Joost Luiten in actie op Jumeirah Golf Estates.
Beeld: Getty Images

Luiten 47ste, Rose rukt op

18 november 2017 Redactie GOLF.NL
Het belooft een mooie laatste ronde van het seizoen te worden. Justin Rose gaat met -15 aan de leiding in het DP World Tour Championship. Grote concurrent Tommy Fleetwood volgt met -13 op korte afstand in het slottoernooi van de Race to Dubai. Joost Luiten speelt met een totaal van -2 na drie dagen een bijrol en staat gedeeld 47ste.

Het was zaterdag goed scoren op Jumeirah Golf Estates. Veel spelers gingen laag in Dubai, onder wie Justin Rose met een 65 (-7) waarmee de Engelsman de nieuwe leider is in het klassement.

Rose, die zaterdag zeven birdies en geen enkele bogey noteerde, won al in Shanghai en Turkije en staat er nu ook goed voor in Dubai. Mocht dit zondag de eindstand zijn, dan wint Rose dankzij zijn magistrale eindsprint de Race to Dubai.

Dylan Frittelli en Jon Rahm staan met -14 op de tweede plaats. Naast Fleetwood op de vierde plaats staan Kiradech Aphibarnrat en Dean Burmeister, die ook op -13 staan.

De foutloze ronde 65 (-7) van Justin Rose in beeld:


Luiten 47ste

Joost Luiten speelt met een totaal van -2 na drie dagen voorlopig een bijrol. Hij staat op de gedeeld 47ste plaats en de professional heeft een goede slotronde nodig om het seizoen in de top 30 van de Race to Dubai te eindigen. Op dag drie kon de Nederlander met een ronde 71 (-1) geen grote sprong voorwaarts maken. Vijf birdies en vier bogeys stonden er op de kaart van de nummer 33 van de Europese Order of Merit.

'Als je vier bogeys maakt is het lastig om een goede lage ronde neer te zetten' zei Luiten. 'Ik mis vijf greens en maak vier bogeys. Op hole drie sla ik op nog geen halve meter van de green een double touch (een slag waarbij de bal in een beweging twee keer wordt geraakt). Dat was zonde. Op hole 4 mis ik aan de verkeerde kant de green en mis ik een putt van drie meter. De andere bogeys waren eigenlijk niet nodig. Ik was gewoon net niet scherp genoeg rond de greens vandaag.'

'Verder speelde ik bij vlagen heel goed, want in principe is vijf birdies prima', zegt Luiten. 'Ik heb ook een paar putts geholed, en dat is echt belangrijk hier. Het toernooi komt neer op een puttcompetitie, want van de tee kan je je best veel veroorloven. Op de tweede negen creëer ik op 14, 16 en 17 nog goede kansen op birdie, maar die vallen helaas niet. Morgen nog een dag alles eruit persen. Ik merk wel dat ik op ben en kijk uit naar een winterperiode om goed op te laden voor het volgende seizoen.'

Luiten is nu 35ste in de Projected Standings van de Race to Dubai. Als hij na Dubai in de top 30 staat, is hij verzekerd van deelname aan het Brits Open 2018.

Leaderboard. Televisie Ziggo Sport Golf: zo 08:00 – 13:30.  Beelden van dag drie van Ziggo:

Loading the player...

Wat zijn de scenario's voor de zege in de Race to Dubai?

Er zijn nog drie spelers in de race voor de winst van de Race to Dubai 2017: Tommy Fleetwood, Justin Rose en Sergio Garcia. 

Fleetwood: wint sowieso als Rose niet in de top-5 eindigt en Garcia niet wint. Als Garcia niet wint is Fleetwood natuurlijk ook zeker van de winst als hij niet achter Rose eindigt.

Rose: moet minimaal in de top-5 eindigen om de achterstand van 256.737 euro goed te maken. Als Fleetwood niet wint is een tweede plaats voor Rose hoe dan ook voldoende voor de winst.

Garcia: de opdracht voor Garcia is simpel: het toernooi winnen, alleen dan heeft hij een kans. Al is kansje - zeker gezien de stand na 54 holes - eigenlijk beter. Want Garcia moet niet alleen winnen, Fleetwood mag niet in de top-20 eindigen en Rose moet slechter eindigen dan alleen vierde, alleen dan mag de Spanjaard zich tot de beste van de European Tour kronen.

Sanya Ladies Open, Ladies European Tour

Anne van Dam staat na 36 holes gedeeld 58ste in het Sanya Ladies Open. Op vrijdag noteerde de Arnhemse een 73 (+1), op zaterdag een 74 (+2). Celine Boutier staat op -8 alleen bovenaan.

Leaderboard.

Lees meer over

European Tour Joost Luiten