Referee Andy McFee: 'regels zijn regels.'
Beeld: Getty Images

'Belachelijke regel' nekt Spieth

1 oktober 2017 Redactie GOLF.NL
De golfregels blijven voor opwinding zorgen. Nu was het Jordan Spieth die tijdens de Presidents Cup tot zijn stomme verbazing de dupe werd van ‘een belachelijke regel.’

Let op: dit artikel behandelt de oude regels. Ga voor de nieuwe golfregels naar golf.nl/regels2019.


De Presidents Cup op Liberty National is een heel eentonige en daardoor wat saaie vertoning. De oppermachtige Amerikanen leiden na drie dagen met 14,5 – 3,5 en hebben zondagavond nog maar één punt nodig in de twaalf afsluitende singles om de Cup weer te winnen. 

‘Gelukkig’ zijn er dan altijd de golfregels die voor opwinding zorgen. In de fourball Jordan Spieth/Patrick Reed tegen Louis Oosthuizen/Jason Day ging Spieth in de fout. Oosthuizen putte op hole 12 van grote afstand voor eagle. De bal miste de hole, rolde verder en een paar meter achter de hole stopte Spieth met zijn putter de bal die nog in beweging was. Niets aan de hand zou je denken, omdat Day voor de Internationals al een birdie had gemaakt en Oosthuizen dat hooguit kon evenaren, het deed er dus helemaal niet meer toe.

Onverbiddelijk

Tot zijn stomme verbazing kreeg Spieth van referee Andy McFee te horen dat hij regel 1-2 had overtreden, ‘invloed uitoefenen op de golfbal van je opponent’. En dat leidde tot verlies van de hole. 

Consternatie alom. Tiger Woods, vice-captain bij de Amerikanen, ging zich er mee bemoeien, en de caddies en de andere spelers. Een belachelijke regel, daar waren de betrokkenen het hartgrondig over eens. Spieth verklaarde dat hij de bal ‘alleen maar had gestopt omdat de toeschouwers schreeuwden dat de bal verder van de hole moest rollen’. McFee was onverbiddelijk, regels zijn regels, hole 12 ging naar de Internationals die 1 up gingen. Oosthuizen en Day voelden zich daar niet goed bij en boden aan hole 13 aan de Amerikanen te geven om zo de stand weer gelijk te trekken. Spieth sloeg dat sportieve aanbod vriendelijk af en nadat de gemoederen bedaard waren werd er gewoon verder gespeeld. 

Nick Price, de captain van de Internationals, zei wat iedereen dacht: ‘It's a sh---y rule, it really is. A shame.’ Uiteindelijk wonnen de Amerikanen de partij toch met 2&1.

Uitslagen.

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Een samenvatting van dag drie:

en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.

Vorig weekend was er ook al een opvallend regelincident, toen werd Matthew Southgate het slachtoffer van een opwaaiend blaadje

}