Nordin van Tilburg en Mayka Hoogeboom.
Beeld: Golfsupport.nl

NK Strokeplay t/m 18 jaar: Hoogeboom en Van Tilburg de besten

27 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Mayka Hoogeboom en Nordin van Tilburg hebben vrijdag het NK Strokeplay t/m 18 jaar op Golfclub de Dommel op hun naam geschreven.

Op de zonovergoten dag op de baan van GC de Dommel was Mayka Hoogeboom een maatje te groot voor titelverdedigster Lauren Holmey, die een jaar na haar verrassende zege tweede werd.

De 17-jarige Hoogeboom legde de basis voor haar ruime overwinning in de ochtendronde op vrijdag door te tekenen voor een 68 (-2), de beste ronde van het toernooi bij de meisjes. Met een 71 in de derde en laatste ronde in de middag bleef ze Holmey (75-71-71=+7) vijf slagen voor. Jennifer Sepers werd alleen derde met +9 (78-70-71=+5).   

'Vorig jaar had ik een blessure waardoor ik in de winter niet heb kunnen trainen', zegt Hoogeboom, die eerder dit jaar de voorjaarswedstrijd won en haar laatste kans greep om het NK t/m 18 op haar naam te schrijven. 'Dat ik dit jaar met hard werken een grote stap heb gemaakt mag ook wel na een minder jaar. Wat betreft mijn doelen voor de rest van het seizoen wil ik graag in de top eindigen in een buitenlandse wedstrijd en mezelf echt laten zien. Met deze overwinning kom ik ook in meer internationale wedstrijden, dus daar ben ik echt heel erg blij mee. De sleutel deze week was dat mijn korte spel erg goed was en dat een foutje vanaf de fairway niet gelijk in een bogey resulteerde. Ik ben rustig gebleven en had in de laatste ronde ook geen last van spanning. De Dommel is echt een hele goede baan die je tactisch moet spelen. Je kan hier zeker scoren, maar ook zomaar een 80 maken.'

Droomdoel

Ook bij de jongens was er een duidelijke winnaar: Nordin van Tilburg. De speler van The Dutch noteerde op donderdag een 69 (-1) en op vrijdag nog een 69 gevolgd door een 68 (-2). De 17-jarige amateur maakte maar liefst 17 birdies op 54 holes en was de enige speler die in alle drie de rondes onder de 70 wist te blijven. Met een totaal van -4 bleef hij runner-up Felix van Dijk van Princenbosch vier slagen voor. Tim van der Steen, Henry Lai en Bod Geurts deelden in Sint Michielsgestel de derde plaats. 

'Ik begon vrijdagochtend met nog twee rondes te gaan met een achterstand van drie slagen', zegt de 17-jarige Van Tilburg over zijn eerste zege in een NK. 'Maar ik wist dat als ik geduldig bleef en goed met mijn kansen om zou gaan dicht in de buurt zou komen van de zege. Na de ochtendronde was de achterstand nog maar een slag en omdat ik goed bij mijn eigen spel ben gebleven heb ik alsnog vrij ruim gewonnen. Je zou kunnen zeggen dat het zonde is dat ik slechts op vier onder par ben geëindigd, maar ik ben vooral blij dat ik de kansen die ik kreeg goed heb benut. Ik heb echt goed gescoord, want echt heel aanvallend spelen is hier lastig. Toch kreeg ik veel ijzers binnen vier meter van de vlag en waren mijn korte putts deze week goed.'

'Dit is mijn eerste NK dat ik win en echt een hele grote overwinning voor mij', zegt Van Tilburg. 'Ik heb er lang tegenaan gehikt en veel andere jongens zien winnen. Om het dan na een aantal top-5 finishes zelf te doen is echt heel mooi.'

Van Tilburg heeft kwalificatie voor het KLM Open als grote doel. 'Dat is echt een droom voor mij. Ik ben lid op The Dutch en ook lid van het Dutch Futures programma, dus een KLM Open op je eigen baan zou echt prachtig zijn', aldus de jonge amateur. Hij heeft eerst nog de Trompbeker (NK t/m 21 jaar - 3 t/m 5 juni), het NK Strokeplay Heren (8 t/m 10 juni) en het British Boys (15 augustus t/m 20 augustus) op het programma staan. 

Eindstand.

NK Strokeplay t/m 18 jaar: oud-winnaars Van Dam en Van Driel blikken terug.