Valderrama
Finca Cortesin
Pedreña
La Reserva
Son Gual
Abama
PGA Catalunya
Alcanada
Sotogrande
Las Colinas

Best gewaardeerde banen in Spanje

16 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
Leadingcourses.com heeft in het voorjaar de Golfers' Choice ranglijsten bekendgemaakt en GOLF.NL heeft elke week één land onder de loep genomen. Deze week het laatste land: de best gewaardeerde golfbanen in Spanje.

De Golfers' Choice ranglijsten van Leadingcourses.com zijn samengesteld op basis van beoordelingen op Leadingcourses.com van golfers uit binnen- en buitenland. De best gewaardeerde golfbanen in Spanje? Hieronder vind je de top 10, met achter de naam van de baan het gemiddelde cijfer dat golfers geven. (Het cijfer betreft niet alleen de waardering van golfers voor de golfbaan maar ook voor de algemene indruk van de club, het onderhoud, voorzieningen zoals de oefenfaciliteiten, het clubhuis en de prijs-kwaliteitverhouding.)

  1. Real Club Valderrama 9,2 (Costa del Sol)
  2. Finca Cortesin GC 9,1 (Costa del Sol)
  3. Real Golf de Pedreña 9,0 (nabij Bilbao)
  4. Club de Golf La Reserva-Sotogrande 8,9 (Costa del Sol)
  5. Golf Son Gual 8,7 (Mallorca)
  6. Abama Golf Resort 8,7 (Tenerife)
  7. PGA Catalunya Resort 8,6 (Gerona)
  8. Club de Golf Alcanada 8,6 (Mallorca)
  9. Real Club de Golf Sotogrande 8,6 (Costa del Sol)
  10. Las Colinas G&CC 8,5 (Murcia)

De Tour in Spanje

Vanwege het aangename klimaat worden er elk jaar meerdere grote professionele en amateurwedstrijden gespeeld in Spanje, het Florida van Europa. Onder meer het Spaans Open dat dit jaar gespeeld is op Centro Nacional de Golf in Madrid. Het nationale Open bestaat sinds 1912, net als het KLM Open. Het is in het meer recente verleden ook gespeeld op Valderrama, El Prat (Barcelona), Catalunya, El Saler (Valencia), Sevilla, San Roque (Costa del Sol), Fuerteventura (Canarische Eilanden), Golf Costa Adeje (Tenerife), El Cortijo Club de Campo (Gran Canaria), Club de Campo Madrid, Campo de Golf La Moraleja II (Madrid), Real Automovil Club de España (Madrid), Pedreña, Real Club de Golf Las Brisas (Costa del Sol), Club de Golf Vallromanas (Barcelona), Real Sociedad Hípica Española Club de Campo (Madrid), Escorpion (Valencia), Golf Torrequebrada (Costa del Sol), La Manga (Murcia/Alicante) en Pals (Gerona). 

Een ander groot toernooi van de European Tour in Spanje is de Andalucia Valderrama Masters, op Valderrama en dit jaar 'hosted by the Sergio Garcia Foundation'. Voorheen werd in het naseizoen altijd de Volvo Masters gespeeld op Valderrama, van 1988 tot 2008. In 1997 werd de Ryder Cup gespeeld op Valderrama. Finca Cortesin is gastheer geweest van het Volvo World Match Play Championship.

De finale van de European Tour Qualifying School bestaat sinds 1976 en is sinds 1980 bijna elk jaar in Spanje gespeeld. In 2017, 2018 en 2019 op de twee banen van Lumine GC ten zuiden van Barcelona, de negen jaar daarvoor op de twee banen van PGA Catalunya. In het begin werd de finale vaak gehouden op de banen van La Manga.

De Ladies European Tour is ook geregeld in Spanje. Dit jaar - vanaf 20 september - wordt op GC de Terramar vlakbij Barcelona het Estrella Damm Ladies Open gespeeld. Het Spaans Open voor dames staat dit jaar niet op het programma van de Ladies European Tour maar is tussen 1982 en 2017 geregeld gespeeld. Het Open de España Femenino is in het verleden vaak gehouden op La Manga en eenmaal op Las Aves (een oude naam van Valderrama). Recent waren deze banen gastheer: Real Club de Golf Gualdalmina (Costa del Sol), Aloha (Costa del Sol), Golf Costa Adeje, Club de Campo Madrid, Las Américas (Tenerife), La Quinta (Costa del Golf), Flamingos (Costa del Golf), Panorámica (ten zuiden van Barcelona), Del Mediterráneo (Valencia), La Coruña (Galicië) en Salamanca (Castilië).

Ook de Challenge Tour speelt geregeld in Spanje. Dit jaar bijvoorbeeld op Izki Golf nabij Bilbao (Challenge de España) en Valle Romano Golf (Andalucia - Costa del Sol Match Play 9).

Met golfvakantie naar Spanje

Van alle warme Europese landen hebben Spanje en Portugal het mooiste aanbod aan golfbanen. Het land telt ongeveer 300.000 golfers en 350 golfbanen, waarvan er veel in de toeristische kuststreken liggen. Naar schatting komen er elk jaar een miljoen toeristen naar Spanje om golf te spelen. De meesten komen uit Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden.

Spanje heeft een kustlijn van ruim 4950 km.De meeste banen (ongeveer 70) vind je in Andalacia aan de zuidkust - de Costa del Sol die de Costa del Golf wordt genoemd. Maar er zijn veel meer gebieden die veel te bieden hebben: de Costa Blanca (Alicante/Murcia), de Costa de la Luz, de Canarische Eilanden, De Costa Brava (Gerona), Barcelona en Madrid. 

Spanje heeft een groot aantal golfresort waar de baan aan het hotel ligt, bijvoorbeeld PGA Catalunya, La Cala en La Manga. Bij Pin High, Golftime en andere reisbureaus kun je korte en lange golfvakanties naar Spaanse regio's boeken. Op de websites Leadingcourses.com en top100golfcourses.com vind je veel nuttige informatie over alle banen. Spain.info/nl is de website van het Spaans toerismebureau.

Golf in Spanje
Golf in de buurt van Alicante
Top 10 van de beste golfresorts in Spanje
Lentegolf aan de Costa Blanca
Golf op de Canarische Eilanden
Een portret van PGA Catalunya
Golfcruise Portugal en Spanje


Lees ook:
De best gewaardeerde golfbanen in Turkije
De best gewaardeerde banen in Marokko
De best gewaardeerde banen op Cyprus
De best gewaardeerde banen in Portugal
De best gewaardeerde banen in Duitsland
De best gewaardeerde banen in Zweden
De best gewaardeerde banen in België
De best gewaardeerde banen in Frankrijk
De best gewaardeerde banen in Oostenrijk
De best gewaardeerde banen in Italië
De beste banen in Rusland

Wil je zelf een golfbaan beoordelen of weten hoe andere golfers een andere baan waarderen, kijk dan op deze pagina van GOLF.NL of ga naar Leadingcourses.com.

West Cliffs
De beste buitenlandse golfbanen

Lees meer over

Banen Clubs Reizen