Ernie Els, publieksfavoriet in het KLM Open
Beeld: Golfsupport.nl
Padraig Harrington
Beeld: Golfsupport.nl
Renato Paratore
Beeld: Golfsupport.nl
Lee Westwood
Beeld: Golfsupport.nl
Bernd Wiesberger
Beeld: Golfsupport.nl

10 favorieten voor het KLM Open

8 september 2017 Redactie GOLF.NL
Met een mix van ervaren majorwinnaars, Ryder Cuppers, jonge toptalenten en natuurlijk titelverdediger Joost Luiten heeft het KLM Open 2017 een aansprekend deelnemersveld. Naar wie gaan we vooral kijken?

De European Tour heeft dit jaar al twaalf  nieuwe winnaars mogen huldigen, golfers die voor het eerst een toernooi van het Europese circuit op hun naam wisten te schrijven. Van dat twaalftal komen er negen naar het KLM Open. Het grote aantal ‘first time winners’ op de Tour zegt veel over de staat van de European Tour in 2017 en over topgolf in het algemeen: het niveau wordt alsmaar hoger, de top breder en steeds meer spelers kunnen een toernooi winnen. Een winnaar voorspellen is zo onderhand vergelijkbaar met schieten met hagel, noem een hele hoop namen en wie weet zit er een voltreffer tussen. Met hagel schieten gaan we niet doen, wel belichten we hier tien favorieten, spelers van wie we gezien hun (recente) resultaten verwachten dat ze het heel goed gaan doen op The Dutch. En we noemen een aantal spelers van wie we vooral heel erg hópen dat ze een gooi gaan doen naar de winst in het KLM Open 2017.

Joost Luiten

Land: Nederland

Race to Dubai (na Czech Masters): 51

Overwinningen European Tour: 5

Leeftijd: 31

Natuurlijk beginnen we bij Luiten. Omdat hij onze belangrijkste troef is, het KLM Open al twee keer heeft gewonnen en als titelverdediger aan de start verschijnt. Dat Luiten tot nu toe een wat tegenvallend jaar kent zegt niet zo heel veel over zijn kansen. In het KLM Open is hij, in vorm of hopeloos uit vorm, altijd tot bijzondere dingen in staat. “Shanken, fluffen, ik sloeg geen bal vanuit het midden van het blad. Hoe ga ik hier een ronde onder de 80 maken?” Dat spookte door Luitens hoofd toen hij vorig jaar aan het KLM Open begon. Het werd een eerste ronde onder de 70 en met 69-64-69-63 won de 31-jarige Bleiswijker het toernooi. Met een prachtscore van -19. De 31-jarige Luiten begint donderdag 14 september aan zijn dertiende KLM Open. Titelprolongatie en een derde overwinning mag je eigenlijk niet verwachten, maar The Dutch is wel dé uitgelezen plek om een tegenvallend seizoen de hoognodige glans te geven.


Ernie Els

Land: Zuid-Afrika

Race to Dubai: 148

Overwinningen European Tour: 128 (4 majors)

Leeftijd: 47

Ernie Els, winnaar van vier majors, bestempelen als een van de favorieten voor de titel in het KLM Open is verleidelijk. We gaan het niet doen. Els is een van die spelers van wie we heel erg hópen dat hij een gooi naar de titel gaat doen. De realiteit is dat de laatste overwinning van de Zuid-Afrikaan dateert van 2013, het BMW International Open in Duitsland. De laatste keer dat Els in de top vijf eindigde? Het Hong Kong Open in 2014. Dit jaar kwam The Big Easy in twintig toernooien niet een keer in top 25. Je kunt niet om die cijfers heen, maar eigenlijk doen ze er niet toe. De swing van The Big Easy van nabij bewonderen, een beetje golfliefhebber laat die kans niet lopen. Hoe de inmiddels 47-jarige Els het ook gaat doen op The Dutch, de steun van het publiek zal hartverwarmend zijn want ‘everybody loves Ernie’.

In onderstaande video geeft Ernie Els zijn geheim prijs voor het slaan van een goede drive:

en accepteer marketing cookies om deze video te kunnen bekijken.


Renato Paratore

Land: Ialië

Race to Dubai: 48

Overwinningen European Tour: 1

Leeftijd: 20

Tip voor wie Renato Paratore gaat volgen tijdens het KLM Open: niet te vaak met je ogen knipperen want dan kun je zomaar een slag missen van deze pas twintigjarige Italiaan. Als er alleen maar Paratoretjes op de Tour zouden spelen, duurden de rondes zomaar een uur korter. Paratore is namelijk de snelste speler op de Tour en alleen al daarom zijn we grote fan van de man die in 2014 golfgoud won bij de Jeugd Olympische Spelen. Paratore is niet alleen heerlijk rap, de in Rome geboren golfer is ook heel eg goed. In juni won hij zijn eerste toernooi, de Nordea Masters in Zweden waar hij twee Ryder Cup-spelers, Chris Wood en Matthew Fitzpatrick, een slag voor bleef.


Julian Suri

Land: Amerika

Race to Dubai: 60

Overwinningen European Tour: 1

Leeftijd: 26

Het gaat Paratore-snel met de carrière van Julian Suri. In mei van dit jaar tweede in het Open de Portugal en twee weken later won de 26-jarige Amerikaan op de Challenge Tour in Tsjechië. Dat Suri veel te goed is voor de Challenge Tour liet hij eind augustus zien met zijn overwinning in het Made in Denmark-toernooi. De in Florida woonachtige Suri zal binnen nu en niet al te lange tijd het spoor van landgenoten Brooks Koepka en Peter Uhlein volgen en uitwijken naar de PGA Tour, maar de kans is groot dat hij eerst nog een keer- of vaker - zal toeslaan op de European Tour. Misschien volgende week al op The Dutch.


Padraig Harrington

Land: Ierland

Race to Dubai: 105

Overwinningen European Tour: 15 (3 majors)

Leeftijd: 46

Padraig Harrington probeerde zich te kwalificeren voor de play-offs van de FedEx Cup in Amerika. Dat is de Ier niet gelukt en daarvan profiteert het KLM Open dat met Harrington een mooie naam aan het veld kon toevoegen. Harrington is ook al weer 46 jaar, maar in het Schots Open in juli liet hij met een vierde plaats zien dat een zestiende overwinning er zeker nog in zit. Voorwaarde is wel dat het lichaam meewerkt. In 2016 werd Harrington aan zijn nek geopereerd en de winnaar van drie majors heeft de laatste jaren geregeld last van zijn rug. Om zijn fragiele fysiek een beetje te ontlasten paste hij onlangs zijn swing aan. In de top van de backswing komt de linkervoet helemaal van de grond en Harrington eindigt niet keurig in balans maar doet een grappig ogend stapje vooruit met de rechtervoet. Het is typisch Harrington, volledig geobsedeerd door golf en altijd bezig nieuwe dingen te ontdekken en te proberen.


Bernd Wiesberger

Land: Oostenrijk

Race to Dubai: 10

Overwinningen European Tour: 4

Leeftijd: 31

Bernd Wiesberger is de hoogst geklasseerde speler op de wereldranglijst in het KLM Open. De Oostenrijker heeft zich ontwikkeld tot een heel constante topper op de European Tour. Zowel in 2015 als in 1016 eindigde hij als negende in de Race to Dubai. Wiesberger is goed bevriend met Joost Luiten en is met 31 jaar net zo oud. De Oostenrijker heeft op de wereldranglijst afstand genomen van Luiten maar als het gaat om overwinningen op de European Tour is het 5-4 in het voordeel van de Nederlander. Dat steekt natuurlijk en dus hoopt Wiesberger het op The Dutch net iets beter te doen dan vorig jaar toen hij achter Luiten tweede werd.


Thomas Detry

Land: België

Race to Dubai: 65

Overwinningen European Tour: 0

Leeftijd: 24

Een tegenvaller voor het KLM Open en zeker voor de Belgische golffans, Thomas Pieters speelt dit jaar niet. Weer niet, want vorig jaar werd de Antwerpenaar op The Dutch door een wesp in zijn duim gestoken en moest hij zich kort voor het toernooi terugtrekken. Waarom de Belgische nummer één er dit jaar niet bij is, is onduidelijk. Startgeld? Vindt hij Spijk en/of The Dutch niet aantrekkelijk genoeg? Past het toernooi echt niet in zijn schema? We zullen het waarschijnlijk nooit weten. Twee andere Belgen zijn gelukkig wel op The Dutch te bewonderen: longhitter Nicolas Colsaerts en Thomas Detry. In zijn eerste seizoen op de European Tour werd de 24-jarige Detry derde in het Alfred Dunhill Championship en tweede in het BMW International Open. Detry slaat de bal niet zo ver als Pieters en Colsaerts, maar hij mist heel weinig fairways. De golfer uit Ukkel zou op The Dutch zomaar de dertiende first time winner kunnen worden dit jaar op de Tour.


Lee Westwood

Land: Engeland

Race to Dubai: 27

Overwinningen European Tour: 23

Leeftijd: 44

Tien keer Ryder Cup gespeeld, 23 toernooien gewonnen op de European Tour en 22 weken de nummer één van de wereld. Een erelijst om u tegen te zeggen. Natuurlijk moet je er dan altijd bij vermelden dat die grote zege in een major ontbreekt, maar Westwood heeft zijn plaats tussen de groten in het Europese golf wel degelijk veiliggesteld. Twee keer (2000 en 2009) won de Engelsman de Europese jaarranglijst. Alleen al op de European Tour sloeg hij 33.943.573 dollar prijzengeld bij elkaar. Westwood won niet alleen 23 toernooien, hij eindigde ook 22 keer als tweede. Het Dutch Open won hij in 1999 op de Hilversumsche. Natuurlijk hoopt Westwood het record van Nick Faldo – elf Ryder Cup optredens – volgend jaar op Le Golf National te evenaren. Op The Dutch kan hij alvast wat kostbare punten voor de kwalificatie verdienen.


Haydn Porteous

Land: Zuid-Afrika

Race to Dubai: 61

Overwinningen European Tour: 2

Leeftijd: 23

Waarom Haydn Porteous noemen bij het tiental kanshebbers? Zoals bij het begin van dit artikel aangegeven, we kiezen ook voor spelers in vorm. En de 23-jarige Porteous won vorige week de Czech Masters. Een week eerder werd hij zesde in Denemarken. In vorm dus. Dat was wel even een tijdje anders. Begin 2016 won Porteous het Joburg Open, zijn eerste overwinning op de European Tour. Daarna miste hij vooral heel veel cuts. “Ik maakte de fout dingen te veranderen, dat is een valkuil als je op de Tour speelt. Je vergeet hoe je op dit niveau bent gekomen. Nu doe ik weer de dingen die ik altijd heb gedaan.” En dan blijkt de golfer, die Ernie Els zijn grote sportheld noemt, in staat meerdere keren te winnen op de Tour.


Ross Fisher

Land: Engeland

Race to Dubai: 8

Overwinningen European Tour: 5

Leeftijd: 36

Na Bernd Wiesberger de tweede speler in het KLM Open uit de top 50 van de wereld. Fisher begint aan zijn twaalfde KLM Open. De 36-jarige Engelsman won tien jaar geleden op de Kennemer met een slag voorsprong op de toen pas 21-jarige Joost Luiten. Op de Kennemer maakte de in Ascot geboren golfer de fout een vastzittend takje van een braamstruik in de buurt van zijn bal op te tillen. De Tourreferees zagen het na het uitvoerig bestuderen van de tv-beelden door de vingers. Zo won Fisher voor het eerst op de European Tour. Vorig jaar werd de Engelsman slechts 45ste op The Dutch. Maar hij kent de baan nu goed en de winnaar van vijf toernooien op de Tour speelt dit jaar heel sterk. Met zes top-10-plaatsen waarvan twee in de rijk gedoteerde World Golf Championships, staat de teller qua prijzengeld al weer op 1.471.248 euro. Op The Dutch gaat daar tien jaar na die zege op de Kennemer ongetwijfeld weer het nodige bijkomen.


}