Joost Luiten werd vorig jaar alleen tweede op Valderrama.
Beeld: Getty Images

Sterke opening Luiten op Valderrama

19 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is het Andalucia Valderrama Masters hosted by the Sergio Garcia Foundation op Real Club Valderrama sterk begonnen. Met een ronde 66 (-5) staat de Nederlander na dag 1 met gastheer Sergio Garcia op de gedeeld eerste plaats.

Maar liefst zes birdie stonden er op de kaart na de eerste 18 holes op de zeer lastige baan in San Roque. Luiten begon zijn ronde op 10 en kwam met een birdie op 12 door in 35 slagen. 

Op de tweede negen ging de voet van Luiten op het gaspedaal en noteerde hij na een bogey op de par-4 2de vijf birdies op de laatste zeven holes. 

Met een uitstekende 66 (-5) stond de Rotterdammer na de ochtendsessie gedeeld eerste naast gastheer Sergio Garcia, die met -5 ook een zeer sterke openingsronde speelde op zijn favoriete baan. Aan het eind van de dag was dat niet anders, want van de middaggroep - die met wat meer wind te maken had - kwam alleen Pablo Larrazabal (samen met Robert Roch op -4 gedeeld 3de) in de buurt.

Samenvatting ronde 1 Joost Luiten:

Loading the player...

De andere grote Spaanse publiekstrekker - Jon Rahm - kwam niet verder dan een 74 (+3). De nummer 5 van de wereld staat op de gedeeld 70ste plek. 

Luiten: 'Geduldig gebleven'

'Ik speelde goed vandaag en ben bijna niet in de problemen gekomen', zei Luiten donderdagmiddag. 'Op het eind begonnen mijn ijzers te lopen en sla ik vier ballen binnen een meter van de vlag voor birdie.'

Valderrama liet in de ochtend nog niet zijn tanden zien, en daar maakte Luiten goed gebruik van. 'Vergeleken met vorig jaar staat er iets minder wind en zijn de greens door de regen van gister en vannacht wat zachter. De baan speelt misschien ook wat langer, maar tegelijkertijd spelen de fairways ook wat breder omdat ze zachter zijn en de ballen niet alle kanten op rollen. De sleutel tot succes is hier de fairways raken. Ga je hier fairways missen, dan ben je de pineut met alle bomen en andere hindernissen die dan in het spel komen.' 

'Ik ben vandaag geduldig gebleven en dat betaalde zich uit met een paar hele goede ijzers in het laatste deel van mijn ronde, zei Luiten over zijn zeer scherpe ijzerspel op de tweede negen. 'Het doel is om de komende dagen net zo geduldig te blijven', aldus de nummer 102 van de wereld, die vorig jaar alleen tweede met een score van +2. Dat was echter het Spaans Open dat al in april werd gespeeld. Dit jaar bedraagt het prijzengeld in de Andalucia Valderrama Masters 2 miljoen euro.

Luiten slaat vrijdag om 13:25 af en speelt dan weer samen met Danny Willett (-1) en Soren Kjeldsen (+1).

Leaderboard.

Challenge Tour - Daan Huizing & Reinier Saxton

Daan Huizing en Reinier Saxton spelen deze week in China het Foshan Open. Huizing speelde een goede eerste ronde. De speler uit Soest staat gedeelde dankzij een ronde 66 (-6). Saxton begon ook niet slecht met een ronde 7- (-2) en staat gedeeld 23ste.

Leaderboard.

LPGA Qualifying School Stage II - Anne van Dam

Anne van Dam speelt deze week op de Plantation Golf and Country Club in Florida Stage II van de LPGA Qualifying School. Na dag 1 staat de Arnhemse dankzij vijf birdies en twee bogey op een keurige gedeelde 4de plaats.

De top-80 na 72 holes gaat door naar de Finale (Stage III), eind november ook in Florida. De beste 40 in de Final Stage krijgen een kaart voor de LPGA. De speelsters die in de Final Stage (30 november - 3 december) in de top-20 eindigen krijgen een betere kaart.

Leaderboard.

Alps Tour Grand Final - Van Meijel, Albertus & Caron

Lars van Meijel, Max Albertus en Rowin Caron spelen deze week de Grand Final van de Alps Tour. Met een vierde plaats op de Order of Merit staat Lars van Meijel in een goede positie om een kaart voor de Challenge Tour te bemachtigen. 

Leaderboard.

De positie van de Nederlanders in het klassement na dag 1: