Henry Fairweather Muirfield
Henry Fairweather, de captain van Muirfield, voor het clubhuis
Beeld: Getty Images

Ook Muirfield laat vrouwelijke leden toe

14 maart 2017 Redactie GOLF.NL
De club op Muirfield in Schotland, de Honourable Company of Edinburgh Golfers, laat vanaf nu ook vrouwelijke leden toe. Dat betekent dat het Brits Open weer op Muirfield gespeeld zal worden.

Lidmaatschap voor vrouwen werd vorig jaar mei al in stemming gebracht, maar toen werd de vereiste meerderheid van stemmen (tweederde) niet gehaald. In 2016 stemde 64 procent van de ongeveer 600 mannelijke leden voor vrouwelijke lidmaatschappen. 

De R&A, de organisator van het Brits Open, besloot vervolgens om Muirfield te schrappen van de lijst met banen die gastheer zijn van de major. De Schotse premier Nicola Sturgeon noemde het resultaat 'onverdedigbaar'.

In een tweede stemming op de privéclub in Schotland heeft 80,2 procent (498 stemmen) voor het toelaten van vrouwelijke leden gestemd, zo maakte captain Henry Fairweather van de club woensdag bekend. 19,8 procent (123 stemmen) was tegen. In totaal deed 92,7 procent van de leden mee aan de stemming.

Muirfield was de laatste 'men-only' club in de Brits Open rota (de groep Open-banen). The Royal & Ancient Golf Club of St Andrews, de club van de organisator, laat sinds 2014 vrouwelijke leden toe en Royal St George's sinds 2015 toe. Princess Anne en Annika Sörenstam waren de eerste vrouwelijke leden van St George's. De mannelijke leden van Royal Troon stemden in juli 2016 voor vrouwelijke lidmaatschappen.

De R&A heeft woensdag laten weten dat Muirfield weer in het lijstje met Brits Open banen wordt opgenomen: 'In het licht van de beslissing van de Honourable Company van vandaag kunnen we bevestigen dat Muirfield weer een venue wordt voor The Open. Muirfield heeft een lange en belangrijke geschiedenis als gastheer van The Open en met de bekendmaking van vandaag zal die vervolgd worden. Het is bij het organiseren van een van de grootste sportevenementen ter wereld voor ons belangrijk dat vrouwen lid kunnen worden van al onze gastclubs. Muirfield is een uitstekende Open baan en we kijken er naar uit om het kampioenschap hier in de toekomst weer naartoe te brengen.' 

De Honourable Company of Edinburgh Golfers is opgericht in 1744 en de oudste club van de wereld. Het was vanaf het begin tot nu een vereniging voor mannen. Vrouwen waren tot nu toe alleen welkom als gasten of gastspelers. 

De Schotse premier heeft verheugd gereageerd dat Muirfield nu ook om is. Haar tekst in een tweet: 'Well done, Muirfield - de beslissing om vrouwelijke leden toe te laten is krachtig en de juiste. We kijken uit naar jullie toekomstig gastheerschap van The Open.'

Het vrouwelijke lidmaatschap gaat per direct in, maar de club laat weten dat er een lange wachtlijst is: 'Uit de huidige wachtlijst kun je afleiden dat nieuwe kandidaten - vrouwen en mannen - nog wel twee of drie jaar moeten wachten om lid te worden.' 

De baan van Muirfield is in 1891 geopend, de Honourable Company of Edinburgh Golfers speelde daarvoor elders. Het Brits open is 16 keer gespeeld op Muirfield. De laatste keer was in 2013 met als winnaar Phil Mickelson. 

Lees ook: Wat zijn de Brits Open banen en kan ik er spelen? 



}