golf in de kou
Golf in de wintertijd: koud en vroeg donker
Beeld: Golfsupport.nl

Golf in de wintertijd

25 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Aanstaande zondag begint de wintertijd. Nu kun je nog in de namiddag tot ongeveer 18.30 uur een rondje spelen, maar dat is zondag voorbij. Hoe blijft een golfer gelukkig in de winter als het 's avonds donker is en de dagen kort zijn?

Op 26 maart van dit jaar ging de zomertijd in en werd de klok een uur vooruit gezet. Dat is fijn voor golfers die tussen 9 en 18 uur werken, want dan kun je na werk nog even een ronde spelen. In de zomer kun je zelfs tot 22 uur de baan in.

Maar aanstaande zondag houdt het feest weer op, de klok wordt dan weer teruggezet naar de 'echte tijd'. (In de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober wordt de klok om 3 uur teruggezet naar 2 uur.) Nu is het om ongeveer 18.30 uur donker maar aanstaande zondagavond kun je tot 17.30 uur spelen, daarna zie je weinig meer.

Voor vroege vogels onder golfers betekent de wintertijd wel dat je aanstaande zondag eerder de baan in kan dan op zaterdag. Aanstaande zaterdag wordt het om 8.29 uur licht, aanstaande zondag om 7.31 uur.

Na zondag worden de dagen steeds korter met het jaarlijks dieptepunt altijd rond 21 december. In 2017 is 22 december de kortste dag ('midwinter'). Je kunt dan de baan in om 8.49 uur en om 16.29 uur is het donker. Maar het is wel net genoeg voor twee 18-holes ronden - als je vrij bent.

Het goede nieuws: na de kortste dag op 22 december neemt de daglengte heel snel toe ... en op 25 maart 2018 begint de zomertijd. 

Hoe blijft een golfer gelukkig in de winter?

In de wintertijd komen de meeste golfers alleen nog maar in het weekend aan golf toe. Wat kun je doordeweeks doen als je alleen in de avonden vrij hebt?

Spelen op een verlichte baan
Als je in de winter heel veel wil blijven spelen, dan moet je naar een baan die 's avonds verlicht is. De 9-holes par-3 baan van Amstelborgh-Borchland heeft lampen waardoor je er ook in de avond kunt spelen.

Oefenen op verlichte oefenfaciliteiten
Op een meerderheid van de banen zijn de oefengreens en drivingrange 's avonds verlicht. Oefenen in de winter kan dus prima want het kan ook in de avonden. Op sommige ranges, bijvoorbeeld die van Seve in Rotterdam, kun je zelfs met het swinganalysesysteem TrackMan aan de slag. De winter is ook de ideale tijd om lessen te nemen en aan een nieuwe swing te werken, in het voorjaar ben je klaar voor een nieuw seizoen.

Spelen op een golfsimulator
Een ronde op een golfsimulator spelen lijkt nog het meest op een ronde in de baan. Je kunt terecht bij een simulator in de buurt of je kunt er eentje kopen voor thuis. Lees hier meer over een golfsimulator voor huizen en wat er voor nodig is.

Bezoek een indoor golfcentrum
Er zijn in Nederland heel wat indoor golfcentra waar bijna ook altijd een simulator staat (zie boven). Je kunt er bovendien in een aangenaam warme omgeving chips en putts oefenen. Veel centra hebben een slagkooi waar je volle swings kunt maken.

Thuis putten
Het is niet echt een vervanging voor golf maar je kunt in de winter wel aan je putt-techniek werken - thuis en met de kachel aan. Alles wat je nodig hebt is een redelijk vlakke vloer en een mat of tapijt met de snelheid van een puttinggreen. 

Lees ook over de 'winterregels' in golf.