chinese schoolkinderen leren golf
Chinese schoolkinderen leren golf
Beeld: Getty Images

Met golf kinderen goed gedrag leren

5 november 2017 Redactie GOLF.NL
Golf is in de ogen van de Chinese overheid not done, maar de sport wordt nu op sommige Chinese scholen gebruikt om kinderen etiquette en goed gedrag te leren.

China heeft een ingewikkelde relatie met golf. De sport is populair onder de rijkere Chinezen en in de afgelopen decennia zijn honderden golfbanen gebouwd, ondanks een verbod op de bouw van nieuwe banen sinds 2004. Tot voor kort werden alle projecten gedoogd door de Chinese machtshebbers. 

Maar de huidige Chinese president Xi Jingping is geen fan van golf en voert geen gedoogbeleid. Hij heeft tientallen golfbanen laten sluiten en de bouw van veel nieuwe banen verboden. De redenen: waar golfbanen zijn kan ook landbouw bedreven worden en golfbanen hebben veel water nodig. Bovendien worden er volgens de president veel dubieuze zakendeals gesloten op golf courses. Xi Jingping heeft daarom in 2015 besloten dat dat de leden van de Communistische Partij - 85 miljoen mensen! - geen golf meer mogen spelen. 

Maar tegelijk is golf nu op sommige Chinese scholen verplicht, zo meldde de Britse krant The Telegraph in oktober.

Het begon vorig jaar met een verplicht golfprogramma op een staatsschool nabij Shanghai. Volgens het hoofd van de school leert golf de 7- en 8-jarige leerlingen 'belangrijke sociale vaardigheden als een stap naar een internationale maatschappij'. Want op de betere scholen in China worden de kinderen klaargestoomd voor een opleiding aan een buitenlandse universiteit.

Andere scholen in de buurt van rijke Chinese steden hebben het initiatief overgenomen. Bijvoorbeeld de basisschool Jingwulu in Jinan. 'Om de kinderen zelfdiscipline en manieren bij te brengen', zegt het hoofd van deze school in The Telegraph. 'Ik denk niet dat ik overdrijf als ik golf een gentleman's sport noem,' zegt het schoolhoofd, 'omdat er zo veel gedragsregels in golf zijn.'

Voor de kinderen op Jingwulu zijn slagkooien op het schoolterrein gebouwd. De golflessen worden gegeven door pro's van Shandong Gold Golf Club. Jingwulu heeft het plan om het golfprogramma ook op vier andere scholen in de provincie te introduceren.

'We willen de zelfdiscipline van kinderen trainen en gentleman en gentlewomen van ze maken', zegt de woordvoerder van Shandong Gold. 'We eisen dat ze zich op elk moment goed gedragen. Veel kinderen zijn gaan houden van deze sport die wel eens "groene opium" wordt genoemd.' Met 'groene opium' duiden de Chinezen aan dat golf een plezierig maar gevaarlijk buitenlands importproduct is.

Lees ook het artikel op de website telegraph.co.uk.

Lees meer over

Banen Clubs Beginners