Een lastige bunker op The Dutch. Onthoud dat je bij een lastige ligging de bal onspeelbaar kunt verklaren.

Van zand naar gras (met 2 strafslagen)

9 september 2017
Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. In deze editie: een onspeelbare bal in de bunker.

Joep Bertrams

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

Soms ligt je bal op een moeilijke positie in een bunker. Je mag de bal dan onspeelbaar verklaren. Je mag kiezen uit deze drie opties:

  1. Een bal spelen van de plek waar je het laatst gespeeld hebt. Met bijtelling van één strafslag.
  2. Een bal droppen achter het punt waar de bal lag, waarbij je dit punt op een rechte lijn moet houden tussen de hole en de plek waar de bal wordt gedropt. De bal moet wel in de bunker gedropt worden. Met bijtelling van één strafslag.
  3. Een bal droppen binnen twee stoklengten van de plek waar de bal ligt, niet dichter bij de hole. De bal moet wel in de bunker gedropt worden. Met bijtelling van één strafslag.

2019 en daarna

De regelinstanties stellen voor dat een speler na 2018 nog een vierde optie krijgt als hij of zij besluit een bal in een bunker onspeelbaar te verklaren. Deze vierde optie is:

Een bal droppen buiten de bunker, achter het punt waar de bal lag, waarbij je dit punt op een rechte lijn moet houden tussen de hole en de plek waar de bal wordt gedropt. Met bijtelling van twee strafslagen.

Je lees het goed: je mag in de toekomst ook buiten de bunker droppen, op het gras dus, maar als voor die optie kiest, moet je twee strafslagen noteren, terwijl de andere drie opties je maar één strafslag kosten.

Waarom deze wijziging? De R&A en USGA formuleren het zo: “Het komt vaak voor dat een speler een bal in een bunker onspeelbaar verklaart, bijvoorbeeld als de bal vlakbij de bunkervoorkant of -rand ligt. Spelen uit een bunker is voor sommige spelers heel moeilijk, zeker als de bunker steile wanden heeft. Dit kan in strokeplay tot bijzondere problemen leiden want de speler kan de bal na enkele vergeefse pogingen niet zomaar oppakken en doorlopen naar de volgende hole. De optie om de bal buiten de bunker te droppen maakt het mogelijk dat deze spelers kunnen doorspelen en niet gediskwalificeerd worden.” De regelinstanties vinden twee strafslagen passend bij het voordeel dat optie 4 biedt.

Bekijk op usga.org een video over deze voorgestelde regelaanpassing.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de instanties voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kon tot en met augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. 

Wat vind jij?

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook. Hieronder volgen enkele recente reacties.

Rob Hendrikx reageerde op het voorstel dat de vlag in de toekomst altijd in de hole mag blijven staan als je dat wilt: “Ik vind het een goede aanpassing, omdat het onderscheid tussen een bal die gespeeld wordt van buiten de green en eentje die gespeeld wordt van op de green, verdwijnt. En als we daarmee dan toch bezig zijn, zou ik zeggen: schrap ook de regel dat een geputte bal die een andere bal op de green raakt tot strafslagen leidt.”

Jaap Verhulst: “Het enige voordeel van de vlag in de hole laten staan, is dat er een stuk minder mensen zijn die de vlag vervolgens van grote hoogte op de green smijten.” (Reactie: inderdaad, leg de vlag altijd zachtjes neer om de green niet te beschadigen.)

Dick Keijzer over de regelmodernisering in het algemeen: “Niet alle ideeën zijn goed/briljant. Maar wel dat je nog maar 3 minuten mag zoeken naar je bal in plaats van 5 (vind ik dan).”

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

Lees meer over

Golfregels