Strandhole 11 op Guadelmina.
Beeld: Tristan Jones
De bijna iconische hole 8 van de Emirates Golf Club.
Beeld: Tristan Jones
Golfen tussen de Zuid-Afrikaanse flora en fauna.
Beeld: Getty Images
Op Dar Es Salam voelt het al bijna zomers aan in februari.
Beeld: Tristan Jones
Lentegolf onder een strakblauwe lucht op Dom Pedro Victoria.

Traveltip: Tourbanen onder de zon

20 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Het hele jaar door vergapen we ons aan de mooie golfbanen waar de Tourprofessionals hun kunsten mogen vertonen. Ze zijn niet allemaal even makkelijk toegankelijk, maar op het overgrote deel van de courses die we op de buis zien, kun je gewoon een greenfeetje kopen.

Met de donkere maanden voor de deur en de aanhoudende drang om lekker te blijven golfen, kan een tripje naar een van deze bestemmingen een welkome afwisseling zijn voor de golfer die de wekelijkse gang naar de drivingrange maakt en wegzakt op natte fairways. Als het beeld nog niet stimulerend genoeg is, dan toch zeker wel de ervaringen en tips van Nederlands beste golfster Anne van Dam. Overigens zijn een aantal van deze banen en ander verleidelijk aanbod natuurlijk ook heel goed te boeken bij een van de golfreisbureaus. Maar weet je zelf goed de weg op internet, dan is het samenstellen van zo’n reis met vrienden ook nog eens een leuk tijdverdrijf als het buiten echt bar en boos is.

November: Spanje

Real Club de Golf Guadelmina

Vliegduur Amsterdam – Malaga: 2 uur en 34 minuten
Afstand vliegveld – Guadelmina: 66 km
Temperatuur: gemiddeld 17°
Zonuren per dag: 6,6
Greenfee: vanaf € 94

In september werd hier het Andalucia Costa del Sol Open de Espana gespeeld, gewonnen door de Spaanse Azahara Muñoz. Toegegeven: in september is het nog écht zomer in Zuid-Spanje maar neem van ons aan dat november ook behoorlijk wat mooie, zonnige dagen telt. Guadelmina heeft twee keer achttien holes, Sur en Northe. Onze ervaring is dat de greenfeeprijs voor een ronde best onderhandelbaar is, zeker als je beide banen wil spelen. Je kunt ook azen op een leuke aanbieding van een golfreisbureau met alles erop en eraan. De regio telt veel golfbanen, dus wie van afwisseling houdt, kan zijn hart ophalen.

Anne van Dam over Guadelmina

“Guadelmina Sur is een tricky baantje. Van tee tot green niet heel erg lastig, wel wat out of bounds links en rechts op sommige holes. Maar het wordt vooral lastig op de greens, zeker als ze snel zijn. Neem je tijd op de signature holes 10 en 11 aan het strand!”

December: Verenigde Arabische Emiraten

Emirates Golf Club

Vliegduur Amsterdam – Dubai: 6 uur
Afstand vliegveld – Emirates Golf Club: 30 km
Temperatuur: gemiddeld 25°
Zonuren per dag: 8
Greenfee: vanaf € 127

Dubai, daar moet je van houden. Het mist de gezelligheid van bijvoorbeeld Malaga maar als je zeker wilt zijn van zon, is dit in december een veilige bestemming. Voor en na het golfen kun je shoppen of een rondje schaatsen (ja, schaatsen) in de immense shopping mall en er is nog meer waarover je je bij een eerste keer zult verbazen. Grote kans dat je in Dubai ook de grootste kunstkerstboom van de wereld tegenkomt want de Arabische sjeiks houden van grote projecten. De Emirates Golf Club is een baan waar zowel de Ladies European Tour als de European Tour graag te gast is. Joost Luiten en zijn kompanen maken in januari/februari een tour door de regio (Abu Dhabi/Dubai/Doha) en voor de Ladies Tour is de Omega Dubai Ladies Classic in december een van de slottoernooien. Dubai heeft nog meer mooie golfbanen, dus een weekje hoeft niet te vervelen. De jetset komt ook nog altijd graag in deze regio wat de greenfeeprijzen wellicht kan verklaren. Maar ook hier geldt: er zijn genoeg wegen die je een besparing kunnen opleveren.

Anne van Dam over Emirates Golf Club

“Dit is mijn favoriete baan op de Tour. De kwaliteit is enorm goed en de views met alle hoge gebouwen zijn spectaculair. Het helpt hier als je wat langer bent van de tee. Fijn is het zand naast de fairways waardoor je niet direct te maken hebt met een lost ball. Het maakt de fairways ook wat breder. Mijn favoriete holes zijn de signature hole 8 (waar je over de palmen en woestijn slaat en iedereen altijd een foto maakt) en natuurlijk de 18de, zeker als de tribunes van het toernooi er nog staan. Daar heb je de keuze om met twee slagen over het water naar de green te gaan of met een wedge over het water. Dat maakt de hole spannend. Ik vind dit een topbaan.”

Januari: Zuid-Afrika

Royal Johannesburg & Royal Kensington

Vliegduur Amsterdam – Johannesburg: 11 uur
Afstand vliegveld – Royal Johannesburg & Royal Kensington: 15 km
Temperatuur: gemiddeld 27°
Zonuren per dag: 8
Greenfee: vanaf € 50

Waarom niet het nieuwe jaar meteen goed beginnen met een leuke golftrip naar Zuid-Afrika? Het voordeel: je hebt geen last van een jetlag na elf uur vliegen en onze winter is hartje zomer daar. Daardoor kan de temperatuur soms iets te ver oplopen op een zomerse dag, maar begin dan lekker vroeg  in de ochtend met het rondje op Royal Johannesburg & Royal Kensington, de baan waar de European Tour in februari neerstrijkt. Wijn, braai, safari, golf, we nemen aan dat de interesse nu wel is gewekt. Overigens nemen we het niemand kwalijk als de keuze op de regio Kaapstad valt in plaats van Johannesburg, waar op vijf uur  rijden nog een Tourbaan ligt: Leopard Creek. Hier maakte Luiten in 2007 zijn eerste hole-in-one op de European Tour.

Februari: Marokko

Dar es Salam Golf

Vliegduur Amsterdam – Casablanca: 3,5 uur
Afstand vliegveld – Dar es Salam Golf: 119 km
Temperatuur: gemiddeld 18°
Zonuren per dag: 6
Greenfee: vanaf € 54

Dat Rabat mikt op golftoerisme is wel duidelijk. De mooie golfbaan Dar Es Salam is eveneens een halte op zowel de Ladies European Tour (Lalla Meryem Cup) als de European Tour (Trophee Hassan II). Dit jaar werden beide toernooien tegelijk gehouden op het complex dat 54 holes telt. Rabat ligt op anderhalf uur rijden van Casablanca en die stad verkoopt zich – net als Marrakesh  – vanzelf. Luxe accommodaties genoeg en in februari voelt het op de meeste dagen al bijna zomers aan. Rabat heeft ook een eigen vliegveld maar rechtstreeks vliegen vanuit Nederland naar de kustplaats net boven Casablanca kan niet.

Anne van Dam over Dar es Salam

“Dar es Salam heeft twee banen: de Red en Blue Course. De Red Course is een echte championshipbaan, lange en smalle holes en ook wat waterpartijen die je uitdagen en met kleine greens zeker niet makkelijk! Ik speelde tijdens het toernooi de Blue Course. Deze baan is iets korter, minder smal maar wel met veel doglegs (met bomen). Dit jaar zijn er 25 nieuwe fairwaybunkers aangelegd, wat de teeschoten lastig kan maken. Dus probeer uit de bunkers te blijven. De greens zijn best klein, daarom is het belangrijk dat je ze vanaf de fairway kunt aanspelen. Bovendien zijn de greens snel van achter naar voren, dus onder de pin is altijd goed.”

Maart: Portugal

Dom Pedro Victoria Golf Course

Vliegduur Amsterdam – Faro: 2,5 uur
Afstand vliegveld – Vilamoura: 30 km
Temperatuur: gemiddeld 18°
Zonuren per dag: 6
Greenfee: € 166

De Algarve is natuurlijk een walhalla voor golfers. Bijna het hele jaar door kun je er spelen, maar wij tippen toch de maand maart. Het voorjaar. Het kriebelen is al begonnen maar de lente in eigen land laat nog even op zich wachten. Dan is Portugal een mooie plek om je in te slaan voor het seizoen. Grote kans dat je wat competitieteams tegenkomt maar er is plek genoeg in Vilamoura dus kleine kans dat je elkaar in de weg loopt. De Dom Pedro Victoria Golf Course was dit jaar (september) het toneel voor de Portugal Masters, gewonnen door de Deen Lucas Bjerregaard. Joost Luiten werd verdienstelijk twaalfde. De greenfees zijn in Portugal best prijzig, maar wij hebben van horen zeggen dat de soep niet zo heet gegeten wordt. Meerdere dagen golfen is per saldo voordeliger, door de telefoon roepen dat je een vriend van Ronaldo bent, helpt misschien ook en alles-in-één boeken levert zeker schaalvoordeel op. Vamos lá!

Lees meer over

Reizen