voor golf maar je kunt in de winter wel aan je putt-techniek werken - thuis en met de kachel aan. Alles wat je nodig hebt is een redelijk vlakke vloer en een mat of tapijt met de snelheid van een puttinggreen. 

Lees ook over de 'winterregels' in golf.