Dennennaalden mag je nu niet weghalen, in de toekomst wel.
Dennennaalden mag je nu niet weghalen, in de toekomst wel.
Beeld: Golfsupport.nl

Regels: minder verboden in de bunkers

10 mei 2017 Redactie GOLF.NL
Op GOLF.NL en in GOLF.NL Weekly belichten we dit seizoen de regels en veranderingen die de regelautoriteiten na 2018 willen doorvoeren. Ditmaal aandacht voor de regels in een bunker.
Joep Bertrams

Illustratie: Joep Bertrams

Nu

Tot 2019 mag je het zand in een bunker niet aanraken met je club of hand voordat je de bal uit de bunker slaat. Alleen als dit gebeurt omdat je valt, volgt er geen straf. Bewust het zand aanraken mag niet, omdat je niet de gesteldheid van de hindernis mag testen. Je zou daarvan voordeel kunnen hebben bij je slag. Dus oefenswings in een bunker waarbij je het zand raakt zijn verboden. Je mag nu ook geen losse natuurlijke voorwerpen (takken, bladeren) uit een bunker halen.

2019 en daarna?

De regelautoriteiten R&A en USGA willen de regels flink veranderen. In de voorstellen die ze gedaan hebben mag je na 2018 wel losse natuurlijke voorwerpen (blaadjes, dennenappels, takken) weghalen uit een bunker. Dat is iets dat veel spelers nu doen zonder te beseffen dat het niet mag. Er zal ook geen straf meer volgen als je met je club of hand het zand raakt. De gedachte is dat veel spelers dit nu per ongeluk doen, bijvoorbeeld omdat ze even op hun club leunen, zonder de intentie te hebben om het zand te testen.

Maar je mag in de toekomst nog steeds niet het zand bewust gaan testen met je club of je hand of met een hark. Je mag ook nog steeds geen oefenswing maken in de bunker. En je mag het zand vlakbij je bal helemaal niet aanraken. 

Bekijk een video over de verandering van de bunkerregels op usga.org.

De R&A en USGA willen in 2019 moderne en vereenvoudigde regels invoeren. De aanpassingen die de zij voor ogen hebben, zijn te vinden op GOLF.NL/regelrevisie. Iedere golfer kan tot 31 augustus reageren via randa.org en usga.org/rules en op social media met de hashtag #GolfRules2019. Laat ons weten wat je ervan vindt – van dit voorstel voor een nieuwe dropprocedure en van andere voorstellen: redactie@golf.nl. Voor meer artikelen over de regels, ga naar GOLF.NL/regels en GOLF.NL/regelnieuws.

Reacties

Johan per mail:

'Een van mijn grootste ergernissen en m.i. onrechtvaardigheden is dat als een bal in de bunker in een voetstap, zanddivot (van een ander) of anderszins slecht aangeharkte bunker ligt, die bal dan gespeeld moet worden zoals die ligt. Bij de professionals worden boetes opgelegd als de speler of zijn caddie de bunker niet goed harkt, bij de amateurs kan men zelfs bedenken dat een speler er voordeel van kan hebben als hij de bunkers in slechte conditie achterlaat voor de flights achter hem. Een vrije drop in de bunker zou het spel eerlijker en sneller maken.'

Dick reageerde per mail op de regelwijzigingen voor waterhindernissen die de R&A en USGA overwegen, :

'Het voorlopig voorstel voor wat betreft de waterhindernis is dat er geground mag worden, zoals in uw artikel staat. Als dat zo is wat is dan het verschil tussen fairway/semirough en waterhindernis. Dat hoeft dan niet meer afgebakend te worden. Mijn voorstel is om het grounden te verbieden en verder geen onderscheid maken tussen waterhindernis en laterale waterhindernis. M.a.w. indien moeilijk te spelen, gewoon bal buiten hindernis droppen met strafslag. Te overwegen is om de markeringspaaltjes weg te halen indien hinder bij slag of stand. Of ontwijken van markeringspaaltje, maar wel plaatsen binnen de hindernis.'

Ric over de voorgenomen regelwijzigingen in het algemeen:

“Ik ben een voorstander voor versimpeling van regels en voor alles wat op een plezierige wijze de snelheid bevordert. De regelvoorstellen van de R&A en USGA zijn een eerste nuttige stap. Ik hoop snel op meer voorstellen. Als voorbeeld: waarom een afzwaaier naar rechts (bijvoorbeeld out of bounds) anders bestraffen dan een afzwaaier naar links (bijvoorbeeld in het water)? Keep it simple: één strafslag, zo dicht mogelijk bij de plek waar de bal niet verder gespeeld kan of mag worden. Eén soort waterhindernis/out of bounds en rood en wit afschaffen. Alleen geel. Etc.”

Stephan per mail over de voorgenomen regelwijzigingen in het algemeen:

“Ik was vroeger golf-referee. Heb alle examens doorlopen. Het moeilijkste in de golfregels is het onderscheid tussen één of twee strafslagen. Ik stel voor om altijd één strafslag te geven.” 

Wat vind jij?

Wat vind je van de voorstellen? Laat het ons weten via redactie@golf.nl@Golfnl of Facebook.

Lees hier alle nieuwsartikelen over de regels.

Win prijzen met de regelvraag

Op Facebook test Miss Saxton tweewekelijks je regelkennis met een meerkeuzevraag. Elke keer maak je kans op leuke prijzen. Kijk op facebook.com/golfnl en doe mee!

regel quiz

Lees meer over

Golfregels