De Wanamaker Trophy, 12,5 kilo zwaar
Beeld: Getty Images

Wie speelt waar? Week 32

7 augustus 2018 Redactie GOLF.NL
Een voorbeschouwing op de belangrijkste toernooien van deze week. Zodra de toernooien begonnen zijn kunnen de scores gevolgd worden door op de leaderboards te klikken.

9 – 12  Major, 100ste PGA Championship, Bellerive CC, St. Louis, Missouri. Prijzengeld: $ 10.500.000 Leaderboard

8 – 12 (Ladies) European Tour, European Golf Championship, Gleneagles, Schotland. Prijzengeld: € 500.000 Leaderboard

9 – 12 Challenge Tour, Vierumäki Finnish Challenge, Vierumäki Resort, Finland. Prijzengeld: € 180.000 Leaderboard

10 – 12 Symetra Tour, PHC Classic, Brown Deer Park Golf Course, Milwaukee, Wisconsin. Prijzengeld: $ 100.000 Leaderboard

6 – 8 ProGolf Tour, Leipziger Open, Golf & Country Club Leipzig. Prijzengeld: € 180.000 Leaderboard

10 – 12 Amateurs, Dutch Amateur Championship, Eindhovensche Golf, Valkenswaard. Leaderboard

7 – 9 Amateurs, English Boys' Under 14 Open Amateur Stroke Play Championship (Reid Trophy), Reading Golf Club. Leaderboard

9 – 11 LET Access Series, Anna Nordqvist Västerås Open, Västerås Golf Club, Bjärby, Zweden. Leaderboard

8 – 12 (Ladies) European Tour, European Golf Championship, Gleneagles, Schotland Prijzengeld: € 500.000 

Mannen en vrouwen van de (Ladies) European Tour spelen teamkampioenschappen. Er is een matchplay-kampioenschap voor mannenteams en vrouwenteams en een foursome strokeplay-kampioenschap voor gemengde teams. Elk land mag per kampioenschap drie teams afvaardigen. Er doen wel Belgische teams mee maar geen Nederlandse. De kersverse major-winnaar Georgia Hall is een van de deelnemers. Lees hier meer over het nieuwe initiatief. 

Leaderboard

9 – 12  Major, 100ste PGA Championship, Bellerive CC,  St. Louis,  Missouri. Prijzengeld: $ 10.500.000

Volgend jaar is het PGA Championship niet langer de laatste major van het jaar. En dat zal even wennen zijn. The Season’s Final Major, Glory’s Last Shot, het PGA afficheerde zich jarenlang gretig als de laatste van de vier grote kampioenschappen. Volgend jaar gaat de kalender flink op de schop, dan hebben we vier majors in vier maanden tijd, de Masters in april, het US PGA verhuist naar mei, het US Open blijft in juni en het Brits Open in juli is dan de laatste major van het jaar. Deze week de honderdste editie van het PGA Championship dus nog gewoon in augustus. Alle grote mannen zijn er natuurlijk bij en de organisatie heeft een paar fraaie flights samengesteld.

Tiger Wood - Rory McIlroy - Justin Thomas
Jordan Spieth - Jon Rahm - Justin Rose
Patrick Reed - Brooks Koepka - Francesco Molinari
Dustin Johnson - Bubba Watson - Adam Scott

JT en DJ

Topfavorieten zijn toch wel de nummer 1 en de nummer 2 van de wereld. Justin Thomas won zondag het WGC Bridgestone Invitational en klom door die zege naar de tweede plek van de wereld achter Dustin Johnson. Thomas speelde ijzersterk op de Firestone Country Club, als hij die vorm weet vast te houden kan hij met succes zijn titel gaan verdedigen. Vorig jaar won de 25-jarige Amerikaan op Quail Hollow het PGA, zijn eerste majorzege. Dustin Johnson werd zondag na een mooie ronde 64 gedeeld derde op Firestone. Een week eerder won hij heel overtuigend het Canadian Open, DJ en JT dus allebei in topvorm.

Tiger vraagteken

Vraagtekens zijn er rond Tiger Woods. Het Brits Open was ondanks een moeizame laatste negen holes veelbelovend, afgelopen weekend had Tiger het totaal niet met twee keer een ronde 73 als gevolg. De 42-jarige Woods oogde niet helemaal fit al bezwoer de winnaar van veertien majors dat hij fysiek helemaal in orde is. Jordan Spieth krijgt de kans de career grand slam te behalen. Hij won de Masters, het US Open en The Open, alleen het PGA ontbreekt nog. Er komen 156 spelers aan de start, twintig van hen zijn clubpro’s en dat komt omdat het toernooi wordt georganiseerd door de PGA of America, de organisatie van de clubprofessionals.

Hobbelige greens

Het PGA heeft van de vier majors nog altijd het minste aanzien al heeft het toernooi de laatste jaren wel aan prestige gewonnen. Het PGA is de jongste van de vier maar heeft wel de grootste trofee, de Wanamaker Trophy, vernoemd naar Rodman Wanamaker die in 1916 een belangrijke rol speelde bij de oprichting van de PGA of America. Het kleinood weegt meer dan twaalf kilo en is ruim zestig centimeter hoog. De Bellerive Country Club in St Louis heeft twee keer eerder een major mogen huisvesten, het US Open in 1965, gewonnen door Gary Player, en het PGA in 1992 met Nick Price als winnaar. Bellerive, een in 1960 geopende klassiek ogende parkbaan, is ontworpen door de bekende architect Robert Trent Jones Sr. Zijn zoon Rees Jones renoveerde de baan in 2006. De enorm grote greens - groter kom je bijna nergens tegen - schijnen in niet al te beste staat te verkeren. De afgelopen weken was het ook in Missouri snikheet - juni en juli haalden de top-5 warmste maanden ooit - en daar hebben de greens onder te lijden gehad. Gelukkig voor de greens, de greenkeepers, de spelers en de toeschouwers lijken de temperaturen tijdens het toernooi iets draaglijker te worden maar warm en vochtig zal het sowieso zijn.  

Ook goed om te weten: Het PGA Championship is het laatste toernooi dat meetelt in de kwalificatie voor het Amerikaanse Ryder Cup-team.   

Televisie: Ziggo Sport Golf do en vr 20:00 - 02:00 za en zo 20:00 - 01:00

StarttijdenLeaderboard


9 – 12 Challenge Tour, Vierumäki Finnish Challenge, Vierumäki Resort, Finland. Prijzengeld:  € 180.000 

Nog elf toernooien te gaan op de Challenge Tour, inclusief de seizoenafsluiter, de Ras Al Kaimah Challenge Tour Grand Final. Dan verdient de top-15 op de jaarranglijst promotie naar de European Tour. We blijven hopen dat toch minimaal één landgenoot daar in slaagt. Daan Huizing is met een 23ste plaats nog altijd de beste Nederlander, Darius van Driel en Wil Besseling staan respectievelijk op plek 36 en 37. Huizing speelt deze week niet in Finland, Van Driel, Besseling, Jurrian van der Vaart, Robbie van West en Reinier Saxton wel.

Leaderboard

10 – 12 Symetra Tour, PHC Classic, Brown Deer Park Golf Course, Milwaukee, Wisconsin. Prijzengeld:  $ 100.000 

Het is hoogseizoen voor Anne van Dam. Na het Ricoh Women’s British Open waarin ze de cut miste, speelt Van Dam deze week al weer op de Symetra Tour in Wisconsin. Dat is ook wel te begrijpen want ze heeft dringend behoefte aan een goed resultaat op dat circuit onder de LPGA Tour. Met nog maar acht toernooien te gaan inclusief het afsluitende Tour Championship staat de Arnhemse op een teleurstellende 111de plaats in de Volvik Race for the Card. De top-10 is nodig om een kaart te verdienen voor de LPGA Tour maar als dat niet lukt is er natuurlijk altijd nog de Q School.

Leaderboard

10 – 12 Amateurs, Dutch Amateur Championship, Eindhovensche Golf, Valkenswaard.

Een mooi internationaal toernooi op de mooie Eindhovensche Golf. De eerste editie werd gespeeld in het jaar 2000. Sinds vorig jaar gaat het toernooi als Dutch Amateur Championship door het leven, daarvoor was de naam het Brabants Open. Bijna alle Nederlandse topamateurs komen aan de start en de winnaar bij de mannen krijgt een wildcard voor het KLM Open.

Leaderboard