De drive van Luiten

17 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Joost Luiten is ruim een decennium professional. In die tien jaar is de swing van de beste golfer van Nederland flink veranderd. Wat zijn de verschillen tussen 2007 en 2017 en wat kun je daar van leren?

Bekijk de foto boven dit artikel. Phil Allen, ook in 2007 al de coach van Luiten, legt uit wat de voornaamste verschillen en verbeteringen zijn in de swing van Joost. 

Allen: “Een jaar of tien terug heb ik in een interview gezegd: Joost heeft niet de beste swing in Nederland maar hij is wel de beste golfer in Nederland. Door zijn talent sloeg Joost ook toen geweldige ballen maar de swing was niet constant, Joost moest veel compenseren. We hebben heel hard aan zijn techniek én fysiek gewerkt om de swing te krijgen waar ie nu is.”

De Luiten-swing in 2007

  • Overswing, dus een veel te lange backswing.
  • Te veel heupdraai, te weinig weerstand in rechterbeen.
  • Reverse spine angle: het bovenlichaam helt in de top van de backswing naar links, richting het doel. Vanuit die positie is het heel lastig de downswing op de juiste manier vanuit het onderlichaam te starten. Dit zie je ook veel bij amateurgolfers. Reverse spine angle kan ook leiden tot rugklachten.
  • Armen te veel weg van het lichaam, swing niet compact genoeg.

De Luiten-swing in 2017

  • Joost moest serieus spiermassa toevoegen. Hij is van nature hyperflexibel, de extra spiermassa in de borst, schouders en rug zorgt ervoor dat alles veel stabieler is en hij zijn swingposities ook aan het einde van de ronde kan vasthouden.
  • Backswing korter, de club is mooi parallel aan de grond.
  • De twee foto’s zijn uit een iets andere hoek genomen, maar je ziet duidelijk een minder steile en compactere backswing.
  • Minder heupdraai, veel beter geladen op rechterbeen.
  • Geen reverse spine angle maar een prachtige draai van het bovenlichaam tegen geringe heupdraai; dat geeft veel weerstand en snelheid in de swing. 
  • In de 2007-swing moest Joost veel compenseren met de handen, nu zijn de grote spieren leidend. Dat geeft Joost accuratesse. Niet voor niets is hij de laatste jaren op de European Tour een van de meest constante spelers van tee tot green. Er sluipen altijd weer kleine foutjes in de swing, maar met de 2017-swing kan Joost nog heel veel jaren mee op topniveau. 


Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.  
Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.  

Lees meer over

Instructie