De helikopterfinish van de Masters-kampioen
Beeld: Getty Images

Fade met én zonder helikopterswing

19 april 2018 Redactie GOLF.NL
Patrick Reed leerde op een bijzondere manier de bal van rechts naar links slaan en won het groene jasje. Een golfer die meerdere balvluchten beheerst gaat beter scoren, dat geldt voor pro’s maar zeker ook voor amateurs.

Patrick Reed slaat de bal het liefst van rechts naar links, met een draw dus. Om de Masters te winnen moest hij af en toe ingaan tegen zijn natuurlijke slag en een fade slaan, een balvlucht die links van het doel vertrekt en afbuigt naar rechts. Voor Reed gezien zijn techniek heel lastig, maar hij werkte afgelopen winter met zijn swingcoach Kevin Kirk heel hard aan de fade en bij belangrijke drives op hole 8, 15 en 18 van Augusta National kreeg hij de perfecte links-rechts vlucht op zijn bal. Om die fade te produceren eindigt Reed zijn swing in wat een helikopter-doorzwaai wordt genoemd.


Ralph Miller, meervoudig nationaal kampioen en pro op de Lage Vuursche, legt uit waarom Reed alleen met die helikopterswing een fade kan produceren. En hij geeft een tip hoe jij, zonder helikopterswing, de bal ook gecontroleerd van links naar rechts kan slaan. 

Sterke linkerhand

Miller: ‘Reed gript de club met een relatief sterke linkerhand,  dat wil zeggen dat de linkerhand meer naar rechts gedraaid is dan bij een neutrale grip. Als je van boven kijkt zie je bij een neutrale grip twee knokkels van de linkerhand, bij Reed zie je minimaal drie knokkels. Bij een fade wil je op het moment van raken het clubblad iets open hebben ten opzichte van het doel. Bij de sterke grip van Reed heeft het clubblad juist de neiging om te sluiten. Om het clubblad open te houden moet hij heel hard werken en de doorzwaai als het ware tegen houden, dat resulteert in die helikopter-doorzwaai. Het ziet er niet mooi uit, maar who cares als je er een groen jasje mee kunt winnen.’

Van slice naar fade

Volgens Miller is het voor de gemiddelde amateur eigenlijk niet zo moeilijk om een fade te slaan. ‘Veel amateurs hebben een neutrale grip of zelfs een zwakke linkerhand, je ziet van boven minder dan twee knokkels. Ook hebben veel hogere handicappers een swingbaan van buiten naar binnen, vooral bij de driver zie je daarom veel slices. Om van die slice een mooie gecontroleerde fade te maken moet lukken. Lijn het clubblad op naar het doel, de schouders, heupen en voeten wijzen iets links van het doel. Swing langs de lichaamslijnen – dus van buiten naar binnen ten opzichte van het doel – en probeer het clubblad iets open te houden bij impact. Wees niet bang om lekker hard door te slaan. Het voelt misschien alsof je de bal naar links gaat slaan, maar door het open blad en de swingbaan van buiten naar binnen zal de bal links vertrekken en mooi afbuigen naar het doel.’

Kijk hier naar een filmpje uit 2015 waarin Joost Luiten laat zien hoe hij een fade slaat.Lees meer over

Joost Luiten Instructie