Joost Luiten
Joost Luiten in het Alfred Dunhill Links
Beeld: Golfsupport.nl

Luiten eindigt in middenmoot in Schotland

8 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Met een slotronde in 69 slagen in het Alfred Dunhill Links Championship is Joost Luiten gedeeld 36ste geworden.

Joost Luiten begon het toernooi goed (70 op Carnoustie en 69 op Kingsbarns) en was na 36 holes gedeeld 18de. Maar hij wist in het weekend op de Old Course van St Andrews niet meer te klimmen in het klassement. 

Luiten startte zondag op hole 10 van de Old Course en noteerde twaalf keer par voordat op hole 4 een eerste birdie viel. Op zeven maakte hij een tweede birdie en op negen een derde. Het resultaat: 69 slagen en een totaal van negen onder par. Zijn totaal na 72 holes was goed voor een gedeeld 36ste plaats in het eindklassement.

'Ik raak vandaag alle 18 greens en ben met mijn approaches nauwelijks buiten vijf meter van de vlag geweest. Toch maak ik slechts drie birdies. In deze omstandigheden is de Old Course een van de makkelijkste banen die je kunt spelen, en dan is dat gewoon heel slecht', zei een duidelijk gefrustreerde Luiten op zondagmiddag.

'De putter deed het niet, en vandaag was het met deze omstandigheden een puttcompetitie. Zelfs een paar putts van anderhalve meter voor birdie gingen er niet in. De langere birdieputts vielen ook niet, dus ik was flink geïrriteerd in de ronde. Op dit moment gooi ik de putter het liefst in de prullenbak en probeer ik iets nieuws.'

De Nederlander blijft echter positief, met name over zijn ballstriking. 'Voor mij was het goed dat ik deze week hier de cut haal, want dat heb ik vaak niet gedaan in dit toernooi. Mijn goede ballstriking neem ik mee naar volgende week. Vorige week was het ook al goed en deze week ook, dus het is wachten tot de putter gaat werken. Volgende week is het Italiaans Open, een groot toernooi op een baan die mij ligt met veel prijzengeld, dus hopelijk vallen de birdies daar wel', aldus Luiten.

Hatton heer en meester op de links

Tyrrell Hatton was ook in 2017 onaantastbaar op St Andrews. De titelverdediger deed het een slag beter dan in 2016 en won met een totaal van -24 de hoofdprijs van bijna 700 duizend euro. De 25-jarige Engelsman kwam in de slotronde nooit  in de problemen en sloot in stijl af met een ronde 66. Op de eerste hole vond Hatton het water, maar met een chip-in (zie video onder) redde hij zijn par en liet hij in het restant verder geen slagen meer liggen.

Runner-up Ross Fisher speelde ook spectaculair en gaf zichzelf op 18 een kans op de eerste 59 in de geschiedenis van de European Tour. De eagle voor 59 viel helaas niet, de putt voor birdie voor een 60 ook niet, maar met een 61 (een nieuw baanrecord) eindigde Fisher met vier slagen voorsprong op Victor Dubuisson, die ook laag ging, alleen op de tweede plaats.

Leaderboard. Bekijk hieronder een samenvatting van Ziggo Golf.

Loading the player...

Ladies European Tour - Anne van Dam

Anne van Dam is gedeeld vierde geworden in het Open de France; lees hier meer.

Lees meer over

Joost Luiten European Tour