Bron: GOLF.NL

Lagere drempels bij spelen voor handicap

4 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
Om de golfsport toegankelijker te maken én de registratie van een handicap die past bij je reële speelsterkte te bevorderen, veranderen er vanaf 1 januari 2018 enkele regels. Zo wordt de gele sticker ‘vervangen’ door een afspraak die je maakt op de tee.

Op het Nationaal Handicap Symposium in Utrecht afgelopen weekend zijn vertegenwoordigers van de golfclubs in Nederland niet alleen op de hoogte gebracht van de op handen zijnde wijzigingen, maar hebben ze ook handvatten gekregen om op die veranderingen in te spelen.

Tenslotte hebben de NGF en de clubs en banen een gemeenschappelijk doel: het bevorderen van meer en beter golf.

Nu maken nog heel veel golfers gebruik van een zuil/computer op de club om hun scorekaarten in te voeren. Bovendien moest die kaart vooraf geregistreerd zijn (en voorzien van de bekende gele sticker) en achteraf op de eigen club worden ingeleverd. Die drempels zijn weggenomen, zodat het spelen van qualifying kaarten simpeler wordt. 

‘Om het handicapsysteem toegankelijker te maken gaan we een aantal regels rondom het spelen van een qualifying scorekaart afschaffen en meer vertrouwen op de eerlijkheid van de golfer’, zegt NGF-directeur Jeroen Stevens daarover. Dat doet in zijn ogen de traditie van de sport geen geweld aan. ‘Als golfer ben je je eigen scheidsrechter en daarom zelf verantwoordelijk voor je handicap.' aldus Stevens.

Een aantal voorgestelde wijzigingen is al in werking getreden.  Zo maakt de app GOLF.NL het al enige tijd mogelijk om je scores digitaal tijdens of na de ronde digitaal in te voeren en het resultaat via diezelfde app door een geregistreerde marker te laten ‘ondertekenen’.  Het bewaren van de papieren scorekaart is daardoor niet meer nodig.

Inmiddels maken een jaar na de introductie al meer dan 50.000 golfers in Nederland gebruik van de app.

De NGF past de voorwaarden voor het vooraf registreren van een qualifying scorekaart aan. Vanaf 1 januari is het toegestaan om op de eerste tee ook met je marker de afspraak te maken om een qualifying ronde te spelen, welke baan, hoeveel holes en vanaf welke teekleur. Na de ronde kun je op het terras of 's avonds op de bank de kaart invoeren en ’m laten ondertekenen door de marker met wie je hebt gespeeld (en traceerbaar/geregistreerd moet zijn). Hierdoor blijft de kwaliteit van het handicapsysteem gewaarborgd en zo kunnen eventuele opvallende handicapmutaties worden gecontroleerd.

De wijzigingen dragen in het algemeen bij aan het stimuleren van golfers om aan zijn of haar handicap te werken, die meer aansluit de reële speelsterkte. Het inleveren van een fysieke scorekaart blijft overigens ook mogelijk.

Lees hier meer over het handicapsysteem in golf.

De resultaten van een eerdere mini-enqûete op @golfnl: