Joep Vos slaagde op zijn 16e voor de Regelcommissaris 2

Joep Vos, 17 jaar en nu al Clubreferee

10 maart 2017 NGF
Hij was officieel 16 jaar toen hij de uitslag van zijn Regelcommissaris 2 kreeg en Clubreferee werd. Maar hoe word je Clubreferee en hoe kijkt Joep Vos als jongeling naar de golfregels en wat zijn de ambities? Hij vertelt het graag zelf.

In 1744 werden in Leith de eerste golfregels opgesteld. Op dat moment waren het 13 (nog te onthouden) regels. Vanaf 1897 werd de R&A dé regelgevende instantie binnen de golfwereld. 

Door de jaren heen is er veel veranderd: regels verdwenen, regels werden toegevoegd. In het golfspel ben je in principe je eigen scheidsrechter, elke speler heeft de plicht de Regels te kennen. Toch zijn er Referees en Rules Officials, maar wat doen zijn eigenlijk als je toch je eigen scheidsrechter bent?

Hoe word je Clubreferee

Joep: 'Nadat ik voor het examen Regelcommissaris 1 met 80% geslaagd was, had ik de mogelijkheid om door te gaan en cursus Regelcommissaris 2 (Clubreferee) te volgen. In januari vond deze cursus plaats. De cursus is met name gericht op ‘the art of refereeing’. De regels werden niet echt inhoudelijk, maar aan de hand van casussen behandeld. Je leerde als het ware ‘boven’ de Regels staan, waardoor je in bepaalde situaties verbanden kunt leggen. Als Referee moet je uiteraard ook veel regelkennis hebben. Kortom, de cursus was echt super gaaf!

Drie weken later volgde voor alle cursisten, 18 in totaal, een examen. Dit examen bevatte zowel een theorie- als een praktijkgedeelte. Bij het theoriegedeelte kwam van alles aan bod: van het kennen van de Regels - en ook de subnummers - tot het opzoeken van Decisions. Bij het praktijkgedeelte moesten er door ons Rulings gegeven worden, onze referee-kwaliteiten werden dus echt getest!

Afgelopen zaterdag ontving ik per post de uitslag. Ikzelf ben met 88,9% geslaagd en ben daar aardig tevreden mee! Het groepsgemiddelde was 82,3%, iedereen heeft het dus knap gedaan en gelukkig is iedereen geslaagd.'

Ik raad alle golfverenigingen aan om jongere mensen in hun commissies op te nemen.

En nu..?

Joep: 'Na mijn slagen als Regelcommissaris 1 trad ik toe tot de Handicap- en Regelcommissie van mijn vereniging. In deze commissie ben ik inmiddels aardig actief en ik houd me met allerlei regelzaken bezig. 

Het leukste vind ik anderen (met name jeugd) enthousiast te maken voor de regels en jeugd meer regelkennis bij te brengen! Leuk is ook het leeftijdsverschil binnen m’n commissie, dit levert vaak verschillende (positieve) inzichten op. Ik raad daarom ook alle golfverenigingen aan om jongere mensen in hun commissies op te nemen. De jeugd heeft immers de toekomst!

Ik hoop dit seizoen veel voor ’t Sybrook te kunnen betekenen als referee. ’t Sybrook telt nu twee Referees, de ander is zeker geen onbekende, namelijk Martha van der Vegt. Zij is ook Nationaal Referee en heeft jaren in de NGF-Wedstrijdcommissie gezeten. Ik denk dat ik van haar erg veel ga leren.

In de toekomst lijkt het mij super gaaf om net zoals Martha wat voor de NGF te kunnen betekenen als Nationaal Referee, maar daarvoor moet ik me eerst voor de NGF bewijzen. De tijd zal het leren …'