Rory McIlroy
Rory McIlroy in 2015 op Augusta. Deze editie van de Masters zou zeer nat kunnen worden.
Beeld: Getty Images

Veel regen in de Masters-week, goed voor Rory?

30 maart 2017 Redactie GOLF.NL
De weersvoorspellingen voor de week van de Masters zijn niet goed, zeker in het begin van de week lijkt er veel regen te gaan vallen.

De weersverwachting voor Augusta in de staat Georgia:

  • maandag 3 april: onweersbuien
  • dinsdag 4 april: regenbuien/kans op onweer
  • woensdag 5 april: zonnig/bewolkt
  • donderdag 6 april: kans op onweersbuien
  • vrijdag 7 april: zon/bewolkt
  • zaterdag 8 april: zon
  • zondag 9 april: ochtendbuien

Slecht weer zou implicaties hebben voor het publiek. We associëren de Masters op Augusta National met de lente en zon. Regen is niet leuk voor toeschouwers. Een zonnig Augusta is leuker voor televisiekijkers.

Een natte week heeft ook gevolgen voor het spel. Als de baan van Augusta nat is, dan wordt het makkelijker om goed te scoren, zeker voor longhitters. 

De 7.435 yards (6.795 meter) lange baan speelt met regen weliswaar langer, maar op de fairways van Augusta is sowieso niet extreem veel rol omdat de greenkeepers bewust in de richting van de tee maaien om de balrol te minimaliseren.

Maar met nat weer geldt ook: waar de bal geplaatst wordt, daar stopt ie. Topspelers houden daar wel van: target golf, geen ongelukkige bounces, gewoon mikken en prikken. Een longdriver kan een bal ook met slecht weer ver slaan en na een lange drive is een korte club naar een zachte green gemakkelijker dan naar een harde green.

Zelfs bij slagen met langere ijzers zal de bal redelijk goed bijten op de greens. Augusta National heeft een high-tech drainage- en verwarmingssysteem onder de greens (SubAir), maar het is onbekend of de club met veel regen nog steeds veel invloed heeft op de hardheid van de puttingoppervlaktes.

Een zacht Augusta, zegt de verzamelde golfpers, is een zegen voor Rory McIlroy. De Noord-Ier slaat niet alleen heel ver maar ook heel hoog - de bal stopt waar hij dropt. McIlroy won vier majors en telkens op een baan die redelijk zacht speelde: het US Open van 2011 op Congressional, het US PGA van 2012 op de Ocean Course van Kiawah, het Brits Open van 2014 op Royal Liverpool en het US PGA van 2014 op Valhalla. Rory heeft van de vier majors alleen de Masters nog niet gewonnen.

Een zacht Augusta is natuurlijk ook prettig voor collega-longhitter Dustin Johnson uit Amerika, de huidige nummer 1 van de wereld, en andere longdrivers. Maar McIlroy is - zoals de Irish Times betoogt - bewezen goed op lange en natte banen en op toernooien met onweersonderbrekingen. De Ieren verwachten daarom veel van hem.

De Masters-week is overigens nog redelijk ver weg en natuurlijk kunnen de voorspellingen nog veranderen. Misschien zal het wel meevallen met die regen.


en accepteer marketing cookies om deze inhoud te kunnen bekijken.


Het laatste nieuws over de Masters.



}