Een spectaculaire albatross voor Joost Luiten tijdens het Andalucia Valderrama Masters.
Beeld: Getty Images

Luiten met albatross aan kop op Valderrama

20 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Dankzij een spectaculaire albatross gaat Joost Luiten na dag 2 van het Andalucia Valderrama Masters alleen aan de leiding.

Luiten begon de dag nog in een gedeelde koppostie, maar gaat halverwege het met 2 miljoen gedoteerde toernooi alleen aan de leiding met een score van -6. Het absolute hoogtepunt van de ronde van de Nederlander was een ongekende albatros op de par-5 11de van Valderrama. Luiten gebruikte een ijzer-4 van 208 meter en zag zijn tweede slag op de 509 meter lange par-5 in de hole verdwijnen. 

De albatross van Joost Luiten:

Loading the player...

Na 10 holes stond Luiten nog op +1 (twee bogeys, een birdie) voor de dag. Allesbehalve slecht gezien de moeilijke omstandigheden in Sotogrande. Na de tweede albatross uit zijn carrière (de eerste sloeg hij op 10 januari 2014 tijdens de Volvo Golf Champions, klik hier voor video) zag het er direct heel anders uit voor de nummer 102 van de wereldranglijst. De albatross werd namelijk direct opgevolgd met een birdie op de par-3 12de waardoor Luiten drie slagen 'los' was van de concurrentie. Door bogeys op de par-3 15de en de par-5 17de - door een plugged ligging in de bunker na zijn drive - moest de Rotterdammer genoegen nemen met 'slechts' een 70 (-1). Het leverde hem uiteindelijk een voorsprong op van een slag op gastheer Sergio Garcia, Robert Rock en Scott Jamieson. 

Luiten miste slechts vier keer de cut dit seizoen, maar is ook pas een keer in de top-10 geëindigd. Vorig jaar werd Luiten tweede in het Spaans Open - dat ook werd gespeeld op Valderrama. 

Er staan slechts 15 spelers onder par na 36 holes op de baan in Sotogrande. De cut ligt op +4. John Rahm, de nummer 5 op de wereldranglijst, kwam met een totaal van +7 niet in de buurt van het weekend.

Reactie Joost Luiten via EuropeanTour.com:

"I'm happy with the way I played. I finished second, I like this place. Hopefully we can have a good weekend and we can win here but there's a lot of golf to be played and we just need to focus on tomorrow and have another good round. I think it will play a bit shorter off the tee, it will be a bit harder maybe to hit the fairways if they're going to run off but it's still fairly soft, you can still be aggressive into the pins but you've got to hit the fairways and that's the game-plan for the weekend. I think ten under will be a good number."

Joost Luiten start zaterdag in de laatste group om 14:10 en speelt samen met Robert Rock. 

Leaderboard.

'The Joost is loose!':

Ongelofelijk: Luiten sloeg na zijn albatross bijna een hole-in-one (klik hier voor de video van de Golf Channel):

Challenge Tour - Daan Huizing & Reinier Saxton

Daan Huizing en Reinier Saxton spelen deze week in China het Foshan Open. Huizing staat na 36 holes gedeeld 3de. Saxton haalde ruimschoots de cut, maar heeft een flinke achterstand op de leider (-12) en staat gedeeld 38ste.

Leaderboard.

LPGA Qualifying School Stage II - Anne van Dam

Anne van Dam speelt deze week op de Plantation Golf and Country Club in Florida Stage II van de LPGA Qualifying School. Na dag 1 staat de Arnhemse dankzij vijf birdies en twee bogey op een keurige gedeelde 4de plaats.

De top-80 na 72 holes gaat door naar de Finale (Stage III), eind november ook in Florida. De beste 40 in de Final Stage krijgen een kaart voor de LPGA. De speelsters die in de Final Stage (30 november - 3 december) in de top-20 eindigen krijgen een betere kaart.

Leaderboard.

Alps Tour Grand Final - Van Meijel, Albertus & Caron

Lars van Meijel, Max Albertus en Rowin Caron spelen deze week de Grand Final van de Alps Tour. Met een vierde plaats op de Order of Merit staat Lars van Meijel in een goede positie om een kaart voor de Challenge Tour te bemachtigen. 

Leaderboard.

De positie van de Nederlanders in het klassement na dag 2: