Anne van Dam
Anne van Dam
Beeld: LET

Anne van Dam in finale LPGA Q School

28 november 2017 Redactie GOLF.NL
Voor Anne van Dam is de belangrijkste week van het jaar aangebroken. Ze begint woensdag aan de Qualifying School van de LPGA Tour waarin ze hoopt een kaart voor de Amerikaanse Tour te veroveren.

Anne van Dam heeft een prima seizoen op de Ladies European Tour achter de rug; ze is nummer negen op de jaarranglijst. Maar ze wil zo snel mogelijk op de Amerikaanse LPGA Tour spelen want de Ladies European Tour kwakkelt met een gebrek aan sponsors en dus toernooien en in Amerika spelen alle toppers en zijn de prijzengelden veel hoger dan in Europa. 

De finale (Stage III) van het Qualifying Tournament begint op woensdag en duurt vijf dagen. Er wordt gespeeld op twee banen van LPGA International in Daytona Beach (Florida): de Hills en Jones Courses. Na vier van de vijf ronden is er een cut: de beste 70 speelsters plus ties gaan door.

Er doen 166 speelsters mee aan de finale, onder wie Van Dams maatje Justine Dreher uit Frankrijk. Hoe hoog moet Van Dam eindigen om goede speelrechten in Amerika te veroveren?

De beste 20 speelsters zullen een volledige kaart voor de LPGA Tour veroveren. Nummer 21 tot en met 45 (plus gedeeld 45ste) zullen gedeeltelijke speelrechten op de LPGA Tour veroveren. Als speelsters gedeeld 20ste worden, dan wordt de 20ste plaats beslist in een play-off over drie holes.

Van Dam verovert met haar deelname aan de Q School-finale sowieso speelrechten voor de Symetra Tour, de eerste divisie in Amerika. Hoe hoger ze eindigt, hoe beter haar Symetra-kaart.

Dewi-Claire Schreefel heeft in 2009 ook op de Symetra Tour gespeeld - een een toernooi gewonnen. Eind 2010 veroverde ze via de Q School een kaart voor de LPGA Tour. In 2012 bereikte Christel Boeljon de LPGA Tour. Maar Schreefel en Boeljon zijn gestopt met golf en Anne van Dam is de enige Nederlandse die op hoog niveau speelt. 

De 166 speelsters die woensdag beginnen komen uit 31 verschillende landen. Acht van de 166 zijn amateur. De Tour School van de LPGA is in het verleden gewonnen door onder anderen Stacy Lewis, Paula Creamer en Cristie Kerr.

Video: bekijk hier een interview dat GOLF.NL eind oktober met Anne van Dam maakte.


Lees meer over

Anne van Dam