Jurrian van der Vaart
Beeld: Golfsupport.nl

Krijgt Luiten eindelijk gezelschap?

10 november 2017 Redactie GOLF.NL
Zaterdag begint op Lumine Golf & Beach Club in Spanje de finale van de Qualifying School. Maarten Lafeber, Jurrian van der Vaart en Daan Huizing hopen een kaart te veroveren voor de European Tour.

Gaat Joost Luiten eindelijk weer gezelschap krijgen van een landgenoot op de European Tour? Aanstaande donderdag weten we het. Dan zitten de 108 fysiek en mentaal slopende holes van de finale van de Qualifying School er op en pakt de top-25 (plus ties) een felbegeerde kaart voor de European Tour. 

Zaterdagochtend vanaf 09:00 beginnen 156 spelers hoopvol aan de zesdaagse marathon. De eerste vier ronden speelt iedereen twee keer op de Lakes Course en twee keer op de Hills Course van de Lumine Golf & Beach Club bij Tarragona. Na die vier ronden gaat de top-70 plus ties door naar de twee slotronden die op de Lakes Course worden gespeeld. Iedereen die de cut overleeft heeft sowieso een goede kaart voor de Challenge Tour in 2018. 

Vorig jaar wisten vijf Nederlanders de finale te halen, van dat vijftal overleefden Maarten Lafeber en Darius van Driel de cut maar een Tourkaart veroveren zat er niet in. Dit jaar zijn er drie landgenoten in de finale, Lafeber, Daan Huizing en Jurrian van der Vaart (Johannes Veerman, die een Nederlandse vader heeft zich ook gekwalificeerd maar speelt onder de Amerikaanse vlag).

Voor Van der Vaart wordt het na 2016 (cut gemist) de tweede keer dat hij de finale speelt. ‘Ik ben honderd procent voorbereid’, zegt Van der Vaart vrijdagmiddag vanuit Tarragona. ‘Mijn swing klikt, de putts vallen in de oefenronden en fysiek voel ik me ook heel goed.’ Van der Vaart is onder de indruk van de Hills Course van Lumine. ‘Dat is echt een heel goede baan, een stuk beter en moeilijker dan de Lakes wat meer een resort course is. Het zal wel met logistieke redenen te maken hebben dat we de laatste twee ronden op de Lakes spelen. Maar het zou me niet verbazen als dat volgend jaar wordt omgedraaid.’

Genieten

Het veld in de finale is dit jaar waarschijnlijk sterker dan ooit met voormalige Ryder Cup-spelers en heel wat mannen die meerdere toernooien op de European Tour wisten te winnen. Zo is Simon Dyson, drie keer winnaar van het KLM Open, van de partij en ook Gonzalo Fernandez-Castaño, de Spanjaard die zeven keer won op de European Tour, staat op de startlijst. Als caddie heeft hij vriend en collega Alvaro Quiros (ook zeven toernooioverwinningen) aan de tas. 

Lafeber, Huizing en Van der Vaart kunnen hun borst dus nat maken. ‘Het wordt een lange en zware week, dat is duidelijk’, aldus Van der Vaart. ‘Maar de spanning van de finale van de Qualifying School is ook iets heel moois, ik ga er zeker ook van proberen te genieten.’

De kansen van de Nederlanders

Uiteraard doet GOLF.NL op deze site iedere dag verslag van de finale. Vanzelfsprekend  hopen we heel erg dat alle drie de Nederlanders een Tourkaart veroveren. De kans op zo’n honderd procent score is natuurlijk erg klein want de concurrentie is moordend. Hoe schatten we de kansen voor Huizing, Lafeber en Van der Vaart dan wel in?

Daan Huizing

Finale Q School: 2012, 2014, 2015, 2016

Huizing speelt de laatste weken prima. In het slottoernooi in Oman werd hij keurig negende, op de jaarranglijst van de Challenge Tour 22ste. Huizing weet na vier eerdere optredens waarin hij geen Tourkaart wist te veroveren wat het spelen van de finale van de Qualifying School inhoudt. Vorig jaar wist hij de cut niet te overleven, dit jaar moet dat in ieder geval lukken. Huizing is inmiddels 27 jaar, heeft ervaring zat, is fysiek een stuk sterker geworden, kortom hij is echt toe aan de stap naar de European Tour.

Kans op veroveren Tourkaart: 35 %.

Maarten Lafeber

Finale Q School:  1997, 2011, 2013, 2015, 2016

Lafeber overleefde maandag met birdies op de laatste twee holes met de hakken over de sloot Second Stage. Het seizoen op de Challenge Tour ging met een 73ste plaats ook moeizaam. Maar Lafeber heeft natuurlijk volop ervaring als het gaat om de finale van de Q School. Twee keer, bij zijn debuut in 1997 en in 2011, pakte hij een Tourkaart. Vorig jaar had Lafeber een nog veel matiger seizoen op de Challenge Tour dan dit jaar, maar hij begon hij de slotronde op PGA Catalunya toch met een kans op een Tourkaart. In die laatste ronde zakte hij met een 80 door het ijs. Lafeber legt zichzelf altijd heel veel druk op, hopelijk werkt dat niet tegen hem.

Kans op veroveren Tourkaart: 25 %.

Jurrian Van der Vaart

Finale Q School: 2016

Vorig jaar op PGA Catalunya miste Van der Vaart in zijn eerste Q School finale de cut. Dit jaar neemt hij die ervaring mee. Feit is dat Van der Vaart dit seizoen als  87ste is geëindigd op de Challenge Tour met slechts één top-10 notering. Het zal dus een heel zware opgave worden om op Lumine in de top-25 te eindigen, maar als Van der Vaart inderdaad kan genieten van de zware en stressvolle marathon die de Q School toch vooral is, dan is er wellicht toch een hoop mogelijk.

Kans op veroveren Tourkaart: 20 %.

Starttijden Finale Qualifying School 2017.

Lees hier alles over de Qualifying School.

    

Lees meer over

European Tour